Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Τραμπ απασφάλισε! Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα

Ελλάδα 12:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Τραμπ απασφάλισε! Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα

ΝΕΑ

Ο Τραμπ απασφάλισε! Σε ισχύ οι δασμοί 25% σε κινεζικά προϊόντα

ΝΕΑ

Ο συντελεστής των δασμών για κινεζικά προϊόντα αυξήθηκε στο 25% από το 10% που ήταν μέχρι πρότινος.

Advertisement
Advertisement

Σε ισχύ τέθηκαν από την Παρασκευή 10 Μαΐου οι αυξημένοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εντείνοντας την εμπορική αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον πλανήτη.

Ο συντελεστής αυξήθηκε στο 25%, έναντι 10% που ήταν έως σήμερα, και αφορά πληθώρα καταναλωτικών, ηλεκτρονικών, ηλεκτρικών αγαθών αλλά και αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι πρόκειται να προκαλέσει στις αυτοκινητοβιομηχανίες η αύξηση των δασμών από το 10% στο 25% εξαιτίας των εξαγωγών οχημάτων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα αλλά και το αντίθετο…

«Θα αυξήσουμε τους τελωνειακούς δασμούς που επιβάλλουμε στην Κίνα ωσότου να σταματήσει να κλέβει τους εργαζομένους μας», ανέφερε ο Τραμπ σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα, συμπληρώνοντας: «Η εποχή της οικονομικής συνθηκολόγησης τερματίστηκε».

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το οποίο αφού εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή των ΗΠΑ, προανήγγειλε ότι θα ανταποδώσει χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Advertisement

Πάντως σήμερα 10 Μαΐου και μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό και βεβαρημένο κλίμα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συναντώνται ξανά στην Ουάσινγκτον για να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους, με την έκβαση των διαπραγματεύσεων να παραμένει εντελώς αβέβαιη…

«Οι δασμοί είναι φόροι που πληρώνουν οι αμερικανικές εταιρείες και οι καταναλωτές, όχι η Κίνα» προειδοποιεί ο D. French, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνομοσπονδίας εμπορικών επιχειρήσεων λιανικής, καθώς οι δασμοί σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας άλλων 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυξήθηκαν από το 10% στο 25%.

Advertisement

Η ξαφνική αύξηση των δασμών ενδέχεται «να πλήξει σκληρά Αμερικανούς επιχειρηματίες, ιδιαίτερα μικρές επιχειρήσεις, που έχουν περιορισμένους πόρους για να αμβλύνουν τις συνέπειες», συμπλήρωσε ο French.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ ανέφερε πως η κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια ανάπτυξη και απειλεί θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.