Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ο Ίλον Μασκ εκβιάζει την ίδια την… Tesla

Ελλάδα 1:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ο Ίλον Μασκ εκβιάζει την ίδια την… Tesla

ΝΕΑ

Ο Ίλον Μασκ εκβιάζει την ίδια την… Tesla

ΝΕΑ

«Η Tesla μπορεί να υπάρξει και χωρίς εμένα» λέει ο πάντα απρόβλεπτος Ίλον Μασκ προετοιμάζοντας πιθανόν την έξοδό του από την εταιρεία.

Advertisement
Advertisement

Πολλά ακούγονται τελευταία σχετικά με την παρουσία του Μασκ ως επικεφαλής της εταιρείας που ο ίδιος δημιούργησε, καθώς η Tesla βρίσκεται και αυτή σε ένα σταυροδρόμι δύσκολων αποφάσεων, έχοντας να αντιμετωπίσει εκτός των άλλων και τους Κινέζους.

Ο Ίλον Μασκ, ο οποίος κάποτε δήλωνε ότι η Tesla θα λύσει το θέμα της αυτόνομης οδήγησης με ή χωρίς τη συμμετοχή του, απαιτεί τώρα σημαντικές παραχωρήσεις με αντάλλαγμα τη διατήρηση των πρωτοβουλιών της Tesla για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική.

Οι μέτοχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια επιλογή: να παραχωρήσουν στον Μασκ το πακέτο αποζημίωσής του ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων ή να διακινδυνεύσουν να χάσουν ένα κρίσιμο τμήμα της επιχείρησης που προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να επιτύχει ανεξάρτητα από αυτόν.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα, ο Μασκ έχει στρέψει την προσοχή του από τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla στις δυνατότητές της ως κορυφαία εταιρεία ρομποτικής.

Τα Model X και Model Y δεν αποτελούν πλέον τις κύριες προτεραιότητές του. Αντίθετα, δίνει τώρα έμφαση σε project όπως το Optimus και τα ρομποταξί.

Αυτή η στροφή συνοδεύεται από μια απειλή: αν δεν πετύχει τους επιθυμητούς όρους στην επερχόμενη συνέλευση των μετόχων, συμπεριλαμβανομένων του 25% της ψήφου στο Δ.Σ., του πλήρους πακέτου αποζημίωσής του και της επιστροφής της εταιρείας στο Τέξας, ενδέχεται να αποσύρει τα τμήματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής από την Tesla.

Advertisement

Παρά το τελεσίγραφο αυτό, ο ίδιος ο Μασκ παραδέχτηκε σε μια συνάντηση με τους επενδυτές τον περασμένο μήνα ότι η Tesla δεν τον χρειάζεται στην πραγματικότητα για να επιτύχει τους στόχους της.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «Ακόμη και αν με απαγάγουν εξωγήινοι αύριο η Tesla θα λύσει τα θέματα της αυτόνομης οδήγησης. Ίσως λίγο πιο αργά, αλλά θα τα καταφέρει, τουλάχιστον για τα οχήματα».

Advertisement

Αυτή η παραδοχή υπονομεύει τις τρέχουσες απειλές του, υποδηλώνοντας ότι η πρόοδος της Tesla στην αυτόνομη οδήγηση οχημάτων θα συνεχιζόταν χωρίς την άμεση συμμετοχή του.

Το περασμένο Σάββατο, ο λογαριασμός Teslaconomics στο Twitter περιέγραψε την κατάσταση: αν ο Μασκ ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του, η Tesla διατηρεί τα τμήματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής της.

Εάν όχι, ο Μασκ αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάρει μαζί του αυτά τα project, αφήνοντας την Tesla με ξεπερασμένα μοντέλα οχημάτων. Ο Μασκ επιβεβαίωσε αυτή τη στάση με μία μόνο λέξη: «Ναι».

Advertisement

Οι απρόβλεπτες αποφάσεις του, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής και οι συχνές υπερβολικές υποσχέσεις του, φέρνουν στην επιφάνεια μία δύσκολη πλέον σχέση του Μασκ με την Tesla, ανοίγοντας ενδεχομένως τους ασκούς του Αιόλου για το μέλλον της εταιρείας.