Ο CEO της Ford ανησυχεί για τους Κινέζους αλλά οδηγεί Xiaomi!
ΝΕΑ
Ο Jim Farley χτυπάει καμπανάκι για την επέλαση των Κινέζων και δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πρόοδό τους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Jim Farley, προειδοποιεί δημόσια για την απειλή που συνιστούν τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, υπογραμμίζοντας πως “αν χάσουμε αυτή τη μάχη, η Ford δεν έχει μέλλον”.
WHAT CAR
Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε πως οδηγεί καθημερινά ένα κινεζικό Xiaomi SU7, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε… «φανταστικό».
Στο πλαίσιο του Aspen Ideas Festival, ο Farley τόνισε πως τα κινεζικά ηλεκτρικά εισβάλλουν δυναμικά στις αγορές με προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, εντυπωσιακό σχεδιασμό και –το σημαντικότερο– σαφώς χαμηλότερες τιμές από τις δυτικές προτάσεις.
Παράλληλα, οι μεγάλες αμερικανικές φίρμες δείχνουν σημάδια καθυστέρησης ή και υποχώρησης στην ηλεκτροκίνηση: η Ford ακύρωσε ηλεκτρικά SUV και pickup, η Tesla εγκατέλειψε την ιδέα ενός φθηνού μοντέλου, ενώ η GM μείωσε τις προβλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών.
Την ίδια ώρα, το 70% των παγκόσμιων πωλήσεων EV προέρχεται από την Κίνα, με μάρκες όπως η Xiaomi και η Huawei να προσφέρουν αυτοκίνητα με τεχνολογία που «ντροπιάζει» τη Δύση, όπως λέει χαρακτηριστικά ο Farley: “Δεν χρειάζεται καν να συγχρονίσεις το κινητό σου – όλα είναι ενσωματωμένα. Η ποιότητα και το κόστος τους υπερτερούν”.
Ο Farley επισκέφθηκε αρκετές φορές την Κίνα το 2023 και 2024 και τελικά έφερε στις ΗΠΑ ένα Xiaomi SU7, το οποίο οδηγεί έκτοτε με ενθουσιασμό.
Παρά την ειρωνεία, φαίνεται πως η Ford μελετά σοβαρά την «αντεπίθεση» – ίσως ξεκινώντας με την εισαγωγή του Xiaomi YU7, που μέτρησε 289.000 κρατήσεις στην πρώτη του ώρα.