Νέα πρόταση για το κυκλοφοριακό χάος στον Κηφισό
ΝΕΑ
Ακόμα μία πρόταση για την αντιμετώπιση της χρόνιας συμφόρησης στον Κηφισό έρχεται στο τραπέζι, με έμφαση σε γρήγορες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους και σαφή κεντρικό συντονισμό.
Η συζήτηση για το κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στη Λεωφόρο Κηφισού επανέρχεται δυναμικά, με τον συγκοινωνιολόγο Ευάγγελο Ματσούκη να καταθέτει ένα πλέγμα άμεσων και ρεαλιστικών λύσεων. Ο άξονας που συνδέει το παραλιακό μέτωπο με τη Μεταμόρφωση και τη σύνδεση με την Αττική Οδός παραμένει το πιο επιβαρυμένο τμήμα του λεκανοπεδίου, με εκατοντάδες χιλιάδες οδηγούς να βιώνουν καθημερινά καθυστερήσεις.
WHAT CAR
Εκτροπή φορτηγών εκτός αστικού ιστού
Κεντρικός πυλώνας της πρότασης είναι η αναβάθμιση της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνα – Οινόφυτα (μήκους περίπου 51 χλμ.) σε σύγχρονο αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση με διαχωριστική νησίδα. Πρόκειται για υφιστάμενη χάραξη, που – σύμφωνα με την εκτίμηση – μπορεί να αναβαθμιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, απορροφώντας μεγάλο μέρος των βαρέων οχημάτων που σήμερα κινούνται στον Κηφισό.
Τα φορτηγά εκτιμάται ότι αντιστοιχούν περίπου στο 22% με 25% της κυκλοφορίας του άξονα. Η εκτροπή τους εκτός πυκνού αστικού ιστού θα μπορούσε να βελτιώσει άμεσα τη ροή των ΙΧ, μειώνοντας τα μποτιλιαρίσματα και τα ατυχήματα που προκαλούνται από τις συνεχείς μεταβολές ταχύτητας.
Τέσσερις λωρίδες σε όλο το μήκος
Η δεύτερη βασική παρέμβαση αφορά την ίδια τη διατομή της Λεωφόρου Κηφισού. Σήμερα, οι εναλλαγές από τρεις σε τέσσερις λωρίδες και αντίστροφα δημιουργούν «λαιμούς μπουκαλιού», με αποτέλεσμα απότομες επιβραδύνσεις και αυξημένο κίνδυνο σύγκρουσης.
Η πρόταση προβλέπει ομογενοποίηση του άξονα σε τέσσερις λωρίδες ανά κατεύθυνση, με στοχευμένες τεχνικές παρεμβάσεις: μετακινήσεις στηθαίων, προσαρμογές στη ΛΕΑ και περιορισμένες κατασκευαστικές βελτιώσεις σε κομβικά σημεία. Στόχος είναι να αποκτήσει ο δρόμος χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου, περιορίζοντας τις ασυνέχειες που σήμερα «μπλοκάρουν» τη ροή.
Ενιαίος φορέας και άμεση διαχείριση συμβάντων
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη διοικητική διάσταση. Σήμερα εμπλέκονται πολλαπλοί φορείς, γεγονός που συχνά καθυστερεί αποφάσεις και παρεμβάσεις. Η πρόταση εισηγείται σαφή ανάθεση αρμοδιότητας στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο τον Κηφισό.
Παράλληλα, προτείνονται διαχειριστικά μέτρα: περισσότερα οχήματα άμεσης επέμβασης, σύμβαση με εταιρείες οδικής βοήθειας για ταχεία απομάκρυνση ακινητοποιημένων οχημάτων και αποκλειστική αστυνόμευση του άξονα. Η εμπειρία δείχνει ότι ακόμη και μία μικρή καθυστέρηση στην απομάκρυνση ενός φορτηγού μπορεί να «παγώσει» την κυκλοφορία για ώρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Ολοκαίνουργιο SUV σε τιμή έκπληξη και με λίγα το μήνα;
Χιλιάδες αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες στην Ελλάδα