Μετρό Θεσσαλονίκης: Έρχονται για την επέκταση προς Καλαμαριά
ΝΕΑ
Οι δύο γραμμές, ο ρόλος του σταθμού-κλειδί στη Μίκρα και η πλήρης εικόνα του νέου συστήματος μετακίνησης της πόλης.
Ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία παραλαβής των 15 νέων συρμών που προορίζονται για την πολυαναμενόμενη επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος και ανοίγοντας τον δρόμο για τη λειτουργία δύο πλήρως διακριτών γραμμών.
WHAT CAR
Ο πρώτος από τους 15 νέους συρμούς έχει ήδη φτάσει στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, προστιθέμενος στον στόλο των υφιστάμενων 18 συρμών. Με την ολοκλήρωση των σχετικών δοκιμών και ελέγχων ασφαλείας, αναμένεται να τεθεί άμεσα σε λειτουργία. Η παράδοση των υπόλοιπων 14 συρμών θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη της επέκτασης προς Καλαμαριά, στα τέλη Φεβρουαρίου 2026.
Με την πλήρη λειτουργία και των δύο γραμμών, το Μετρό Θεσσαλονίκης θα διαθέτει συνολικά 33 συρμούς, επιτρέποντας συχνότητα διέλευσης ακόμα και ανά 90 δευτερόλεπτα σε ώρες αιχμής – μια επίδοση που ξεπερνά κατά πολύ τον σημερινό ρυθμό των 3 λεπτών.

Η βασική γραμμή θα συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με τη Νέα Ελβετία, ενώ η δεύτερη γραμμή θα φτάνει έως τη Μίκρα, εξυπηρετώντας συνολικά 16 σταθμούς. Οι πρώτοι 11 σταθμοί είναι κοινοί και για τις δύο διαδρομές, με τις γραμμές να διαχωρίζονται από τον σταθμό 25ης Μαρτίου και έπειτα. Σε κάθε τρεις συρμούς, δύο θα κατευθύνονται προς τη Μίκρα και ένας προς τη Νέα Ελβετία, καλύπτοντας αποτελεσματικά τις ανάγκες των νοτιοανατολικών περιοχών της πόλης.
Οι νέοι συρμοί, κατασκευής Hitachi στην Ιταλία, είναι πλήρως αυτόματοι (GoA4), με τέσσερα οχήματα και δυνατότητα μεταφοράς τουλάχιστον 450 επιβατών έκαστος. Διαθέτουν επίσης θέση οδήγησης έκτακτης ανάγκης στα δύο άκρα και μπορούν να κινούνται και προς τις δύο κατευθύνσεις.
Η επέκταση Καλαμαριάς περιλαμβάνει υπόγεια γραμμή 4,77 χλμ., πέντε νέους σταθμούς (Νομαρχία, Καλαμαριά, Αρετσού, Νέα Κρήνη, Μίκρα), καθώς και εκτενή έργα ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών. Η Μίκρα θα μετατραπεί σε βασικό κόμβο μετεπιβίβασης, με λεωφορειακή σύνδεση προς το αεροδρόμιο “Μακεδονία”.
Με την επέκταση αυτή, το Μετρό Θεσσαλονίκης εισέρχεται σε νέα εποχή, μετατρέποντας το συγκοινωνιακό τοπίο της πόλης και φέρνοντας σημαντική αποσυμφόρηση στις μετακινήσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος.