Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II: Happy Birthday!

Ελλάδα 22:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II: Happy Birthday!

ΝΕΑ

Mercedes-Benz 190E 2.5-16 Evo II: Happy Birthday!

ΝΕΑ

Ένα από τα πιο εικονικά σπορ sedan της δεκαετίας του ’90, η 190E 2.5 16 Evo II, έσβησε πρόσφατα 30 κεριά στην τούρτα γενεθλίων της και η Mercedes-Benz το γιόρτασε κατάλληλα υπενθυμίζοντας στους λάτρεις της γιατί αξίζει να το εντάξει στο βιβλίο ιστορίας της.

Advertisement
Advertisement

Ο μύθος του DTM έκανε πρεμιέρα στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1990. Βασίστηκε στην 190E 2.3 16 που ξεκίνησε το 1984 και η παραγωγή της περιορίστηκε στα 502 αυτοκίνητα, με απόχρωση το μεταλλικό μπλε-μαύρο με τον ανάλογο συμβολισμό.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του αυτοκινήτου ήταν η πίσω αεροτομή, η οποία υπήρχε προφανώς για αεροδυναμικούς λόγους. Ανέλαβε κυρίως να αυξήσει την κάθετη δύναμη στον πίσω άξονα σε υψηλές ταχύτητες. Η εμπρός αεροτομή ήταν επίσης ρυθμιζόμενη σε δύο στάδια. Σε σύγκριση με τις Evo I, Evo II είχε 21,2 κιλά επιπλέον πρόσθια κάθετη δύναμη μπροστά και 57,1 κιλά αντίστοιχα στο πίσω μέρος. Η πρόσθετη ενίσχυση του αμαξώματος και οι ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών ήταν μέρος της κατασκευής. Βέβαια, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στο αυτοκίνητο εννοείται πως είναι ο κινητήρας. Ο ατμοσφαιρικός 4κύλινδρος 2,5 λίτρων βενζινοκινητήρας παρήγαγε το εντυπωσιακό για την εποχή νούμερο των 235 ίππων ή 373 ίππων στην αγωνιστική εκδοχή DTM, της οποίας το σύνολο προέρχονταν από τα οχήματα παραγωγής.

Advertisement
Advertisement

Το συγκεκριμένο μοτέρ αποτέλεσε την τελευταία μονάδα ισχύος που αναπτύχθηκε από τη Mercedes-Benz για τις ανάγκες του DTM, έκτοτε η AMG ανέλαβε δράση και επωμίστηκε αυτό το ρόλο. Το αυτοκίνητο παραγωγής κατέκτησε τις καρδιές των προυχόντων της εποχής, ενώ η αγωνιστική εκδοχή DTM έκανε το ντεμπούτο της στις 16 Ιουνίου 1990, στο Nurburgring Nordschleife. Δύο μήνες αργότερα, στις 5 Αυγούστου, εξασφάλισε την πρώτη νίκη της, με τον Kurt Thiim στο τιμόνι. Ο Klaus Ludwig κάθισε πίσω από αυτό το 1991 ανοίγοντας ουσιαστικά την όρεξη της φίρμας στις αγωνιστικές επιτυχίες. Στο πρωτάθλημα του 1992, οι οδηγοί της Mercedes-Benz κέρδισαν 16 από τους 24 αγώνες με το αστέρι να γράφει ιστορία.