Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μαίνεται ο πόλεμος Trump-ΕΕ για τα αυτοκίνητα

Ελλάδα 5:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μαίνεται ο πόλεμος Trump-ΕΕ για τα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Μαίνεται ο πόλεμος Trump-ΕΕ για τα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει έναν νέο κατάλογο αμερικανικών αγαθών που θα εισάγονται πλέον με νέους δασμούς, εάν οι πολύκροτες συζητήσεις της επόμενης εβδομάδας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Trump δεν τον πείσουν τελικά να μην αυξήσει τις εισφορές στα εισαγόμενα αυτοκίνητα. Η αγωνία στο κατακόρυφο…

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Η ΕΕ σχεδιάζει να στοχεύσει αμερικανικά προϊόντα ανατιμώντας τα 20 % από την αρχική αξία τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δύο ανώνυμους αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg. Το επίπεδο των αντιποίνων της ΕΕ θα κοστίσει όπως όλα δείχνουν στις ΗΠΑ. “Εάν οι Η.Π.Α. θα επιβάλλουν αυτά τα τιμολόγια αυτοκινήτων που είναι ατυχείς, ετοιμάζουμε μαζί με τα κράτη μέλη μας έναν κατάλογο μέτρων για την αποκατάσταση της ισορροπίας”, δήλωσε ο επικεφαλής των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ Cecilia Malmstrom. Ο Jean-Claude Juncker, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, θα συναντηθεί με τον Trump στις 25 Ιουλίου και θα παρουσιάσει δύο κύριες διαπραγματευτικές προτάσεις: προσφορά για συζήτηση σχετικά με τη μείωση των τιμολογίων για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά μεταξύ όλων των μεγάλων χωρών αυτόματης εξαγωγής. Καθώς επίσης και τη δυνατότητα ανάληψης περιορισμένης συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.

Η Trump απείλησε να επιβάλει χρέωση 20% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, ενώ η Ουάσιγκτον ήδη εφαρμόζει δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αργιλίου της ΕΕ. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις συνομιλίες της επόμενης εβδομάδας με την ΕΕ, με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Larry Kudlow να λέει ότι ο πρόεδρος της επιτροπής «φέρνει μια πολύ σημαντική προσφορά ελεύθερου εμπορίου». Η ΕΕ δεν επιτρέπεται βάσει των παγκόσμιων κανόνων να μειώσει την τιμολόγηση της κατά 10% στα αμερικανικά αυτοκίνητα, εκτός αν το πράττει είτε για όλα τα μέλη είτε φτάσει σε διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ που θα καλύπτει όλες τις πτυχές του αμφίδρομου εμπορίου. “Ο σκοπός της επίσκεψης του Προέδρου Juncker είναι να προσπαθήσει να δημιουργήσει μια καλή σχέση, να προσπαθήσει να αποκλείσει μια άσχημη κατάσταση και να προχωρήσουμε περισσότερο ώστε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα”, πρόσθεσε ο Malmstrom.

Advertisement
Advertisement