Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Με 400 άλογα τα νέα Audi RS Q3 & Q3 Sportback

Ελλάδα 4:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Με 400 άλογα τα νέα Audi RS Q3 & Q3 Sportback

ΝΕΑ

Με 400 άλογα τα νέα Audi RS Q3 & Q3 Sportback

ΝΕΑ

Oι Γερμανοί αποκαλύπτουν τις κορυφαίες εκδόσεις των Q3 & Q3 Sportback, οι οποίες εξοπλίζονται με τον 2,5 λίτρων 5κύλινδρο μοτέρ βενζίνης των 400 ίππων.

Advertisement
Advertisement

Ξεκινώντας από τον τομέα της σχεδίασης, τα δύο SUV διαθέτουν πολλά στοιχεία με τα οποία τονίζεται ο σπορ χαρακτήρας τους: Η χαρακτηριστική μάσκα Singleframe, δίχως χρώμα στο περίγραμμα της, δημιουργεί μία περισσότερο δυναμική εικόνα. Η gloss black (μαύρη γυαλιστερή) μάσκα με την τρισδιάστατη κυψελωτή δομή κατεβαίνει πιο χαμηλά και απευθείας στον προφυλακτήρα RS με τις μεγάλες πλευρικές εισαγωγές αέρα. Οι λεπίδες σε σχήμα μπούμερανγκ στον προφυλακτήρα είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για το RS Q3. Τα γονίδια RS είναι επίσης εμφανή στις επίπεδες εισαγωγές πάνω από τη Singleframe μάσκα του ψυγείου. Με την έντονη τύπου κουπέ κλίση της οροφής, το RS Q3 Sportback έχει ύψος 1.557 χιλιοστά και είναι 45 χιλιοστά χαμηλότερο από το RS Q3. Οι τονισμένοι ώμοι στο Sportback βρίσκονται πιο χαμηλά σε σχέση με το αδελφό του μοντέλο, μειώνοντας έτσι το οπτικό κέντρο βάρους του αμαξώματος. Το αποτέλεσμα είναι να δείχνει ακόμη πιο μυώδες και οι τροχοί μεγαλύτεροι. Και τα δύο Audi Sport μοντέλα υψηλών επιδόσεων υπογραμμίζουν τον δυναμισμό τους με τα έντονα νεύρα πάνω από τα τόξα των φτερών, που έχουν αυξηθεί κατά 10 χιλιοστά.

Ο πίσω σχεδιασμός είναι επίσης πολύ δυναμικός. Χάρη στο χαμηλό πίσω παράθυρο και την διακριτική αεροτομή οροφής σε ειδικό RS φινίρισμα gloss black, το RS Q3 Sportback εμφανίζεται ακόμη πιο φαρδύ από το αδερφό μοντέλο. Η χαμηλή γραμμή της οροφής του καταλήγει στις ισχυρές πίσω κολόνες (D) με την έντονη κλίση. Στο RS Q3 το μακρύ RS σπόιλερ της οροφής τονίζει το σπορ DNA και διασφαλίζει την απαιτούμενη αεροδυναμική κάθετη δύναμη (downforce). Στον πίσω, ειδικό RS προφυλακτήρα υπάρχει ενσωματωμένος διαχύτης με οριζόντιες γρίλιες σε gloss black, οι οποίες είναι προαιρετικά διαθέσιμες σε ματ αλουμίνιο. Τα υψηλών επιδόσεων SUV είναι στάνταρ εξοπλισμένα με προβολείς LED (προαιρετικά LED Matrix με δυναμικά φλας και ειδικά σκουρόχρωμα RS διακοσμητικά). Τα πίσω φωτιστικά σώματα είναι επίσης LED τεχνολογίας.

Advertisement
Advertisement

Κάτω από το καπό των γερμανικών μοντέλων συναντούμε τον 5κύλινδρο turbo κινητήρα βενζίνης των 2,5 λίτρων. Αποδίδει 400 άλογα και 480 Nm ροπής. Η μέγιστη ροπή του κινητήρα είναι διαθέσιμη σε μία ευρεία περιοχή στροφών από τις 1.950 έως τις 5.850 σ.α.λ. Τα RS Q3 και RS Q3 Sportback χρειάζονται μόλις 4,5 δευτερόλεπτα για την διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα. Η μέγιστη ταχύτητα περιορίζεται στα 250 χλμ./ώρα ή προαιρετικά στα 280 χλμ./ώρα. Η ισχύς του πεντακύλινδρου κινητήρα μεταφέρεται σε ένα αυτόματο κιβώτιο S tronic επτά ταχυτήτων και από εκεί στο σύστημα μόνιμης τετρακίνησης quattro που κατανέμει την απαιτούμενη ισχύ μεταξύ των δύο αξόνων μέσω ενός πολύδισκου συμπλέκτη. Επίσης, πίσω από τους στάνταρ τροχούς των 20 ιντσών ή τους προαιρετικούς των 21 ιντσών, υπάρχει το ολοκαίνουριο σύστημα πέδησης RS με εξαπίστονες δαγκάνες και αεριζόμενους και διάτρητους δίσκους με διάμετρο 375 χιλιοστών μπροστά και 310 χιλιοστών (χωρίς διάτρηση) πίσω.



Προαιρετικά, τα νέα RS Q3 και RS Q3 Sportback είναι διαθέσιμα με τη σπορ ανάρτηση RS plus με Dynamic Chassis Control (DCC). Εδώ, μια ηλεκτρικά ενεργοποιούμενη αναλογική βαλβίδα ρυθμίζει τη ροή λαδιού στα έμβολα των αμορτισέρ. Το σύστημα ελέγχου δυναμικών χαρακτηριστικών Audi drive select ρυθμίζει και την προαιρετική σπορ ανάρτηση RS με τον έλεγχο της απόσβεσης των αμορτισέρ, με τους αισθητήρες να μετρούν τις κινήσεις του αμαξώματος. Στο εσωτερικό των SUV της Audi βρίσκουμε πολλές σχεδιαστικές λεπτομέρειες που έχουν στόχο να προσδώσουν μια σπορ χροιά: επενδύσεις αλουμινίου, nappa δερμάτινα καθίσματα και πολλά ακόμη στοιχεία.

Advertisement

Τα Audi RS Q3 και RS Q3 Sportback θα είναι διαθέσιμα για παραγγελίες στα τέλη του έτους.