Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

McLaren Speedtail: Η βασίλισσα στον θρόνο της

Ελλάδα 7:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

McLaren Speedtail: Η βασίλισσα στον θρόνο της

ΝΕΑ

McLaren Speedtail: Η βασίλισσα στον θρόνο της

ΝΕΑ

Η McLaren Speedtail είναι η διάδοχος της θρυλικής F1. Με υβριδικό κινητήρα 1035 ίππων, τελική ταχύτητα 402 χλμ και τιμή 1.970.000 ευρώ σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement
Advertisement

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΟΦΥΛΑΞ (gskevo@gmail.com)

Με το ρόλο του άτυπου διάδοχου της McLaren F1 (από την δεκαετία του 1990), η Speedtail έχει ως στόχο οχήματα όπως η Bugatti Chiron. Όταν η Bugatti των 1.500 ίππων βασίζεται στην ωμή δύναμη για τις εξωπραγματικές δυνατότητές της, η McLaren χρησιμοποιεί με εφευρετικότητα την αεροδυναμική για να ανεβάσει τις επιδόσεις της σε νέα ύψη.

Advertisement
Advertisement

McSpeedtail1

Η πρώτη εικόνα θα σας θυμίσει Volkswagen XL1, που έχει πάρει αναβολικά. Tο αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από ανθρακόνημα και είναι σχεδιασμένο, ώστε να έχει την ελάχιστη αντίσταση στον αέρα. Παρόλο που το σχήμα του (σταγόνα) είναι η βάση για την ανάπτυξη αεροδυναμικών σχημάτων, είναι οι μικρότερες λεπτομέρειες της Speedtail, που πραγματικά την βοηθούν να ξεχωρίζει. Για παράδειγμα, οι εμπρός τροχοί φορούν καλύμματα, τα οποία κατευθύνουν τον αέρα στους διάφορους αγωγούς του αυτοκινήτου.

Επίσης η Speedtail, άλλαξε τους παραδοσιακούς καθρέφτες με δύο κάμερες, που προβάλλουν ότι «βλέπουν» σε οθόνες μέσα στην καμπίνα. Στην λειτουργία «Velocity» αυτές κρύβονται στις πόρτες και αυτόματα μειώνεται το ύψος του αυτοκινήτου κατά 35 χιλιοστά για καλύτερη αεροδυναμική. Ένα ζευγάρι κινούμενων πτερυγίων είναι ενσωματωμένο στο πίσω μέρος της μονοκόμματης… ουράς clamshell, και προσαρμόζεται στις καταστάσεις (επιβράδυνση ή επιτάχυνση).

Advertisement

Η καρδιά της Speedtail είναι ένα υβριδικό μοτέρ με απόδοση 1.035 ίππους, (τα 299 χλμ έρχονται σε μόλις 12,8 δευτερόλεπτα). Η McLaren δεν ανακοινώνει τον τύπο του κινητήρα αλλά μαντεύουμε πως το supercar χρησιμοποιεί μια παραλλαγή του V8 των 4.000 κ.εκ.με Turbo (789 ίππων) με έναν ηλεκτροκινητήρα που χρησιμοποιείται και στην P1. Τα ειδικά ελαστικά Pirelli P-Zero της Speedtail εξασφαλίζουν ότι η McLaren παραμένει κολλημένη στο έδαφος όσο και αν την πιέσετε.

Όπως η McLaren F1 από το παρελθόν, η Speedtail, τοποθετεί τον οδηγό της στο κέντρο της καμπίνας (που έχει σχήμα σταγόνας). Οι επιβάτες κάθονται δεξιά και αριστερά του, ενώ χώροι αποσκευών υπάρχουν στη μύτη και την ουρά του αυτοκινήτου. Οι ιδιοκτήτες της Speedtail μπορούν να αγοράσουν ειδικές βαλίτσες για να χρησιμοποιούν στο υπεραυτοκίνητο τους.

Advertisement

Οι επιδόσεις δεν είναι το μοναδικό προσόν της Speedtail. Η πολυτέλεια έχει την δική της θέση στην καμπίνα , όπως υποδηλώνει η επταψήφια τιμή αγοράς. Οι οθόνες αφής περιβάλλουν το τιμόνι των τριών ακτίνων, ενώ κουμπιά για την ενεργή δυναμική του οχήματος βρίσκονται στην οροφή. Το ηλεκτροχρωμικό γυαλί επιτρέπει σε όσους βρίσκονται μέσα στην Speedtail να ελέγχουν την ποσότητα φωτός που μπαίνει στην καμπίνα, αλλά και πόσο θα τους βλέπουν οι… περίεργοι.

Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνουμε πως η McLaren Speedtail είναι στην κορυφή: Επιδόσεις, τεχνολογία αιχμής, μοναδικότητα και περιορισμένος αριθμός παραγωγής (μόνο 106 κομμάτια) είναι τα χαρακτηριστικά της.

Όσοι είστε τυχεροί για να μπείτε στην λίστα της McLaren για μία Speedtail, θα πρέπει να περιμένετε ως το 2020, που θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις.

Advertisement

McSpeedtail2