Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

MAXUS: Πρωτοποριακές λύσεις στα ηλεκτροκίνητα van

Ελλάδα 1:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

MAXUS: Πρωτοποριακές λύσεις στα ηλεκτροκίνητα van

ΝΕΑ

MAXUS: Πρωτοποριακές λύσεις στα ηλεκτροκίνητα van

ΝΕΑ

Η Sanghai Automotive Industry Corporation (SAIC) είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παραγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα και βρίσκεται πίσω από την μάρκα ελαφρών επαγγελματικών MAXUS τα οποία διατίθενται και στην Ελλάδα, συνδυάζοντας καινοτόμες ιδέες με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση.

Advertisement
Advertisement

Αρχικά οι συστάσεις: Η SAIC είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων στην Κίνα και 7η παγκοσμίως. Οι πωλήσεις της στην εσωτερική αγορά της χώρας ξεπερνούν τα 6,3 εκατομμύρια μονάδες ετησίως, με έναν κύκλο εργασιών 122 εκατ. δολαρίων να την φέρνει στο Νο. 52 της κατάταξης Fortune 500 με τις ισχυρότερες εταιρίες ανά τον κόσμο (10η ισχυρότερη στην Κίνα). Το εξίσου σημαντικό είναι ότι έχει αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλους ομίλους όπως η VW και η GM, αποκτώντας τεχνογνωσία αλλά και πρόσβαση σε κορυφαίους προμηθευτές όπως η Bosch και η ZF.

Παράλληλα, η αλληλεπίδραση με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, της έδωσαν την δυνατότητα να θέσει νέα στάνταρ στον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της σε όλα τα στάδια της παραγωγής ενός αυτοκινήτου, από το σχεδιασμό και την κατασκευή έως και την πώληση σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η SAIC Motor έχει παρουσία σε πάνω από 60 χώρες με περισσότερα από 810 σημεία εκπροσώπησης, στην Ευρώπη, την Αγγλία, την Ταϊλάνδη, την Ινδονησία, τη Χιλή, τη Μέση Ανατολή, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, την Ινδία, την Αίγυπτο και τώρα και στην Ελλάδα.

Στην χώρα μας εισάγονται τα ελαφρά επαγγελματικά της μάρκας MAXUS η οποία ιδρύθηκε το 1958. Οι εξαγωγές της εταιρίας έφθασαν στα 365.000 οχήματα μέσα στο 2019, ενώ χάρη στην μεγάλη στροφή της αγοράς της Κίνας προς την ηλεκτροκίνηση, της έδωσαν την ευκαιρία να προχωρήσει στην παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών van, με σημαντική επιτυχία και πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 80.000 αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Μία ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, καθώς η SAIC έχει επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ στην MAXUS, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην ασφάλεια, στις καινοτόμες ιδέες και στην παραγωγή νέων προϊόντων, κυρίως EVs, τα οποία βάζουν την εταιρία στην καρδιά της νέας εποχής για την αυτοκινητοβιομηχανία και στα ελαφρά επαγγελματικά. Στην χώρα μας η εταιρία εισάγει μία μεγάλη γκάμα ελαφρών επαγγελματικών van με έμφαση κυρίως στην ηλεκτροκίνηση χωρίς όμως να αμελεί και τις συμβατικές λύσεις. Ας δούμε τα πιο χαρακτηριστικά μοντέλα της MAXUS που διατίθενται στην Ελλάδα.

MAXUS eDELIVER 3
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύγχρονη και αρκετά ψαγμένη σε κάθε της λεπτομέρεια πρόταση, καθώς το eDeliver 3 σχεδιάστηκε εξ αρχής ως ηλεκτρικό αποτελώντας την ιδανική πρόταση για ένα ευέλικτο μικρό van που χάρη στην ηλεκτροκίνηση είναι ιδιαίτερα οικονομικό και εξαιρετικά φιλικό προς το περιβάλλον. Εφοδιάζεται με έναν ηλεκτρικό κινητήρας 122 ίππων και 255 Nm, ενώ υπάρχουν δύο επιλογές μπαταριών, μια στις 35 kWh και μια στις 52,5 kWh.

Advertisement

Η αυτονομία του κυμαίνεται από τα 277 έως τα 344 χιλιόμετρα ενώ χάρη στην σύγχρονη τεχνολογία των μπαταριών ο χρόνος φόρτισης έχει μειωθεί στις 5 ώρες για φόρτιση σε οικιακή πρίζα AC ή σε 45 λεπτά σε ταχυφορτιστή DC (για κάλυψη από το 5% έως το 80% της μπαταρίας).

Το eDELIVER 3 διατίθεται με δύο επιλογές μεταξονίων, στα 2.910 και 3.285 χιλιοστά, το πλάτος του χώρου φόρτωσης είναι 1.665 χιλιοστά ενώ ο ωφέλιμος χώρος φόρτωσης είναι 4,8 κυβικά μέτρα για το μικρό μεταξόνιο και 6,3 κυβικά μέτρα για το πιο μεγάλο.

Advertisement

Η σχεδίαση του αμαξώματος είναι ιδιαίτερα σύγχρονη και αρκετά αεροδυναμική, στοιχείο πολύ σημαντικό για την μεγιστοποίηση της αυτονομίας σε ένα ηλεκτρικό όχημα. Στην κατασκευή του γίνεται εκτεταμένη χρήση αλουμινίου για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και αυξημένο ωφέλιμο φορτίο. Η εταιρία προσφέρει εγγύηση 3 χρόνων για τη βαφή και 10 χρόνια κατά της διάβρωσης.

Το eDELIVER 3 προσφέρει μία ιδιαίτερα άνετη και σύγχρονη καμπίνα, με τις ανέσεις και την πρακτικότητα ενός κινητού γραφείο. Η μεγάλη και υψηλής ανάλυσης οθόνη του συστήματος πολυμέσων διαθέτει δεκάδες λειτουργίες, ενώ μπορεί να συνδεθεί με smartphone μέσω mirror link (διατίθεται επίσης και Apple CarPlay και Adroid Auto). To ευέλικτο van της MAXUS εφοδιάζεται επίσης με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού στον στάνταρ εξοπλισμό, σε συνδυασμό με παροχές όπως οι αισθητήρες παρκαρίσματος, το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, τους αερόσακους για οδηγό και συνοδηγό, το ESP, το τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με cruise control κ.λπ.

Advertisement

Ο χώρος εργασίας είναι σχεδιασμένος με έμφαση στην εργονομία, προσφέροντας όλους τους χώρους αποθήκευσης που χρειάζεται ένας σύγχρονος επαγγελματίας. Υπάρχουν θήκες για μικροαντικείμενα σε όλο τον χώρο της καμπίνας, ακόμα και κάτω από τα καθίσματα ενώ παράλληλα διατίθενται θύρα USB και mini jack port, αποθηκευτικοί χώροι στις πόρτες, ποτηροθήκες, πρίζα 12 Volt κ.ά. Η λιανική τιμή προ φόρων του eDeliver 3 ανέρχεται στις 33.450 ευρώ και φθάνει στις 21.500 ευρώ καθαρή αξία μετά την επιδότηση.

MAXUS eDELIVER 9
Το eDELIVER 9 είναι η σύγχρονη πρόταση της MAXUS για ένα μοντέρνο μεγάλο van που θα ικανοποιήσει όλες τις πιθανές ανάγκες ενός επαγγελματία του σήμερα, παρέχοντάς του τις τεχνολογικές και πρακτικές λύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της εταιρίας του. Πρόκειται για ένα μοντέρνο σχεδιαστικά όχημα το οποίο συνδυάζει την εντυπωσιακή εμφάνιση με την ηλεκτροκίνηση σε ένα εξαιρετικό πακέτο απόδοσης και νέας οδηγικής εμπειρίας.

Ο ηλεκτροκινητήρας αποδίδει 202 ίππους και μέγιστη ροπή 310 Nm, η οποία παρέχεται άμεσα από μηδενικές στροφές. Η ισχύς αυτή προσφέρει πρωτόγνωρες επιδόσεις για την κατηγορία ολοκληρώνοντας το 0-50 km/h σε 5,7 sec και τα 100 km/h σε 11 sec. Υπάρχουν τρεις επιλογές σε μπαταρίες: των 52 kWh για την έκδοση L2H2 -το ωφέλιμο φορτίο εδώ είναι 1.200 κιλά- και μέγιστη αυτονομία κατά WLTP 237 χιλιομέτρων, των 72 kWh για την έκδοση L3H2 με ωφέλιμο φορτίο και μέγιστη αυτονομία 288 χιλιομέτρων, και των 89 kWh για την έκδοση L3H2 με ωφέλιμο φορτίο 860 κιλών και μέγιστη αυτονομία 353 χιλιομέτρων.

Σε κλασικό Wall Box AC 11 kW o χρόνος φόρτισης είναι 6 ώρες για την μπαταρία των 51,5 kWh ή 8 ώρες για την μπαταρία 72 kWh για την πλήρη φόρτιση από τελείως άδεια στο 100%. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα οδήγησης με ένα πεντάλ και 3 επίπεδα ανάκτησης της ενέργειας, με τον κινητήρα να φορτίζει την μπαταρία κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις μήκους και δύο μεταξόνια. Η L2H2 με μήκος στα 5,546 μέτρα και η L3H2 με μήκος στα 5,144 μέτρα. Η χωρητικότητα στο κοντό μεταξόνιο είναι 9,7 κυβικά μέτρα ενώ στο μακρύ μεταξόνιο φθάνει τα 11 κυβικά μέτρα. Το σαλόνι είναι ιδιαίτερα σύγχρονο, κατασκευασμένο με ποιοτικά υλικά και μία μεγάλη οθόνη στο κέντρο για το σύστημα infotainment.

Το eDELIVER 9 εφοδιάζεται με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού, μεταξύ των οποίων σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας, ESP, Σύστημα προειδοποίησης πρόσκρουσης με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, cruise control που ελέγχεται από τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών, έξι αερόσακους στον στάνταρ εξοπλισμό, αναγνώριση μεγάλης σκάλας, και πολλά ακόμα.

Για την άνεση του οδηγού φροντίζουν ειδικά ανατομικά καθίσματα με ανθεκτική επένδυση ενώ υπάρχουν και αισθητήρες στάθμευσης με κάμερα οπισθοπορείας ώστε να διευκολύνεται ακόμα περισσότερο το έργο του χειριστή σε δύσκολες συνθήκες παρκαρίσματος. Ο οδηγός έχει επίσης στην διάθεσή του έναν ιδιαίτερα πρακτικό χώρο εργασίας, με δεκάδες χώρους για μικροαντικείμενα, μία πρακτική αναδιπλούμενη πλάτη καθίσματος που μπορεί να χρησιμεύσει και ως «γραφείο» ενώ απολαμβάνει μία σειρά από σύγχρονες ανέσεις που του παρέχει το σύστημα infotainment με την μεγάλη οθόνη των 10 ιντσών όπως σύνδεση με το κινητό τηλέφωνο ή εγκατάσταση για Apple Carplay και Android Auto. H λιανική τιμή προ φόρων για το eDeliver 9 ξεκινά από τις 56.450 ευρώ με την καθαρή αξία μετά την επιδότηση να βρίσκεται στις 40.000 ευρώ.

Στην γκάμα του μοντέλου υπάρχει και το DELIVER 9 το οποίο εφοδιάζεται με έναν σύγχρονο πετρελαιοκινητήρα με 164 ίππους και 375 Nm ροπής, ο οποίος πληροί τις προδιαγραφές Euro 6D-D20 και έχει ιδιαίτερα πολιτισμένη και αθόρυβη λειτουργία. Η έκδοση αυτή υπάρχει σε τρία διαφορετικά μεταξόνια, 3 διαφορετικά ύψη, με κίνηση στους εμπρός ή στους πίσω τροχούς, σε δύο επίπεδα εξοπλισμού, με το ωφέλιμο φορτίο να φθάνει έως και τα 1.360 κιλά και έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρος φόρτωσης με πολλά άγκιστρα, εξαιρετικό φωτισμό και πόρτες που ανοίγουν έως και κατά 260 μοίρες. Η χωρητικότητά του ξεκινά από τα 8 κυβικά μέτρα για το μικρό μεταξόνιο, περνά στα 10 κ.μ. για το μεσαίο και κορυφώνεται στα 12,9 κ.μ. για το μεγάλο μεταξόνιο.

Το ιδιαίτερα σύγχρονο και άψογα κατασκευασμένο εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από κορυφαία εργονομία, πολλές πρακτικές λύσεις και μεγάλες δυνατότητες διασύνδεσης του συστήματος infotainment με την οθόνη των 10,0 ιντσών. Παράλληλα είναι εφοδιασμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης του οδηγού, με τον εξοπλισμό του να περιλαμβάνει ESP τελευταίας γενιάς, σύστημα Blind Spot Assist, σύστημα Υποβοήθησης Διατήρησης της Λωρίδας, Start/Stop, Lane Departure Warning, Aυτόματη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης, Ανίχνευση Τυφλών Σημείων και πολλά ακόμα. Η λιανική τιμή προ φόρων είναι στις 29.950 ευρώ με την καθαρή αξία χωρίς ΦΠΑ και με Τέλος Ταξινόμησης να φθάνει στις 24.500 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MAXUS προσφέρει την δυνατότητα για εναλλακτική διαμόρφωση του οχήματος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε επαγγελματία. Είτε πρόκειται για ηλεκτρικό όχημα, drop side, tipper, ασθενοφόρο, λεωφορειάκι για αναπηρικά αμαξίδια ή κάμπερ βαν, η MAXUS προσφέρει πολλές δυνατότητες customizing με κορυφαίας ποιότητας και χρηστικότητας αποτελέσματα και πάντα με την άμεση συνεργασία του πελάτη ώστε να βγει το απόλυτα επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΜΑΧUS EV80
Το EV80 είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα των πρωτοποριακών λύσεων που προσφέρει η εταιρία στα ηλεκτροκίνητα van, έχοντας παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά το 2019 και με επιτυχημένη πορεία στις αγορές της Αγγλίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το EV80 διαθέτει ένα ηλεκτρικό μοτέρ μόνιμου μαγνήτη 92  kW (125PS) και 320Nm, επιλογές φόρτισης AC/ DC για τη μπαταρία ιόντων λίθιου του χωρητικότητας 56 kWh που επιπλέον είναι αδιάβροχη με πιστοποίηση IP67.

Η αυτονομία του είναι 192 χιλιόμετρα, ενώ ο χρόνος φόρτισης είναι έως 8,5 ώρες σε απλή πρίζα ή 2 ώρες σε ταχυφορτιστή DC. Η χρήση του ηλεκτροκινητήρα εξασφαλίζει ιδιαίτερα οικονομική λειτουργία ενώ είναι και ιδιαίτερα ευχάριστη ως οδηγική εμπειρία στις αστικές μεταφορές, καθώς υπάρχει άμεση απόκριση στο γκάζι και ροπή σε όλη την κλίμακα των στροφών.

To EV80 προσφέρει πρακτικό και αποδοτικό χώρο φόρτωσης με ωφέλιμο φορτίο ως 950 κιλά (μεικτό βάρος 3.500 κιλά). Επιλογές μεσαίας οροφής ή υψηλής οροφής (2.345 και 2.552 mm αντίστοιχα) που εξασφαλίζουν 9,7 ή 11,0 κυβικά μέτρα χώρο φόρτωσης. Το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από ενισχυμένο χάλυβα υψηλής αντοχής ενώ η μπαταρία είναι τοποθετημένη σε ξεχωριστό πλαίσιο και ενισχύει ακόμα περισσότερο την ακαμψία του αμαξώματος.

Το εσωτερικό είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, και μία ιδιαίτερα πληθωρική κονσόλα με πολλαπλές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και ενδείξεις για την κατανάλωση ενέργειας, την στάθμη της μπαταρίας και την ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Tα εξελιγμένα ελαφρά επαγγελματικά της MAXUS εισάγονται στην χώρα μας από την ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ με τα γνωστά υψηλά στάνταρ εξυπηρέτησης και after sales υποστήριξης του επαγγελματία σε κάθε επίπεδο.