Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Μαύρα σύννεφα στην Tesla: Άρχισαν οι απολύσεις

Ελλάδα 20:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Μαύρα σύννεφα στην Tesla: Άρχισαν οι απολύσεις

ΝΕΑ

Μαύρα σύννεφα στην Tesla: Άρχισαν οι απολύσεις

ΝΕΑ

Το φρενάρισμα των πωλήσεων της Tesla και ο ισχυρός ανταγωνισμός από τους Κινέζους, φέρνει την Tesla μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις.

Advertisement
Advertisement

Η Tesla ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική αναδιάρθρωση στο εσωτερικό της, αποκαλύπτοντας σχέδια για απολύσεις άνω του 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, καθώς η εταιρεία παλεύει με την πτώση των πωλήσεων και τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Αυτό το εσωτερικό υπόμνημα, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters, υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Tesla εν μέσω μειωμένης ζήτησης και ενός κλιμακούμενου πολέμου τιμών στη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων.

Προσθέτοντας στην αστάθεια της εταιρείας, τα ανώτερα στελέχη Drew Baglino, που επιβλέπει την ανάπτυξη μπαταριών, και Rohan Patel, υπεύθυνος για τη δημόσια πολιτική και την επιχειρηματική ανάπτυξη, ανακοίνωσαν αμφότεροι τις αποχωρήσεις τους.

Advertisement
Advertisement

Ο Baglino, βασικό στέλεχος της ηγετικής ομάδας της Tesla, είχε τον σεβασμό του Μασκ για τη συμβολή του. Οι αποχωρήσεις αυτών των στελεχών σηματοδοτούν πιθανά εμπόδια για την αναπτυξιακή πορεία της Tesla, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Με περισσότερους από 140.000 υπαλλήλους παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο του 2023, η τελευταία κίνηση της Tesla να μειώσει το εργατικό δυναμικό της αντανακλά τις συνεχείς προσπάθειες της εταιρείας να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες τάσεις της αγοράς.

Η δήλωση του Μασκ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνει ότι η αναδιοργάνωση είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Tesla να περάσει αποτελεσματικά στις μελλοντικές φάσεις ανάπτυξης.

Advertisement

Η χρονική συγκυρία αυτών των απολύσεων συμπίπτει με την πρόσφατη αναφορά της Tesla για μείωση των παραδόσεων οχημάτων παγκοσμίως για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, η οποία αποδίδεται εν μέρει σε ανεπιτυχείς μειώσεις τιμών με στόχο την τόνωση της ζήτησης.

Επιπλέον, η καθυστέρηση της εταιρείας στην αναβάθμιση των γερασμένων μοντέλων της, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστική πίεση σε αγορές όπως η Κίνα, αμφισβητεί περαιτέρω τη θέση της Tesla στην αγορά.

Advertisement

Οι αναφορές αναφέρουν ότι η Tesla έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την παραγωγή ενός πιο προσιτού οχήματος, μια κίνηση που οι επενδυτές ανέμεναν για την επέκταση της μαζικής αγοράς. Η απόρριψη αυτών των αναφορών από τον Μασκ  ως “ψέματα” δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της εταιρείας στο εγγύς μέλλον.

Εν τω μεταξύ, η εστίαση της Tesla φαίνεται να μετατοπίζεται προς την ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομποταξί, ενδεχομένως στην ίδια πλατφόρμα με τα μικρότερα οχήματα.

Ωστόσο, οι ειδικοί υποδεικνύουν ότι η έγκριση για πλήρως αυτόνομα οχήματα μπορεί να απέχει ακόμη αρκετά χρόνια.

Advertisement

Η πρόσφατη έμφαση που έδωσε η Tesla στην ενίσχυση των περιθωρίων κέρδους, εν μέσω επανειλημμένων μειώσεων τιμών και αυξημένου ανταγωνισμού, υπογραμμίζει τις εξελισσόμενες προτεραιότητες της εταιρείας.

Οι απολύσεις ερμηνεύονται από τους αναλυτές ως αντανάκλαση της ωρίμανσης της Tesla ως εταιρείας, η οποία απομακρύνεται από την προηγούμενη αναπτυξιακή της πορεία.

Οι προηγούμενες απολύσεις στη Νέα Υόρκη πέρυσι και οι συνεχιζόμενες πιέσεις κόστους υπογραμμίζουν τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Tesla καθώς κινείται σε ένα μεταβαλλόμενο τοπίο της αυτοκινητοβιομηχανίας.