Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Live από Μαίναλο: Τι κάνουμε όταν παγώσουν όλα; (Video)

Ελλάδα 9:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Live από Μαίναλο: Τι κάνουμε όταν παγώσουν όλα; (Video)

ΝΕΑ

Live από Μαίναλο: Τι κάνουμε όταν παγώσουν όλα; (Video)

ΝΕΑ

Υπάρχουν πολλά σενάρια “δύσκολα” για τον οδηγό, αυτές τις λευκές μέρες. Χειρότερο όλων η παγωμένη κατηφόρα…

Advertisement
Advertisement

του Τάκη Πουρναράκη

Πολλοί πιστεύουν λαθεμένα ότι ένα τετρακίνητο όχημα πλεονεκτεί έναντι ενός δικίνητου σε μια παγωμένη κατηφόρα. Καμία σχέση! Η τετρακίνηση μπορεί να σε βοηθήσει  όταν οι συνθήκες είναι μεικτές, όχι όταν έχει παγώσει ο δρόμος. Το ίδιο και το “Hill Descent” το αυτόματο σύστημα που σε “κατεβάζει” εκμεταλλευόμενο την πέδη του κινητήρα και τους αισθητήρες του ABS. Καλά είναι όλα αυτά όταν υπάρχει πρόσφυση. Όταν δεν υπάρχει πρόσφυση γιατί όλα έχουν παγώσει, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο φανοποιό. Το μόνο που μπορεί να σε οδηγήσει μακριά του είναι το μυαλό ή ένα σετ ελαστικών με καρφιά!

Συναντήσαμε συνθήκες απόλυτου παγετού με -7 βαθμούς Κελσίου, κατεβαίνοντας από το χιονοδρομικό του Μαινάλου. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα είχαν ανοίξει το δρόμο από νωρίς, όμως κάτω είχε μείνει λίγο χιόνι, έπεσε λίγο ακόμη και αυτό πάγωσε δημιουργώντας την απόλυτη τσουλήθρα. Πάμπολλα προβλήματα από ανυποψίαστους οδηγούς που ανέβηκαν μια χαρά στο βουνό αλλά δεν μπορούσαν να κατέβουν εύκολα ακόμη και με αντιολισθητικές αλυσίδες ή πανιά.

Advertisement
Advertisement

small2

small1

Μέχρι και η πυροσβεστική που κλήθηκε να απεγκλωβίσει πολίτες, αντιμετώπισε πρόβλημα με τους πυροσβέστες να παλεύουν για ώρες να φορέσουν τις αλυσίδες στο υπηρεσιακό όχημα που και 4κινητο είναι και με ελαστικά ειδικής χάραξης. Λογικό καθότι δεν είχαν ξαναβρεθεί σε τέτοιες ακραίες συνθήκες ξανά. Πηγή του προβλήματος ο παγωμένος δρόμος. Κάναμε ρεπορτάζ και ανακαλύψαμε ότι στην Περιφέρεια υπάρχει έλλειψη από αλάτι και “κάποιοι” κάνουν πολιτική αποφασίζοντας που χρειάζεται περισσότερο. Δύσκολο να φανταστεί κανείς πως δικαιολογούν ότι το χιονοδρομικό του Μαινάλου που επισκέπτονται, αυτές τις μέρες χιλιάδες κόσμου δεν είναι πρώτη προτεραιότητα!

Advertisement

small3

Μέχρι και η πυροσβεστική που κλήθηκε να απεγκλωβίσει πολίτες, αντιμετώπισε πρόβλημα!

Advertisement

Εμείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την παγωμένη κατηφόρα πίσω από το τιμόνι μιας ολοκαίνουργιας δίλιτρης πετρελαιοκίνητης BMW X4 με 190PS και M pack. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε σπορ ελαστικά διαστάσεων 245/45/20 εμπρός, 275/40/20 πίσω. Ήταν εφοδιασμένο με σύστημα Hill Descent που λειτουργούσε υπερωρίες ώστε να εκμεταλλευτεί και την τελευταία ικμάδα πρόσφυσης. Μοιραία όμως στη μεγάλη κατηφόρα πριν τον Άνω Καρδαρά, η πρόσφυση τελείωσε: “Ούτε γάτα δεν κατεβαίνει εδώ” σκεφτόμουν ενώ γλιστρούσαμε αριστερά με το Hill Descent ρυθμισμένο στα 3km/h. Δύσκολη άσκηση να βρεις αντιολισθητικά πανιά για τόσο μεγάλα λάστιχα. Με τα πανιά και το Hill Descent ενεργοποιημένο, κατεβήκαμε με προσοχή όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό βίντεο. Νιώσαμε τυχεροί όταν ακούσαμε τι τράβηξαν άλλοι χρονιάρες μέρες. Α ναι, μην ξεχάσω, το αλάτι κοστίζει 62 ευρώ ο τόνος! Καλή χρονιά να έχουμε.

small4

Advertisement