Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Li Auto Mega EV: Το απόλυτο MPV από την Κίνα

Ελλάδα 19:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Li Auto Mega EV: Το απόλυτο MPV από την Κίνα

ΝΕΑ

Li Auto Mega EV: Το απόλυτο MPV από την Κίνα

ΝΕΑ

Το Li Auto Mega EV λανσαρίστηκε στην Κίνα και αναμένεται να αρχίσει να παραδίδεται σε όσους το έχουν προ-παραγγείλει από τις 11 Μαρτίου.

Advertisement
Advertisement

Η Li Auto δραστηριοποιείται στην κινεζική αγορά από το 2015 που ιδρύθηκε. Εν έτει 2024, κατάφερε να λανσάρει το πρώτο της αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο: Ένα MPV με δυνατότητες που ζηλεύουν οι πιο καταξιωμένες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου.

Το όνομά του μαρτυρά αρκετά σχετικά με τις διαστάσεις του και συνάδει με την κατηγορία του. Κατασκευάστηκε για πολυμελείς οικογένειες, για απόλυτη άνεση, πολυτέλειες και μεγάλα ταξίδια.

Η Li Auto αναφέρει ότι το Mega είναι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις επιβατικό που υπάρχει, καθώς είναι 5,350 μέτρα μήκος, 1,965 μέτρα πλάτος και 1,850 μέτρα ύψος, ενώ το μεταξόνιό του είναι στα 3.300 χιλιοστά. Αρκετά αισιόδοξη δήλωση από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά σίγουρα το ηλεκτρικό MPV κατατάσσεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα.

Advertisement
Advertisement

Το σχήμα του θυμίζει αρκετά βαγόνι τρένου, με το μπροστινό μέρος να έχει μία μαζεμένη σιλουέτα που θυμίζει κάτι από Hyundai Staria. Παρά τις διαστάσεις του, έχει να περηφανεύεται για τον πολύ χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας που πετυχαίνει στα 0,215 Cd. Αυτό είναι από μόνο του μία απτή απόδειξη ότι έχει κατασκευαστεί για τον αυτοκινητόδρομο.

Το εσωτερικό του είναι ουσιαστικά όλη του η δύναμη και πολύ δύσκολα βρίσκεις ισάξια χαρακτηριστικά, ανέσεις, καινοτομίες και πολυτέλειες στον ανταγωνισμό. Έχει διάταξη 2+2+3 και τα καθίσματα είναι στην πραγματικότητα προσαρμόσιμες πολυθρόνες με ενσωματωμένη τεχνολογία μασάζ για βελτιστοποίηση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

Οι επιβάτες μπορούν επίσης να απολαύσουν κρύα αναψυκτικά, χάρη στο ψυγειάκι που διατίθεται, όπως και οθόνες για ταινία, παιχνίδια ή άλλα ψυχαγωγικά μέσα.

Advertisement

Το άλλο πολύ δυνατό χαρακτηριστικό του Li Auto Mega EV αφορά στην αυτονομία του. Η τεράστια μπαταρία, προερχόμενη από την CATL, εξασφαλίζει περίπου 710 χιλιόμετρα ανά φόρτιση. Βέβαια, η τιμή αυτή αναφέρεται λογικά για τον κύκλο CLTC, αλλά ακόμα και έτσι, η ισχύς φόρτισης που δέχεται είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Για την ακρίβεια, το κινεζικό MPV μπορεί μέσα σε 12 λεπτά με ταχυφορτιστή να εξασφαλίσει 500 χιλιόμετρα αυτονομίας! Η τιμή που είδαμε στο παρακάτω βίντεο μάλιστα, ξεπερνούσε τα 430 kW.

Advertisement

Παρά λοιπόν τις διαστάσεις και το βάρος του, η Li Auto αναφέρει ότι το Mega EV ολοκληρώνει τη διαδικασία των 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 5,5 δευτερόλεπτα! Ακόμα δεν γνωρίζουμε λεπτομερώς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, αλλά μία καλή υπόθεση είναι, πως αυτή η επίδοση απαιτεί την απουσία πολλών ατόμων και αποσκευών.

Στην κινεζική αγορά, το Li Auto Mega EV κοστίζει πάνω από 71.000 ευρώ! Σχετικά λογική τιμή αν αναλογιστούμε τι προσφέρει. Συνεπώς, η Li Auto στοχεύει σε συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό με αυτό το λανσάρισμα που θα βρει ανταπόκριση μόνο σε πολυμελείς και εύπορες οικογένειες.