Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Lexus RZ 450e: Το ηλεκτρικό μέλλον…σήμερα!

Ελλάδα 1:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Lexus RZ 450e: Το ηλεκτρικό μέλλον…σήμερα!

ΝΕΑ

Lexus RZ 450e: Το ηλεκτρικό μέλλον…σήμερα!

ΝΕΑ

To γεμάτο προσωπικότητα Lexus RZ 450e σηματοδοτεί έκδηλα τον σημαντικότερο βραχίονα της ιαπωνικής πολυτελούς φίρμας προς την πολυπόθητη ηλεκτρική μεταστροφή.

Advertisement
Advertisement

Η Lexus στοχεύει να διαθέτει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το 2030 σε Ευρώπη, Κίνα και Β. Αμερική, με τις υπόλοιπες αγορές να ακολουθούν μάλιστα πέντε χρόνια αργότερα.

To νέο όπλο στη φαρέτρα της Lexus αποκαλείται RZ 450e και βασίζεται στη νέα πλατφόρμα e-TNGA. Η πρώτη προσπάθεια της Lexus συνοδεύεται από μεγάλο σχεδιαστικό ενδιαφέρον και μπόλικη τεχνολογία, όπως ακριβώς αναμενόταν.

Advertisement
Advertisement

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό Lexus που βασίζεται στη νέα πλατφόρμα με μεταξόνιο 2,850 μέτρα και μήκος 4,805 μέτρα (πλάτος 1,895 μέτρα και ύψος 1,635 μέτρα) είναι ελαφρώς μακρύτερο από το υβριδικό Lexus NX των 4,66 μέτρων, ενώ η αιχμηρή του σχεδίαση κυριολεκτικά μαγνητίζει με το καλημέρα…

Το RZ 450e είναι επιθετικό σχεδιαστικά προβάλλοντας έναν σπορ χαρακτήρα με το που το αντικρίσεις για πρώτη φορά. Εμπρός εδρεύει μια επιβλητική ερμητικά κλειστή μάσκα, πλαισιωμένη από αιχμηρούς προβολείς τα οποία ενσωματώνουν λεπτά φώτα ημέρας. Το αποτέλεσμα κρίνεται επιτυχημένο.

Οι κάθετες εισαγωγές αέρα ακροβολίζονται στο ρύγχος και συνδράμουν στην ψύξη των φρένων, και στο κάτω μέρος συναντάται μια προστατευτική ποδιά, η οποία υποδηλώνει εκτός των άλλων τον εκδρομικό χαρακτήρα του αποκλειστικά ηλεκτρικού Lexus.

Advertisement

Πίσω, η οριζόντια κόκκινη LED γραμμή ξεκινά από το ένα φωτιστικό σώμα και καταλήγει στο άλλο, κάνοντας το 450e άκρως κομψό και σύγχρονο, με το εσωτερικό αντίστοιχα να δείχνει το ίδιο hi-tech, με το τιμόνι Yoke -σε κάποιες εκδόσεις εξοπλισμού- να παραπέμπει απευθείας σε F1.

Advertisement

Ένα αρκετά μοντέρνο σε σχεδίαση ταμπλό, με υπερσύγχρονο ψηφιακό πίνακα οργάνων αλλά και μία μεγάλη κεντρική οθόνη για το σύστημα πολυμέσων δίνουν το στίγμα. Η εικόνα είναι premium καθώς τα υλικά είναι πολύ προσεγμένα και περισσότερο αναβαθμισμένα από όσο θα περίμενες.

Πιστή στο καθήκον της, η Lexus έφτιαξε ένα αυτοκίνητο που δεν παρεκκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της, που διέπονται από κορυφαία ποιότητα, συναρμογή και εξοπλισμό ασφάλειας και άνεσης.

Advertisement

Την απρόσκοπτη κίνηση του κορυφαίου Lexus RZ 450e, αναλαμβάνει το σύστημα τετρακίνησης DIRECT4. Δύο ηλεκτροκινητήρες με ισχύ 150 kW εμπρός και 80 kW πίσω (έναν σε κάθε άξονα) υπόσχονται εξαιρετική οδική συμπεριφορά και δυνατότητες εκτός δρόμου, με συνδυαστική απόδοση 312 ίππων και 435 Nm ροπή. Ισχύς που είναι ικανή προκειμένου τα 0-100 χλμ./ώρα να έρχονται σε μόλις 5,6 δευτερόλεπτα.

Το RZ 450e με μπαταρία χωρητικότητας 71,4 kWh έχει αυτονομία 406 χιλιομέτρων, με την τελική του ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 160 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση για το ολοκαίνουριο SUV είναι ιδιαίτερα χαμηλή αφού προσδιορίζεται κάτω από 18 kWh/100 χλμ.

Αναμφισβήτητα η μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία της Lexus στην υβριδική τεχνολογία, αλλά και η τεράστια τεχνολογική ομπρέλα του τεράστιου κατασκευαστικού ομίλου στον οποίο εντάσσεται, αποτελούν σίγουρα την μεγαλύτερη εγγύηση για την επόμενη ηλεκτρική ημέρα της εταιρίας, η οποία ατενίζει το μέλλον με μεγάλη σιγουριά και αποφασιστικότητα.