Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η λαίλαπα των ATV!

Ελλάδα 21:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η λαίλαπα των ATV!

ΝΕΑ

Η λαίλαπα των ATV!

ΝΕΑ

Οι γνωστές σε όλους μας “γουρούνες” κάνουν θραύση στα νησιά με οδυνηρά αποτελέσματα όσον αφορά στην οδική ασφάλεια και στα τροχαία δυστυχήματα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

ATV σημαίνει All Terrain Vehicle πρόκειται για τετράτροχα, τετρακίνητα οχήματα που προορίζονται για χρήση εκτός δρόμου και έχουν ειδικά χειριστήρια, χειρισμό καθώς προορίζονται για ειδικές συνθήκες. Στη χώρα μας όμως και ειδικά στα νησιά έχουν μια άλλη χρήση, ενοικιάζονται σε κάθε άσχετο/η ως μεταφορικό μέσο. Οι λόγοι που διατίθενται προς ενοικίαση είναι κυρίως δυο: Επιτρέπεται να τα οδηγείς με δίπλωμα αυτοκινήτου και είναι φθηνότερα από αυτοκίνητα. Τα βασικά προβλήματα που ενέχουν είναι: Ασαφές σύστημα διεύθυνσης, χαμηλή ταχύτητα κίνησης, μέτρια φρένα, εξαιρετική αστάθεια, υψηλή δυσκολία χρήσης ειδικά από ανθρώπους που δεν “το έχουν” όπως μυϊκά ανίσχυρες τουρίστριες. Το αποτέλεσμα είναι να κινούνται αργά ταλαιπωρώντας εαυτόν και αλλήλους στα στενά της χώρας.

Η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και γίνεται εφιαλτική όταν ο ενοικιαστής του ATV αποφασίσει να κατευθυνθεί προς κάποια παραλία. Τότε τα πράγματα παίρνουν άγρια τροπή. Με τελική που δεν ξεπερνά τα 30km/h, με τρακτερωτά ελαστικά που καθιστούν τη διατήρηση ομαλής πορείας ή την ομαλή αλλαγή της άθλο, χωρίς φλας ή στοπ, χωρίς κράνος οι τουρίστες βγαίνουν στο πηγαιμό για το χωριό και όποιον πάρει ο Χάρος. Η πραγματικότητα καταγράφει ότι παίρνει αρκετούς, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και άλλα νησιά είχαν νεκρούς από γουρούνες τους πρώτους δυο μήνες του καλοκαιριού. Συμβαίνουν όμως ατυχήματα και σε όλους όσοι προσπαθούν να περάσουν τις “γουρούνες” που έρπουν, προβαίνοντας σε επικίνδυνους ελιγμούς στους στενούς δρόμους των νησιών. Εσχάτως είδα μερικά 4θεσια οχήματα ανοικτού τύπου με roll cage, της Polaris και άλλων κατασκευαστών  να προσφέρονται για ενοικίαση. Βέβαια η τιμή τους είναι εφάμιλλη των αυτοκινήτων, δίνουν μια αίσθηση διαφορετική αλλά παραμένουν εξαιρετικά νευρικά και ασταθή για κίνηση σε ασφαλτόδρομους. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως είναι απολαυστικά και παιχνιδιάρικα σε χωματόδρομο.

Advertisement
Advertisement

atv-b640

Κοντολογίς χρειάζεται άμεσα νομικό πλαίσιο που θα οριοθετήσει τη χρήση των ενοικιαζόμενων ΑΤV. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει από το 2017 η έγκριση Τύπου (ομολογκασιόν) για τα συγκεκριμένα οχήματα. Αυτό θα αλλάξει άρδην την εικόνα αλλά μόνο για τα καινούργια. Τι γίνεται όμως με όσα ήδη κυκλοφορούν; Δεν είναι μόνο το τεράστιο θέμα οδικής ασφάλειας, πλήττεται συνολικά η τουριστική εικόνα της χώρας μας, καθώς ο τρομαγμένος, ταλαιπωρημένος τουρίστας δεν θα επιτρέψει, ούτε θα παροτρύνει άλλους να έρθουν. Οι ξένοι θεωρούν πως είναι επικίνδυνο να κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους και αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στη θεαματική πτώση των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Πρέπει να το αντιστρέψουμε προτού είναι αργά…