Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Κινητό στο αυτοκίνητο: Ένας εθισμός που σκοτώνει

Ελλάδα 5:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Κινητό στο αυτοκίνητο: Ένας εθισμός που σκοτώνει

ΝΕΑ

Κινητό στο αυτοκίνητο: Ένας εθισμός που σκοτώνει

ΝΕΑ

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η πλειοψηφία των οδηγών χρησιμοποιεί τα smartphones κατά την οδήγηση, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ασφάλειας.

Advertisement
Advertisement

Η απόσπαση της προσοχής κατά την οδήγηση παραμένει μια επίμονη πρόκληση παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις και την αυστηρότερη νομοθεσία. Μια πρόσφατη μελέτη ρίχνει φως στη διαδεδομένη χρήση εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας πίσω από το τιμόνι, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους του εθισμού στο κινητό κατά την οδήγηση.

Η διάδοση των smartphones, τα οποία έχουν γίνει πανταχού παρόντες σύντροφοι, έχει επηρεάσει σημαντικά την οδηγική συμπεριφορά.

Η έρευνα παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί οδηγοί δυσκολεύονται να αποσυνδεθούν από το τηλέφωνό τους ενώ βρίσκονται στο δρόμο, αποσπώντας συχνά την προσοχή τους από τα καθήκοντα οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Ενώ τα συστήματα mirroring του τηλεφώνου όπως το Android Auto και το CarPlay προσφέρουν εφαρμογές βελτιστοποιημένες για την οδήγηση, όπως οι χάρτες Google και το Spotify, δεν αντιμετωπίζουν πλήρως το ζήτημα της χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Οι οδηγοί εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στα smartphones τους, επιτρέποντάς τους να ασχοληθούν με άλλες εφαρμογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που περιλαμβάνει 1.600 οδηγούς, το 24% παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί το Instagram κατά την οδήγηση, διακινδυνεύοντας ατυχήματα, αποσπώντας την προσοχή τους από τον δρόμο για να περιηγηθούν σε φωτογραφίες και reels.

Advertisement

Επιπλέον, ένας στους πέντε οδηγούς αναγνωρίζει ότι χρησιμοποιεί το WhatsApp και την εφαρμογή κάμερας του smartphone κατά την οδήγηση, υπογραμμίζοντας την επικράτηση συμπεριφορών ανταλλαγής μηνυμάτων και λήψης φωτογραφιών πίσω από το τιμόνι.

Το πιο ανησυχητικό εύρημα δείχνει ότι το 19% των οδηγών χρησιμοποιούν το YouTube κατά την οδήγηση, δημιουργώντας σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια λόγω της παρατεταμένης απόσπασης της προσοχής από την οθόνη.

Advertisement

Ενώ εφαρμογές όπως το WhatsApp μπορεί να προκαλούν περιορισμένη απόσπαση της προσοχής, το περιεχόμενο του YouTube θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει την προσοχή των οδηγών για παρατεταμένες περιόδους, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Αν και συστήματα όπως το Bluetooth, το Android Auto και το CarPlay διευκολύνουν τις ασφαλέστερες τηλεφωνικές κλήσεις, επιτρέποντας την επικοινωνία χωρίς χέρια, η μελέτη αποκαλύπτει μια επίμονη τάση των οδηγών ηλικίας 30-44 ετών να επιδίδονται σε συμπεριφορές απόσπασης της προσοχής κατά την οδήγηση.

Αυτή η δημογραφική ομάδα χρησιμοποιεί συχνά εφαρμογές όπως το Instagram, το WhatsApp, το Facebook και το Facebook Messenger, εμφανίζοντας μάλιστα μια τάση για εφαρμογές παραγωγικότητας όπως το Acrobat Reader και το Gmail.

Advertisement

Επιπλέον, η μελέτη εντοπίζει την περιήγηση στο διαδίκτυο ως κοινή πρακτική μεταξύ των οδηγών, με περίπου έναν στους πέντε να παραδέχεται ότι ξεκινά το Google Chrome στις κινητές συσκευές του κατά την οδήγηση.

Παρά τους περιορισμούς στην περιήγηση στο διαδίκτυο στα οχήματα που είναι εξοπλισμένα με Android Automotive, οι οδηγοί εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα περιήγησης όταν το όχημα είναι ακινητοποιημένο.

Η αντιμετώπιση της απειλής της απόσπασης της προσοχής κατά την οδήγηση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες και αυστηρότερα μέτρα.

Η μελέτη συνηγορεί υπέρ της τοποθέτησης των τηλεφώνων εκτός σήματος και της αξιοποίησης των χαρακτηριστικών “μην ενοχλείτε κατά την οδήγηση” για τον περιορισμό της πρόσβασης σε εφαρμογές και την ειδοποίηση των επαφών για τη μη διαθεσιμότητα του οδηγού.

Ωστόσο, η αλλαγή των παγιωμένων συμπεριφορών παραμένει μια μεγάλη πρόκληση, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για συνεχείς εκστρατείες ευαισθητοποίησης και επιβολής των κανονισμών οδικής ασφάλειας.