Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

ΝΕΑ

Κοινή Υπουργική Απόφαση: Πότε μπορούν να κυκλοφορούν οι αντίκες

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Κοινή υπουργική απόφαση αλλάζει ριζικά το πλαίσιο για την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος.

Νέα δεδομένα στην κυκλοφορία των ιστορικών οχημάτων θέτει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών θέλοντας να θέσουν ένα τέλος στην αυθαιρεσία που εκμεταλλεύονταν κάποιοι επιτήδειοι.

Άλλωστε δεν ήταν και λίγα τα περιστατικά που είχαν καταγραφεί όλα αυτά τα χρόνια καθώς πάρα πολλοί κυκλοφορούσαν καθημερινά με τις αντίκες τους χωρίς να πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας, αυξημένα ασφάλιστρα αλλά και να μην «επιβαρύνονται» φορολογικά από τα τεκμήρια διαβίωσης.

Μάλιστα τα οχήματα αυτά κυκλοφορούσαν παράνομα είτε συμμετείχαν σε αγώνες και επιδείξεις είτε όχι, καθώς ερχόταν σε αντίθεση με τους ισχύοντες νόμους.

Επίσης στις ιστοσελίδες με αγγελίες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οι πωλητές των ιστορικών οχημάτων «διαφήμιζαν» πως το όχημά τους δεν πληρώνει Τέλη Κυκλοφορίας και εξαιρείται από το τεκμήριο διαβίωσης ενώ το κόστος του ετήσιου ασφάλιστρου ήταν εξαιρετικά χαμηλό…

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών το κράτος, θεσπίζει μια ολοκληρωμένη διαδικασία η οποία και θα βοηθήσει σύντομα να αντιμετωπιστούν φαινόμενα στρέβλωσης και θα μπορέσει να αναδείξει το ρόλο των πραγματικών αυτοκινήτων ιστορικού ενδιαφέροντος.

Η τροποποιημένη Απόφαση περιλαμβάνει διαδικασίες που διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων για τη μετάβαση τους στις εκδηλώσεις και τη συντήρησή τους. Παρατίθενται επιγραμματικά:

– Επιτρέπεται η αυτοκίνητη μετακίνηση κατά τις προηγούμενες δύο (2) ημέρες πριν την έναρξη και κατά την επόμενη μία (1) ημέρα μετά τη λήξη της εκδήλωσης ή του αγώνα.

– Επιτρέπεται αυτοκίνητη μετακίνηση από και προς τον τόπο στάθμευσης του οχήματος και τον χώρο του συνεργείου την πρώτη Τετάρτη και το τρίτο Σάββατο εκάστου μήνα.

– Επιτρέπεται, επίσης, για τους σκοπούς της διάνυσης διαδρομών για τη συντήρησή τους, η μετακίνησή τους κάθε δεύτερη και τέταρτη ημέρα Κυριακή εκάστου μήνα, εντός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας (σε επίπεδο Περιφέρειας για την Αττική) όπου σταθμεύει και φυλάσσεται το όχημα.

Στο πλαίσιο γενικότερης ρύθμισης και εξορθολογισμού των διαδικασιών κυκλοφορίας των οχημάτων στην Απόφαση περιγράφονται συγκεκριμένες διαδικασίες:

– Συστήνεται Επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των Διεθνών Ομοσπονδιών (Δ.Ο.Α. Δ.Ο.Π.Α. και Δ.Ο.Μ.) στην Ελλάδα, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών της Ενιαίας Ομοσπονδία Βιοτεχνών Επισκευαστών Αυτοκινήτων Μηχανημάτων και Μοτοσυκλετών (Ε.Ο.Β.Ε.Α.Μ.Μ.) με έργο επανεξέταση, εντός δέκα (10) μηνών από τη συγκρότηση της, του χαρακτηρισμού ως ιστορικού ενδιαφέροντος των οχημάτων με έτος πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) από το 1970 και μετέπειτα και η διατύπωση σχετικής εισήγησης.  Έως την επανεξέταση του χαρακτηρισμού τους ως ιστορικού ενδιαφέροντος από την Επιτροπή, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους. Στην περίπτωση θετικής εισήγησης ισχύει ο χαρακτηρισμός του οχήματος, ενώ σε περίπτωση αρνητικής εισήγησης ο χαρακτηρισμός ακυρώνεται. Ο χαρακτηρισμός συνεχίζει να ισχύει για τα οχήματα πρώτης ταξινόμησης (κυκλοφορίας) έως και το 1969.

– Θεσμοθετείται το Πιστοποιητικό Καταχώρισης που εκδίδεται από οιαδήποτε ελληνική ομοσπονδία ιστορικών οχημάτων  στην οποία έχει εγγραφεί το χαρακτηρισμένο ως ιστορικό όχημα και ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια.  Τα οχήματα που χαρακτηρίζονται για πρώτη φορά ιστορικά απευθύνονται στα νομικά πρόσωπα που εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τις Διεθνείς Ομοσπονδίες.

Μετά το πέρας του έργου της Επιτροπής θα καθοριστεί διαδικασία για τη χορήγηση και τη διάθεση κρατικών πινακίδων ιστορικού ενδιαφέροντος, που θα κατασκευάζονται με μέριμνα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto