Κηφισός: Σχέδιο αποσυμφόρησης και περιορισμοί στα φορτηγά στις ώρες αιχμής
ΝΕΑ
Μέτρα για τη μείωση της κυκλοφοριακής πίεσης στον Κηφισό εξετάζει η κυβέρνηση, με βασικό σενάριο τον περιορισμό της κίνησης βαρέων οχημάτων στις ώρες αιχμής και την ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών.
Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του έντονου κυκλοφοριακού προβλήματος στον Κηφισό και γενικότερα στο βασικό οδικό δίκτυο της Αττικής εξετάζει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με στόχο τη σταδιακή αποσυμφόρηση ενός από τους πιο επιβαρυμένους άξονες της πρωτεύουσας.
WHAT CAR
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία χαρτογράφησης της κυκλοφορίας των φορτηγών στις βασικές αρτηρίες της Αττικής. Η καταγραφή αφορά τον αριθμό των βαρέων οχημάτων, τα φορτία που μεταφέρουν και τις διαδρομές που ακολουθούν, ιδιαίτερα κατά τις ώρες υψηλής κυκλοφορίας.
Στόχος της ανάλυσης είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια η επίδραση των εμπορευματικών μεταφορών στην κίνηση των δρόμων και να εξεταστούν πιθανές παρεμβάσεις, όπως η προσαρμογή των δρομολογίων ή περιορισμοί στη διέλευση φορτηγών σε συγκεκριμένες ώρες.
Ο ρόλος του Πειραιά και των logistics
Η πίεση στο οδικό δίκτυο της Αττικής έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξέλιξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τη ραγδαία ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών μέσω του Λιμάνι του Πειραιά. Η αύξηση στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων έχει οδηγήσει σε περισσότερα φορτηγά στους δρόμους της Αττικής, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τον άξονα του Κηφισού.
Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας και η γενικότερη αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Αθήνα δημιουργούν πρόσθετη πίεση στο ήδη κορεσμένο οδικό δίκτυο.
Στροφή στις σιδηροδρομικές μεταφορές
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης, το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των συνδυασμένων μεταφορών. Στόχος είναι μεγαλύτερο μέρος των εμπορευματικών ροών να μεταφέρεται μέσω σιδηροδρόμου αντί για το οδικό δίκτυο.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική αναμένεται να διαδραματίσει το νέο εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, αλλά και η αύξηση της χωρητικότητας του σιδηροδρομικού άξονα που συνδέει τον Πειραιά με τη Θεσσαλονίκη.
Η βελτίωση των υποδομών logistics, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των σιδηροδρομικών μεταφορών και τον καλύτερο συντονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας, θεωρείται κρίσιμη για τη μείωση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης και τη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου συστήματος μεταφορών για την Αττική.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κέντρικ Ναν: Κυνηγώντας το αυτοκίνητο αξίας 350.000 ευρώ
Με 806 χιλιόμετρα αυτονομία και τιμή έκπληξη