Καύσωνας: Πότε είναι λάθος οι ενδείξεις του αυτοκινήτου
ΝΕΑ
Ο μετεωρολόγος, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί γιατί οι ενδείξεις στα αυτοκίνητα, δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα.
Σε περιόδους καύσωνα, η θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο ενός αυτοκινήτου συχνά διαφέρει δραματικά από τις επίσημες μετρήσεις της ΕΜΥ. Ο μετεωρολόγος Θεόδωρος Κολυδάς εξηγεί γιατί αυτό συμβαίνει και πότε τα νούμερα που βλέπουμε είναι παραπλανητικά.
WHAT CAR
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του, οι επίσημες μετρήσεις πραγματοποιούνται σε σκιερό και καλά αεριζόμενο περιβάλλον, δύο μέτρα πάνω από το έδαφος. Αντίθετα, η θερμική επιβάρυνση που δέχεται ένας πολίτης μέσα σε σταθμευμένο αυτοκίνητο ή σε αστικό περιβάλλον είναι πολύ μεγαλύτερη. «Όταν είμαστε κοντά σε θερμαινόμενες επιφάνειες, όπως το τζάμι ενός σταματημένου αυτοκινήτου, η θερμοκρασία μπορεί να υπερβεί σημαντικά τις επίσημες τιμές», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για παράδειγμα, όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 40°C, σε συγκεκριμένα σημεία του οχήματος, λόγω της αντανάκλασης της ακτινοβολίας από την άσφαλτο και τις γυάλινες ή μεταλλικές επιφάνειες, η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 60–70°C. Ο Κολυδάς επισημαίνει επίσης ότι φαινόμενα όπως η αστική θερμική νησίδα και η έλλειψη αερισμού επιδεινώνουν την κατάσταση στο εσωτερικό του οχήματος.
Σε σχετικό άρθρο του, συνοδεύει την ανάλυση με ενδεικτικό πίνακα που δείχνει πώς διαμορφώνονται οι θερμοκρασίες σε συνθήκες σταθμευμένου οχήματος, υπενθυμίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η παραμονή ανθρώπων ή ζώων σε αυτοκίνητα κατά τη διάρκεια καύσωνα.