Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Juncker: Ο Trump δεν θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

Ελλάδα 10:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Juncker: Ο Trump δεν θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Juncker: Ο Trump δεν θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Αντίθετες στην επιβολή επιπλέον δασμών και οι General Motors, Ford και η FCA.

Advertisement
Advertisement

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος Donald Trump θα επιβάλει επιπλέον εισαγωγικούς δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

«Ο Trump πρόκειται να προβεί σε κάποια κριτική, αλλά δεν θα επιβληθούν αυξημένοι δασμοί στα αυτοκίνητα. Δεν θα το κάνει! Μιλάτε με έναν πλήρως ενημερωμένο άνθρωπο» δήλωσε ο Juncker στη Sueddeutsche Zeitung.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι δηλώσεις Juncker αποτέλεσαν μια θετική εξέλιξη στο θρίλερ που εξελίσσεται εδώ και μήνες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ καθώς αν επιβάλλονταν επιπλέον δασμοί στα αυτοκίνητα θα είχε τεράστιο αντίκτυπο για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά για πολλούς προμηθευτές των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν έως τις 14 Νοεμβρίου εάν θα επιβάλουν αυξημένους δασμούς έως και 25% σε οχήματα και εξαρτήματα βάσει ενός νόμου. Η επιβολή των επιπλέον δασμών έχει ήδη λάβει μια αναβολή πριν από 6 μήνες μέχρι να παραδώσουν οι εμπειρογνώμονες το πόρισμα στον Trump.

Advertisement

Ο Matt Blunt, επικεφαλής μιας εμπορικής ομάδας που εκπροσωπεί τη General Motors, τη Ford και τη Fiat Chrysler Automobiles, δήλωσε ότι η ομάδα παραμένει «αντίθετη με την επιβολή επιπλέον δασμών στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη υπογράψει εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα οι οποίες πιθανόν να αποτρέψουν τους επιπλέον δασμούς στα αυτοκίνητα  αλλά οι συνομιλίες με την ΕΕ έχουν προχωρήσει πιο αργά.

Advertisement

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Steven Mnuchin εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τις αυξημένες επενδύσεις των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι παρατηρήσεις αυτές έδωσαν στους διπλωμάτες της ΕΕ ελπίδα για άλλη αναβολή.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, Charles Grassley, ο οποίος έχει ταχθεί ενάντια στην επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα δήλωσε ότι αναμένεται να αναβληθεί και πάλι η επιβολή των επιπλέον δασμών.

Μάλιστα είπε ότι η κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει στο αίτημά του να δει την πλήρη έκθεση για το θέμα επισημαίνοντας ότι: «Νομίζω ότι είναι ανήσυχοι να δημοσιοποιήσουν όσα αναφέρει στην πραγματικότητα η έκθεση».

Advertisement

Από την άλλη μεριά ένας ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι οι συζητήσεις κατευθύνονταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αναφέρθηκε ανησυχία ότι ο Trump μπορούσε να αλλάξει απότομα την τελευταία στιγμή.

Η BMW, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει αξιωματούχους των ΗΠΑ ότι η εντατικοποίηση ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να απειλήσει θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό της στο Spartanburg της Νότιας Καρολίνας, το οποίο εξάγει περίπου το 70% της παραγωγής του.

Τόσο η BMW όσο και η Daimler έχουν επενδύσει για να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα των εργοστασίων στις ΗΠΑ, όπου κατασκευάζουν κυρίως μεγαλύτερα SUV και crossovers για να συμβαδίζουν με την αυξανόμενη ζήτηση αλλά και λόγω του αυξημένου περιθωρίου κέρδους.

Ο όμιλος Volkswagen τον Ιανουάριο δεσμεύτηκε να επενδύσει 800 εκατομμύρια δολάρια και να προσθέσει 1.000 θέσεις εργασίας για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων στο Chattanooga, Tennessee.