Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Jaguar MkII Το αυτοκίνητο των… κακών

Ελλάδα 11:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Jaguar MkII Το αυτοκίνητο των… κακών

ΝΕΑ

Jaguar MkII Το αυτοκίνητο των… κακών

ΝΕΑ

H Jaguar Mark 2… έγινε 60 ετών. Το καλοκαίρι του 1959, η πρώτη saloon Jaguar Mark 2 βγήκε από την γραμμή παραγωγής και εμείς σας παρουσιάζουμε μερικά κομμάτια της ιστορίας της.

Advertisement
Advertisement

 

Η πρώτη saloon Jaguar Mark 2 βγήκε από  την γραμμή παραγωγής στις 15 Ιουλίου 1959. Το πρωτότυπο εξέλιξης είχε το όνομα Utah. Ο Sir William Lyons ιδιοκτήτης της εταιρίας (γνωστός για την τσιγκουνιά του) ήθελε να πείσει τους Αμερικανούς να δώσουν χρήματα για να εξελίξει από την αρχή το project των γρήγορων saloon από την Mark I έτσι την ονόμασε Utah και μάλιστα το διέρρευσε ο ίδιος στον τύπο. Οι Αμερικανοί δεν ενδιαφέρθηκαν και το όνομα του πρώτου γρήγορου sedan έγινε Mark1. Το ίδιο έγινε και με την αντικαταστάτριά της και έτσι το όνομα έγινε Mark 2 (δεύτερη έκδοση).

Advertisement
Advertisement

Η MκΙΙ κέρδισε τη φήμη της ως το καλό γρήγορο αυτοκίνητο μεταξύ των… εγκληματιών-κακοποιών. Στην έκδοση με τον μεγαλύτερο κινητήρα των 3800 κ.εκ. με απόδοση 220 ίππων έκανε το 0-100 χλμ σε 8,5’’, είχε τελική ταχύτητα 201 χλμ και  αρκετό χώρο για πέντε ενήλικες. Όταν το κακό με τις Jaguar ως αυτοκίνητα απόδρασης, είχε… ξεφύγει η Βρετανική αστυνομία αγόρασε κάποια από αυτά για να περιπολεί στους Αγγλικούς αυτοκινητόδρομους.

Advertisement

Η  παράδοση αυτή πέρασε και στην τηλεοπτική / κινηματογραφική κουλτούρα με τον τηλεοπτικό αστυνομικό ήρωα «Inspector Morse» που έπαιζε ο John Thaw να οδηγεί μία MkII. Το αυτοκίνητο του Morse ήταν η έκδοση με κινητήρα 2.400 κ.εκ., με τους ατσάλινους τροχούςαι οροφή Everflex (επένδυση από βινύλιο). Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2005, το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στην τηλεοπτική σειρά που πωλήθηκε 111.200 ευρώ (100.000 λίρες)  μετά από μια συνολική ανακατασκευή. Στα πρωτότυπα μυθιστορήματα του Colin Dexter, ο Morse οδηγούσε Lancia, αλλά ο Thaw επέμενε πως ο χαρακτήρας του χρειαζόταν ένα Βρετανικό αυτοκίνητο στην τηλεοπτική σειρά.

Advertisement