Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εισβολή στην Ινδία ετοιμάζει ο Μασκ

Ελλάδα 23:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εισβολή στην Ινδία ετοιμάζει ο Μασκ

ΝΕΑ

Εισβολή στην Ινδία ετοιμάζει ο Μασκ

ΝΕΑ

Η τεράστια αγορά της Ινδίας έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις στα ηλεκτρικά. Και ο Μασκ σπεύδει να το εκμεταλλευτεί πριν τους Κινέζους.

Advertisement
Advertisement

Ο Ίλον Μασκ ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα σχέδια για ένα νέο εργοστάσιο Gigafactory της Tesla κατά τη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής του στην Ινδία αργότερα αυτό το μήνα.

Έπειτα από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τη δημιουργία ενός Gigafactory της Tesla στην Ινδία θα γίνει πριν από το τέλος Απριλίου.

Ο ίδιος ο Μασκ επιβεβαίωσε την επίσκεψή του στην Ινδία για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Narendra Modi κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανακοίνωσης των κερδών της Tesla για το Q1.

Advertisement
Advertisement

Η Tesla και η Ινδία έχουν εμπλακεί σε παρατεταμένες συζητήσεις με στόχο τη δημιουργία τοπικών εγκαταστάσεων παραγωγής.

Ωστόσο, η πρόοδος ήταν αργή λόγω της επιμονής κάθε μέρους σε ορισμένες προϋποθέσεις. Ενώ η Tesla επιδιώκει να ξεκινήσει τις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων της στην Ινδία πριν δεσμευτεί για τοπική παραγωγή, η ινδική κυβέρνηση έχει διστάσει να χορηγήσει προνομιακή μεταχείριση ή να καταργήσει τους δασμούς εισαγωγής 100%.

Οι πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν μια πιθανή αλλαγή, με τις φήμες να κάνουν λόγο για μια επικείμενη ανακοίνωση εργοστασίου gigafactory στην Ινδία.

Advertisement

Για να υποστηρίξει αυτές τις εικασίες, η Tesla ξεκίνησε την παραγωγή παραλλαγών του Model Y με δεξιά το τιμόνι στο Gigafactory του Βερολίνου, που προορίζονται για εξαγωγή στην Ινδία.

Η εισαγωγή ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα έχει αποκλειστεί λόγω των ιστορικών εντάσεων μεταξύ Ινδίας και Κίνας.

Advertisement

Οι αναφορές δείχνουν ότι ο Μασκ θα πετάξει στην Ινδία κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ξεκινά στις 22 Απριλίου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Modi, πιθανώς συμπίπτοντας με την συνάντηση των μετόχων για τα κέρδη της Tesla που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Απριλίου.

Η επίσκεψη αυτή έχει σημασία καθώς η Tesla στοχεύει να δημιουργήσει τοπική παραγωγή ικανή να κατασκευάσει ένα προσιτό EV με τιμή κάτω των 24.000 δολαρίων.

Ενώ τα σχέδια της Tesla για ένα εργοστάσιο gigafactory στην Ινδία παίρνουν μορφή, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση του καθυστερημένου έργου Giga Mexico.

Advertisement

Η εστίαση της Tesla σε ένα προσιτό ηλεκτρικό μοντέλο που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Gen-3 εγείρει εικασίες σχετικά με πιθανές αλλαγές στις προτεραιότητες παραγωγής.

Η επίσκεψη του Μασκ στην Ινδία ευθυγραμμίζεται με τις επερχόμενες δίμηνες εκλογές της χώρας που ξεκινούν στις 19 Απριλίου.

Η ανακοίνωση ενός εργοστασίου Gigafactory της Tesla θα μπορούσε να ενισχύσει τη θέση του πρωθυπουργού Modi, ενώ παράλληλα θα τοποθετούσε την Tesla να ανταγωνιστεί τα φθηνά κινεζικά ηλεκτρικά στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ινδίας.

Παρά το σχετικά μικρό της μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων το 2023, η αγορά ηλεκτρικών της Ινδίας διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε μερίδιο 30% μέχρι το 2030, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχέδιο εισόδου της Tesla στην Ινδία περιλαμβάνει επίσης επενδύσεις σε ένα δίκτυο φόρτισης, το οποίο θα προστεθεί στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για το εργοστάσιο, και την προμήθεια περισσότερων εξαρτημάτων σε τοπικό επίπεδο, δήλωσε μία από τις τρεις πηγές.