Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Υπάλληλοι ιδιωτικών ΚΤΕΟ προς ΥΜΕ: Απειλές και πλαστοί έλεγχοι!

Ελλάδα 13:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπάλληλοι ιδιωτικών ΚΤΕΟ προς ΥΜΕ: Απειλές και πλαστοί έλεγχοι!

ΝΕΑ

Υπάλληλοι ιδιωτικών ΚΤΕΟ προς ΥΜΕ: Απειλές και πλαστοί έλεγχοι!

ΝΕΑ

Πολύ σοβαρές παρανομίες καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ οι οποίες όπως φαίνεται δεν λαμβάνονται σοβαρά από το υπουργείο Μεταφορών…

Advertisement
Advertisement

Τραγική είναι η εικόνα που περιγράφει το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ σχετικά με την λειτουργία κάποιων επιχειρηματικών μονάδων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν διστάζουν να απειλούν αλλά και να χρησιμοποιούν τις υπογραφές των ελεγκτών τους!

Μάλιστα καλούν την Επιθεώρηση Εργασίας, το ΣΕΕΥΜΕ και το ΥΜΕ άμεσα, να πραγματοποιούν τους νομοθετημένους με επιτόπιους και εξ’ αποστάσεως ελέγχους που απαιτούνται ώστε να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τους πλαστούς ελέγχους.

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα σύμφωνα με όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών ΚΤΕΟ: «Από τις πρώτες ημέρες του 2019, επιβεβαιώνονται τα στατιστικά στοιχεία που το ίδιο το ΥΜΕ δίνει, της ανόδου δηλαδή της προσέλευσης οχημάτων για τεχνικό έλεγχο. Εντατικοποίηση της εργασίας της γραμματείας και των ελεγκτών; Τα ίδια ζήσαμε το 2017, κάποιοι θυμούνται τους τελευταίους μήνες του 2015. Πιθανότητες για αυξήσεις, μιας και οι εργοδότες δεν μπορούν να παραπονεθούν για “πεσμένη κίνηση”; Δεν παίζουν με τέτοια πράγματα ούτε για αστείο…. Μήπως προσλήψεις; Μπα, ούτε αυτές χρειάζονται, κι εδώ έχει βρεθεί η λύση.

Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τους εκβιασμούς και τις ανοιχτές απειλές απόλυσης σε όσους συναδέλφους ελεγκτές δεν “υπογράφουν”, χρησιμοποιώντας την υπογραφή άλλων συναδέλφων τους που είτε απουσιάζουν εκείνη την ώρα, επειδή εργάζονται σε άλλη βάρδια ή βρίσκονται σε άδεια, είτε επειδή εκείνη την ώρα εργάζονται λόγω αυξημένου φόρτου στη γραμματεία.

Οι τελευταίες καταγγελίες που φτάνουν στο σωματείο, λένε για «ελεγκτές» με μειωμένο ωράριο -συνήθως φίλους των ιδιοκτητών- που φυσικά δεν χρειάζεται να είναι παρόντες και να πραγματοποιούν ελέγχους καθώς και κατακόρυφη άνοδο του φαινομένου της χρησιμοποίησης της υπογραφής του τεχνικού διευθυντή τις ώρες που ασχολείται με γραφειοκρατία (αν είναι εργαζόμενος κι όχι ιδιοκτήτης).

Advertisement

Η παράνομη χρήση υπογραφών ελεγκτών, πέρα από τα προφανή ερωτήματα για το αποτέλεσμα του τεχνικού ελέγχου, δίνει τη δυνατότητα λειτουργίας των ιδιωτικών ΚΤΕΟ με μειωμένο προσωπικό από αυτό που είναι αναγκαίο, συνυπολογίζοντας νόμιμο ωράριο εργασίας, ρεπό, άδειες κλπ. Στερεί από άνεργους συναδέλφους τη δυνατότητα να βρουν εργασία, από τα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές κλπ. Σημειώνουμε, πως τα ΙΚΤΕΟ οφείλουν την δραστηριότητα τους, στο υποχρεωτικό του τεχνικού ελέγχου των οχημάτων.

Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας, το ΣΕΕΥΜΕ και το ΥΜΕ άμεσα, να πραγματοποιηθούν οι νομοθετημένοι επιτόπιοι και εξ’ αποστάσεως έλεγχοι που απαιτούνται για να μπει φρένο στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τους πλαστούς ελέγχους.

Advertisement

Να τροποποιηθούν οι όροι ελάχιστης στελέχωσης των ΙΚΤΕΟ, ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματική προσέλευση οχημάτων και οι όροι του “ποινολογίου” που θεωρούν ως κύριους υπεύθυνους τους ελεγκτές. Να προστατευτεί η ακεραιότητα τους, ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια για όλους και να μειωθούν τα ρυπογόνα οχήματα.

Καλούμε τους συναδέλφους, να καταγγέλλουν στο σωματείο και να αντιστέκονται στις αυθαιρεσίες, ειδικά τους εργαζόμενους συναδέλφους στη θέση του τεχνικού διευθυντή, να αρνούνται την πρακτική υποκατάστασης τους στον τεχνικό έλεγχο και την χρήση της υπογραφής τους.».

 

Advertisement

Συλλογικές συμβάσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων στα Ιδιωτικά ΚΤΕΟ επίσης καλεί τους συναδέλφους τους να μην υποκύψουν στις πιέσεις των εργοδοτών τους και να απαιτήσουν να λαμβάνουν τον αυξημένο κατώτατο μισθό.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση δεν ξεχνούν να μνημονεύσουν και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Ειδικότερα το σωματείο επισημαίνει ότι: «Λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ (546 καθαρά) με την συνέχιση της εφαρμογής του μνημονιακού νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, που καταργεί τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και καθορίζει τον ελάχιστο κατώτατο μισθό.

Η κυβέρνηση, μετά από τέσσερα χρόνια, δεν υλοποίησε ούτε την βασική δέσμευση για επαναφορά στα 751 ευρώ, τον ελάχιστο μισθό του 2012! Την ίδια ώρα η κερδοφορία των επιχειρήσεων «αυγατίζει» από τους χαμηλούς μισθούς, την ελαστική και την συχνά την απλήρωτη εργασία. Ακόμη και η κατάργηση του κατάπτυστου “υποκατώτατου” μισθού, συνοδεύεται με επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών!

Διεκδικούμε πραγματικές αυξήσεις στου μισθούς για όλους, με ελάχιστο την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις από τους μισθούς του 2012, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κόντρα στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία».