Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

ΗΠΑ: Δεύτερες σκέψεις για την επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά ΙΧ!

Ελλάδα 16:53
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΗΠΑ: Δεύτερες σκέψεις για την επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά ΙΧ!

ΝΕΑ

ΗΠΑ: Δεύτερες σκέψεις για την επιβολή επιπλέον δασμών στα ευρωπαϊκά ΙΧ!

ΝΕΑ

Αιτία της αλλαγής πλεύσης της κυβέρνησης Trump αποτελεί το γεγονός ότι οι συνομιλίες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Advertisement
Advertisement

H κυβέρνηση Trump ενδέχεται να μη χρειαστεί να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα από την ΕΕ αφού πραγματοποίησε «καλές συνομιλίες» με τους Ευρωπαίους κατασκευαστές αυτοκινήτων, τους Ιάπωνες αλλά και από άλλες χώρες δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κ. Wilbur Ross.

Ο Λευκός Οίκος τον Μάιο συμφώνησε να καθυστερήσει την επιβολή επιπλέον δασμών στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά για έξι μήνες καθώς η Ουάσινγκτον είχε αναλάβει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την Ιαπωνία.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο ενώ οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία είχαν συμφωνήσει τον περασμένο μήνα αποτρέποντας την επιπλέον επιβολή δασμών η ΕΕ δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση Trump και η προθεσμία πλησιάζει στο τέλος της.

«Η ελπίδα μας είναι ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουμε με μεμονωμένες εταιρείες σχετικά με τα επενδυτικά τους σχέδια θα αποφέρουν αρκετούς καρπούς ώστε να μην είναι απαραίτητο να τεθεί πλήρως ή σε μερική σε ισχύ το άρθρο 232» δήλωσε ο Ross στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Είχαμε πολύ καλές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους φίλους μας, με τους Ιάπωνες φίλους μας, με τους Κορεάτες φίλους μας και αυτοί αποτελούν τις αυτοκινητοβιομηχανίες», δήλωσε ο Ross στη Μπανγκόκ, όπου συμμετέχει σε περιφερειακή διάσκεψη κορυφής. Η Νότια Κορέα είχε απαλλαγεί νωρίτερα από τυχόν μελλοντική επιβολή επιπλέον δασμών διότι οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει πέρυσι ελεύθερες συναλλαγές.

Advertisement

Η ΕΕ έχει υποστηρίξει ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Γηραιά Ήπειρο δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και δεν πρέπει να αποτελούν στόχους των αμερικανικών δασμών. Τον Σεπτέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom είπε στο Bloomberg ότι ελπίζει ότι η προθεσμία θα παραταθεί.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη πληγεί από την ΕΕ με δασμούς στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, χρησιμοποιώντας την ίδια δικαιολογία εθνικής ασφάλειας. Οι συνομιλίες σχετικά με μια εμπορική συμφωνία έχουν σταματήσει εν μέρει στην άρνηση της ΕΕ να συμπεριλάβει γεωργικά προϊόντα.

Advertisement