Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι παράνομα τα φιμέ τζάμια; Υπάρχει πρόστιμο;

Ελλάδα 22:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι παράνομα τα φιμέ τζάμια; Υπάρχει πρόστιμο;

ΝΕΑ

Είναι παράνομα τα φιμέ τζάμια; Υπάρχει πρόστιμο;

ΝΕΑ

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για όσους έχουν τοποθετήσει αντηλιακές μεμβράνες και δεν έχουν την κατάλληλη έγκριση ή βεβαίωση;

Advertisement
Advertisement

Οι αντηλιακές μεμβράνες ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι σωτήριες, καθώς μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία εντός της καμπίνας των επιβατών. Αν και αυτή είναι η χρήση τους, υπάρχει κοινό που τις χρησιμοποιεί για να βελτιώσει την αισθητική του οχήματος ή απλά γιατί δεν θέλει να δίνει οπτική πρόσβαση στα μάτια των περαστικών.

Κατά καιρούς ακούμε πολλά που αφορούν τα φιμέ τζάμια και τι ισχύει γι’ αυτά. Ποια είναι όμως η αλήθεια; Τι προβλέπει η νομοθεσία; Ποια θεωρούνται παράνομα;

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όσα φιμέ τζάμια είναι εργοστασιακά είναι νόμιμα καθώς έχουν πάρει έγκριση τύπου. Αυτό ισχύει όταν αναφερόμαστε σε τέτοιου είδους τζάμια τα οποία έχουν τοποθετηθεί ήδη από το εργοστάσιο και όχι στην περίπτωση που το αυτοκίνητο έχει εισαχθεί στην Ελλάδα και έχουν τοποθετηθεί αντηλιακές μεμβράνες (αυτοκόλλητο), είτε από τις εισαγωγικές εταιρείες είτε από τους αντιπροσώπους.

Advertisement
Advertisement

Πρόστιμο και αφαίρεση αδειών

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα πάντα με τον ΚΟΚ, η επικόλληση μεμβρανών απαγορεύεται στο εμπρός παρμπρίζ αλλά και στα εμπρός πλαϊνά τζάμια του οδηγού. Στην περίπτωση εγκεκριμένων μεμβρανών επιτρέπονται να τοποθετηθούν στο εμπρός παρμπρίζ αν και εφόσον ο συντελεστής μετάδοσης τους φωτός είναι τουλάχιστον στο 75% όπως και στο 70% των υπολοίπων τζαμιών. Να σημειώσουμε πως στην περίπτωση των τζαμιών που φέρουν την ένδειξη «V», δεν εμπίπτει σε περιορισμούς αναφορικά με το συντελεστή μετάδοσης φωτός.

Σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση που γίνεται θα πρέπει να συνοδεύεται και από ειδική βεβαίωση η οποία φέρει τον τύπο μεμβράνης όπως και τον συντελεστή μετάδοσης του φωτός.

Advertisement

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν ακολουθεί τη νομοθεσία, τότε το πρόστιμο μεταφράζεται σε 40 ευρώ, ενώ υπάρχει αφαίρεση άδειας και διπλώματος για 10 ημέρες. Το ίδιο χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση για 10 ημέρες των αδειών αλλά και ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται στην περίπτωση που οι μεμβράνες είναι ελαττωματικές και παραμορφώνουν τις εικόνες των αντικειμένων.

Πότε ισχύει η νόμιμη τοποθέτηση;

Advertisement

Να σημειώσουμε πως υπάρχει και η περίπτωση να δούμε σε όχημα πολύ σκούρες μεμβράνες τις οποίες ο ιδιοκτήτης του οχήματος έχει τοποθετήσει νόμιμα. Η περίπτωση αυτή αφορά μόνο σε θέματα υγείας όπου ο οδηγός καλείται να είναι εφοδιασμένος με την ανάλογη ιατρική βεβαίωση από κρατικό νοσοκομείο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι ποινές έχεις αν παρκάρεις σε θέση φόρτισης ηλεκτρικών;
Με κλήση έφυγαν 8 στους 10 οδηγούς από την Παραλιακή!
Πόσο κοστίζει η 5αρα της BMW στην Τουρκία και πόσο στην Ελλάδα;