Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση hands free κατά την οδήγηση;

Ελλάδα 19:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση hands free κατά την οδήγηση;

ΝΕΑ

Ην. Βασίλειο: Απαγόρευση hands free κατά την οδήγηση;

ΝΕΑ

Αυστηρότερους περιορισμούς αναφορικά με την χρήση hands free συσκευών κατά την οδήγηση επιθυμεί η Επιτροπή Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επιτροπή βασίζει αυτή την άποψη σε νέα έρευνα που δείχνει ότι το ρίσκο ατυχήματος παραμένει υψηλό με τη χρήση hands free.

Advertisement
Advertisement

 

Ειδικότερα η Επιτροπή Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει στην Βρετανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης του νόμου περί απαγόρευσης κινητών κατά την οδήγηση ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτόν και η χρήση hands free συσκευών.

Advertisement
Advertisement

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η χρήση κινητού από τον οδηγό, κατά την οδήγηση, απαγορεύεται από το νόμο από το 2003. Σύμφωνα με έρευνα πάνω στην οποία βασίζει της προτάσεις της, η επιτροπή αναφέρει πως η χρήση hands free συσκευής από τον οδηγό δημιουργεί το ίδιο ρίσκο για ατύχημα που δημιουργεί η χρήση του ίδιου το κινητού.

Παράλληλα σύμφωνα με καταθέσεις ειδικών στην συγκεκριμένη επιτροπή, η χρήση hands free συσκευής προκαλεί επί της ουσίας διάσπαση προσοχής του οδηγού που ισοδυναμεί με οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ που βρίσκεται ωστόσο στο νόμιμο. Να σημειωθεί ότι το νόμιμο όριο για να οδηγεί κανείς υπό την επήρεια αλκοόλ σε Αγγλία και Ουαλία βρίσκεται ψηλότερα από ό,τι στην Ελλάδα, στα 0,35 gr ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Advertisement

Η Επιτροπή που αποτελείται από βουλευτές έκρινε παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της ποινής στους οδηγούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους κατά την οδήγηση και θέλει παράλληλα να δει την αστυνομία της χώρας να γίνεται πιο αυστηρή αναφορικά με την επιβολή του νόμου.

“Παρά το πραγματικό ρίσκο και τις καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους, τους επιβάτες τους και τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου, πάρα πολλοί οδηγοί συνεχίζουν να παραβαίνουν το νόμο κρατώντας τα κινητά στο χέρι τους όταν οδηγούν.”, δήλωσε η βουλευτής και πρόεδρος της επιτροπής Lilian Greenwood και πρόσθεσε ότι υπάρχει η εσφαλμένη εντύπωση πως η χρήση hands free συσκευής είναι ασφαλής. “Στην πραγματικότητα οποιαδήποτε χρήση ενός κινητού αποσπά τον οδηγό από το να έχει την πλήρη προσοχή του στον δρόμο…”, συμπλήρωσε η Greenwood, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι κάθε θάνατος αλλά και σοβαρός τραυματισμός που προέρχεται από οδηγό που χρησιμοποιεί κινητό είναι μια τραγωδία που μπορεί να αποφευχθεί εντελώς.

Advertisement