Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικό ηλικίας 100 ετών με σημερινή αυτονομία (vid)

Ελλάδα 11:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικό ηλικίας 100 ετών με σημερινή αυτονομία (vid)

ΝΕΑ

Ηλεκτρικό ηλικίας 100 ετών με σημερινή αυτονομία (vid)

ΝΕΑ

Όσο και αν ακούγεται παράξενο το Detroit Electric του 1916 είχε αυτονομία όσο το σημερινό Nissan Leaf.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (nima244@gmail.com)

Το 1911 η εταιρεία Anderson Carriage μετονομάζεται σε Detroit Electric (ίσως να έχετε ακούσει για το πολυδιαφημισμένο σημερινό που βασίζεται σε Lotus) και ξεκινά να κατασκευάζει εντυπωσιακά αποδοτικά ηλεκτροκίνητα με μπαταρίες νικελίου-σιδήρου (ήταν περίπου 130 kg ελαφρύτερες από τις μολύβδου-οξέως).

Και όταν λέμε αποδοτικά, μιλάμε για οχήματα που μπορούσαν να αναπτύξουν ταχύτητα έως 32 km/h που αποτελούσε μία καλή επίδοση για εκείνη την εποχή (τιμές για το μοντέλο του 1916, καθώς υπήρχαν και νωρίτερα άλλα ηλεκτροκίνητα της εταιρείας).

Advertisement
Advertisement

Το πιο εντυπωσιακό από όλα όμως ήταν η αυτονομία των 130 km, ειδικά αν σκεφτεί κανείς σήμερα πως το Nissan Leaf έχει 135 km και το BMW i3 περίπου 150 km. Μην μας θεωρήσετε κακεντρεχείς αλλά αν αυτή είναι η εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης μέσα σε 75 χρόνια, τότε δικαιολογημένα διατηρούμε τις όποιες επιφυλάξεις μας απέναντι στα μπαταριοκίνητα.

Άξιο προσοχής είναι το γεγονός πως το Detroit Electric κατασκευάστηκε μέχρι το 1939 με την παραγωγή του να φτάνει τις 13.000 μονάδες. Μάλιστα, ήταν τόσο high tech για την εποχή του που το απέκτησαν διάσημα πρόσωπα, από τον Thomas Edison έως τον John D. Rockefeller!