Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Τουρκία “απελευθερώνει” την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

Ελλάδα 5:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Τουρκία “απελευθερώνει” την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η Τουρκία “απελευθερώνει” την εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Η αύξηση των τιμών που παρατηρείται στην τουρκική αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αναγκάζει τις αρχές της χώρας να πάρουν νέα μέτρα.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, οι αυξήσεις των τιμών που ξεκινούν εδώ και αρκετούς μήνες είναι τεχνητή, καθώς οι μάντρες μεταχειρισμένων επωφελήθηκαν από τα υφιστάμενα εμπόδια της αγοράς, όπως η πανδημία και η υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Αυτό οδήγησε στην ανάγκη να παρθούν διάφορα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κάτω από μια συγκεκριμένη ηλικία. Τώρα, η κυβερνητική ατζέντα επικεντρώνεται σε επιπλέον μέτρα που θα δώσουν στην αγορά των μεταχειρισμένων μία σταθερότητα.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα, η αρχή ανταγωνισμού της χώρας πραγματοποίησε ξαφνικούς ελέγχους σε πολλές εταιρείες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών leasing , ερευνώντας τους λόγους για την αύξηση των τιμών. Ένας από αυτούς είναι τα προβλήματα που δημιούργησε στην αυτοκινητοβιομηχανία το «πάγωμα» των πωλήσεων νέων μοντέλων, το τελευταίο τρίμηνο του 2019, που επιδεινώθηκε εν μέσω της πανδημίας COVID-19. Σε αυτό συνετέλεσε κυρίως η διακοπή της παραγωγής στα εργοστάσια, κυρίως το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ομαλοποίησης, η παραγωγή στα εργοστάσια ναι μεν ξανάρχισε, αλλά χωρίς να αλλάξει κάτι δραματικά, καθώς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας επηρεάζουν και την πλήρη λειτουργία της γραμμής παραγωγής.

Έτσι, τα εργοστάσια αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην παράδοση των παραγγελιών, που ως αποτέλεσμα είναι η ζήτηση να εστιάζεται στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, με συνέπεια την τεχνητή αύξηση των τιμών τους, απόρροια της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί ιδιοκτήτες νέων μοντέλων εκμεταλλεύθηκαν τις συνθήκες, πουλώντας μετά από μικρό χρονικό διάστημα το αυτοκίνητό τους σε τιμές μέχρι και 10.000 ευρώ παραπάνω από το ποσό που είχαν πληρώσει εξαρχής.

Advertisement

Πάντως, η αγορά του μεταχειρισμένου στην Τουρκία παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Τον Σεπτέμβριο του 2020 οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ενώ  υπάρχει αύξηση 23% σε ετήσια βάση. Κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, πωλήθηκαν 5,8 εκατομμύρια μονάδες και μέχρι το τέλος ο αριθμός θα ξεπεράσει τα 8 εκατομμύρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του 2019 με 7,6 εκατομμύρια μοντέλα.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Αποκάλυψη! Αυτά είναι τα χαμηλότερα Τέλη Κυκλοφορίας 2021

Ποιες χώρες θα διπλασιάσουν τα πρόστιμα για ταχύτητα στις πόλεις

Ουραγός η Ελλάδα στα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ΙΧ!

Advertisement