Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η τεχνολογία θα «μπλοκάρει» την… υπερβολική ταχύτητα!

Ελλάδα 10:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η τεχνολογία θα «μπλοκάρει» την… υπερβολική ταχύτητα!

ΝΕΑ

Η τεχνολογία θα «μπλοκάρει» την… υπερβολική ταχύτητα!

ΝΕΑ

Η υπερβολική ταχύτητα αποτελεί μείζονα παράγοντα για τη συνολική απόδοση της οδικής ασφάλειας για όλα τα κράτη-μέλη και ευθύνεται περίπου για το  ένα τρίτο περίπου των θανατηφόρων συγκρούσεων.

Advertisement
Advertisement

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών (ETCS) πραγματοποίησε έρευνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις υποχρεωτικές τεχνολογίες στα αυτοκίνητα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τον αριθμό των οχημάτων που βρέθηκαν να οδηγούν πάνω από το όριο ταχύτητας σε διαφορετικούς τύπους δρόμων στις χώρες που ήταν σε θέση να παρέχουν τα συγκεκριμένα δεδομένα.

Advertisement
Advertisement

Σε αστικές οδούς, όπου παρατηρείται το 37% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 35% και 75% των παρατηρήσεων ταχύτητας οχημάτων ήταν υψηλότερες από τη νόμιμη ταχύτητα.

Σε αγροτικούς δρόμους εκτός αυτοκινητοδρόμων, όπου το 55% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ εμφανίζονται, το 9% έως 63% των παρατηρήσεων ταχύτητας οχήματος ήταν υψηλότερο από το όριο ταχύτητας.

Σε αυτοκινητόδρομους όπου το 8% όλων των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στην ΕΕ εμφανίζεται, μεταξύ 23% και 59% των παρατηρούμενων ταχυτήτων του οχήματος ήταν υψηλότερες από το όριο ταχύτητας.

Advertisement

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μείωση της ταχύτητας απαιτεί συνδυασμό μέτρων, βελτιωμένη υποδομή, αξιόπιστα όρια ενώ υποστήριξαν πως η υπηρεσία Intelligent Speed ​​Assistance (ISA), αποτελεί ένα σύστημα υποστήριξης του οδηγού που είναι σήμερα διαθέσιμο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει το βασικό μέτρο ασφάλειας για την αντιμετώπιση το πρόβλημα.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει για τα νέα κρίσιμα πρότυπα ασφάλειας των οχημάτων της ΕΕ, τα οποία περιλαμβάνουν πρόταση ώστε να καταστεί η υπηρεσία Intelligent Speed ​​Assistance υποχρεωτική τεχνολογία σε όλα τα νέα οχήματα από το 2022.

Advertisement

Εκτιμάται ότι αυτό το ενιαίο μέτρο θα μπορούσε τελικά να μειώσει τους θανάτους στους ευρωπαϊκούς δρόμους κατά 20%. Το σύνολο των μέτρων ασφαλείας των οχημάτων αναμένεται να αποτρέψει περισσότερους από 25.000 θανάτους μεταξύ 2022 και 2037.

Η Graziella Jost, Διευθυντής Έργων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC) ανέφερε ότι: «500 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε εβδομάδα στους δρόμους της ΕΕ, αριθμός που αρνείται να υποχωρήσει εδώ και πολλά χρόνια. Και η οδήγηση με υπερβολικά υψηλές ταχύτητες εξακολουθεί να είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος. τον παράγοντα της ταχύτητας. Αυτή τη στιγμή, η ΕΕ έχει μια ευκαιρία να κάνει τη διαφορά. Αν η υπηρεσία Intelligent Speed ​​Assistance τοποθετηθεί σε κάθε όχημα θα απέτρεπε το ένα π΄μεπτο των θανάτων από τροχαία ατυχήματα. Καλούμε τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν αυτό το βασικό μέτρο εξοικονόμησης ζωής ».

Η νέα έκθεση επισημαίνει επίσης τα μέτρα που σχετίζονται με την ταχύτητα που εφαρμόζονται σήμερα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, σημείωσε κάποια πρόοδο όσον αφορά τη μείωση της ταχύτητας στις αγροτικές οδούς.

Advertisement

Η Γαλλία μείωσε πρόσφατα το όριο ταχύτητας σε αγροτικούς δρόμους από 90 χλμ./ώρα σε 80 χλμ./ώρα. Μια πρώτη ανάλυση από το ερευνητικό ινστιτούτο Cerema έδειξε 116 λιγότερους θανάτους σε αγροτικούς δρόμους.

Η Ισπανία ανακοίνωσε επίσης μείωσε από τα 100 χλμ./ώρα σε 90 χλμ./ώρεα το όριο ταχύτητας στο αγροτικό οδικό ενώ η βόρεια περιοχή του Βελγίου, μείωσε κατά 20 χλμ/ώρα το όριο ο οποίο πλέον ανέρχεται σε 70 χλμ./ώρα.

Ορισμένες από τις χώρες με τα καλύτερα αρχεία ασφαλείας στην Ευρώπη έχουν χαμηλότερα τυποποιημένα όρια ταχύτητας σε αγροτικούς δρόμους. Συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας στα 70 χλμ./ώρα με 27 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Νορβηγία (26), η Ελβετία (26), η Δανία (37) και η Ολλανδία (37) καθόρισαν το όριο στα 80 χλμ./ώρα.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ένας συνδυασμός κινητών αστυνομικών ελέγχων σε συνδυασμό με αυτοματοποιημένη σταθερή επιβολή, συμπεριλαμβανομένων σταθερών και μέσων επιπέδων ταχύτητας ή κάμερας, έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της υπερβολικής ταχύτητας.

Γενικά, φαίνεται να υπάρχει συνολική αύξηση των αδικημάτων υπέρβασης ταχύτητας που εντοπίζονται σε όλη την ΕΕ, κυρίως λόγω της επέκτασης των δικτύων κάμερας ασφαλείας. Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τον αριθμό των κάμερων ταχύτητας.

Από τις 27 χώρες που μπόρεσαν να παράσχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κλήσεων που επιδόθηκαν για υπέρβαση των ορίων ταχύτητας κατά την περίοδο 2010-2017, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 18 χώρες, ενώ σε 9 κατεγράφη μείωση…