ΝΕΑ

Η Opel εξελίσσει νέο σύστημα φωτισμού

Ελλάδα 23:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Opel εξελίσσει νέο σύστημα φωτισμού

ΝΕΑ

Η Opel εξελίσσει νέο σύστημα φωτισμού

ΝΕΑ

Το νέο σύστημα θα είναι πλήρως ενεργητικό και η φωτεινή δέσμη των προβολέων θα αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με την κίνηση των ματιών του οδηγού.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ (carotog@gmail.com)

Ακούγεται υπερβολικό αλλά η Opel είναι πεπεισμένη πως το σύστημα Eye-Tracking που εξελίσσει σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Darmstadt θα περάσει στην παραγωγή στο σύντομο μέλλον. Μέχρι τώρα αρκετά αυτοκίνητα εξοπλίζονται -προαιρετικά συνήθως και ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού- με ενεργητικά φωτιστικά σώματα των οποίων η δέσμη έχει διεύθυνση ανάλογη με εκείνη του τιμονιού (η θέση των στοιχείων αλλάζει με την βοήθεια μικρών ηλεκτροκινητήρων). Στο πιλοτικό πρόγραμμα η Opel χρησιμοποιεί ένα σύνολο από κάμερα υπέρυθρων και κεντρικές φωτοδιόδους για να αναγνωρίζει την κίνηση των ματιών.

Το σύστημα σκανάρει έως και 50 φορές το δευτερόλεπτο κατά την νυχτερινή οδήγηση διάφορα σημεία του προσώπου για να αντιλαμβάνεται την θέση του κεφαλιού, ενώ υπάρχει ένας ειδικός αλγόριθμος που διαπιστώνει πότε ο οδηγός κινεί τα μάτια δεξιά-αριστερά για να ελέγξει τον περιβάλλοντα χώρο δίχως να κινούνται άσκοπα και άστοχα τα φωτιστικά σώματα. Όπως είπαμε αυτή η τεχνολογία πάει για αρκετά χρόνια αργότερα, ενώ νωρίτερα σε 18 μήνες η Opel θα παρουσιάσει με την σειρά της την δική της τεχνολογία με φουλ LED προβολείς εμπρός (LED matrix).