Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Νορβηγοί στρέφονται στα «πράσινα» αυτοκίνητα

Ελλάδα 1:26
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Νορβηγοί στρέφονται στα «πράσινα» αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Οι Νορβηγοί στρέφονται στα «πράσινα» αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Η Βουλή της Νορβηγίας έθεσε έναν αρκετά φιλόδοξο στόχο, ο οποίος αναφέρει ότι  μέχρι το 2025, όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα θα είναι ηλεκτρικά, υβριδικά ή υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Επιμέλεια: Κώστας Φούζας (kf@newsauto.gr)

Οι Νορβηγοί εφαρμόζουν εδώ και καιρό μια επιθετική πολιτική, όσον αφορά τα αυτοκίνητα με υψηλές εκπομπές ρύπων (θυμίζουμε ότι πρόσφατα το Όσλο ψήφισε την απαγόρευση κίνησης των ντίζελ αυτοκινήτων για μερικές μέρες την εβδομάδα). Πλέον, η Βουλή της χώρας βάζει τον πήχη ψηλά και αναφέρει ότι έως το 2025, όλα τα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα θα είναι , είτε χαμηλών, είτε μηδενικών ρύπων (ηλεκτρικά, plug in υβριδικά & υδρογόνου). Αυτή τη στιγμή, το 37% των ετήσιων ταξινομήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στη Νορβηγία αφορά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς υπάρχει ειδική πολιτική που προβλέπει μια σειρά από φοροαπαλλαγές για αυτή την κατηγορία οχημάτων. Παράλληλα, τα αυτοκίνητα που θεωρούνται «ρυπογόνα» πληρώνουν υψηλά χαράτσια και για την κίνηση τους ισχύει μια σειρά από απαγορεύσεις.

Advertisement
Advertisement

Το χρονοδιάγραμμα των Νορβηγών προβλέπει, πλέον, οι ετήσιες ταξινομήσεις «πράσινων» αυτοκινήτων να προσεγγίσουν τις 250.000 στο επόμενο διάστημα, ενώ για κάθε 10 ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπαίνουν στην κυκλοφορία θα φτιάχνεται ένας σταθμός φόρτισης στη χώρα.