Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η NASA αποχαιρέτησε το όχημα εξερεύνησης του Άρη

Ελλάδα 11:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η NASA αποχαιρέτησε το όχημα εξερεύνησης του Άρη

ΝΕΑ

Η NASA αποχαιρέτησε το όχημα εξερεύνησης του Άρη

ΝΕΑ

Μετά από 15 χρόνια πάνω στην επιφάνεια του Άρη, το ηλεκτρικό όχημα της NASA παρέδωσε το πνεύμα.

Advertisement
Advertisement

 

Ήταν σχεδιασμένο να αντέξει μόλις 90 μέρες στο σκληρό και αφιλόξενο περιβάλλον του πλανήτη Άρη. Αποδείχτηκε όμως πολύ καλά κατασκευασμένο και ανθεκτικό, αντέχοντας 15 χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων έστειλε περισσότερες από 217.000 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από την επιφάνεια του πλανήτη και τα πετρώματα που υπάρχουν εκεί (μεταξύ των οποίων ήταν και 15 έγχρωμες πανοραμικές 360 μοιρών). Στα επιτεύγματά του, περιλαμβάνεται και η αποστολή στοιχείων για την ανάλυση 52 διαφορετικών πετρωμάτων από την επιφάνεια του Άρη αλλά και η ανακάλυψη Αιματίτη- ενός πετρώματος που για να δημιουργηθεί χρειάζεται νερό. Φυσικά, στο συγκεκριμένο όχημα οφείλεται και η γνώση που έχουμε πλέον για την ύπαρξη νερού στον Άρη, κάτι που σημαίνει πως κατά το παρελθόν υπήρχαν κάποιες μορφές ζωής εκεί.

Advertisement
Advertisement

Το ηλεκτρικό όχημα που έχει μέγεθος οχήματος για γκολφ, ήταν αυτοτροφοδοτούμενο σε ενέργεια με χρήση εξελιγμένων φωτοβολταϊκών. Ο σχεδιασμός του ήταν τέτοιος που θα του επέτρεπε να κινείται στην επιφάνεια του Άρη για 90 μέρες (οι μέρες στον Κόκκινο Πλανήτη έχουν 37 λεπτά της ώρας μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις γήινες) καλύπτοντας μόλις 1 χιλιόμετρο απόστασης. Αντί αυτού όμως, το μικρό όχημα λειτούργησε για 15 χρόνια (2004- 2019) και κάλυψε απόσταση 45 χιλιομέτρων πριν αποσυρθεί σε μια περιοχή που έχει ονομαστεί από τη NASA (προφανώς, όχι τυχαία) “Perseverance Valley” που σημαίνει «Κοιλάδα της Επιμονής».

Advertisement

Η σημασία των στοιχείων που έχει στείλει στη NASA για ανάλυση το μικρό όχημα, είναι τεράστια και αυτή υπογραμμίζεται από τα μηνύματα των στελεχών της, που λένε πως όταν φτάσει η μέρα που θα πατήσει για πρώτη φορά άνθρωπος στον Άρη, δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε το πόσο σημαντική δουλειά έκαναν οι άνθρωποι που δούλεψαν για το Opportunity αλλά και αυτό το μικρό όχημα που προσέφερε τόσα πολλά ανακαλύπτοντας ένα νέο κόσμο.

Advertisement