Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η λάμψη του VTEC κινητήρα (video)

Ελλάδα 18:00
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η λάμψη του VTEC κινητήρα (video)

ΝΕΑ

Η λάμψη του VTEC κινητήρα (video)

ΝΕΑ

Οι λάτρεις των πολύστροφων μοτέρ αγαπούν ιδιαίτερα τους κινητήρες VTEC της Honda. Και όχι άδικα.

Advertisement
Advertisement

 

Το 1989 η Honda παρουσιάζει το μοντέλο της Integra που διαθέτει έναν κινητήρα που συνδύαζε την οικονομική οδήγηση στις χαμηλές στροφές και τη μέγιστη απόδοση στις υψηλές. Το σύστημα αυτό είχε τον κωδικό VTEC και σημείο αναφοράς αποτελούσε το σύστημα μεταβλητού χρονισμού και ηλεκτρονικού ελέγχου ανύψωσης των βαλβίδων. Πιο συγκεκριμένα η τεχνολογία VTEC μεταβάλλει τη διάρκεια και το βύθισμα των βαλβίδων, προκειμένου ο κινητήρας να έχει διαφορετικής απόδοσης χαρακτηριστικά στις χαμηλές-μεσαίες και υψηλές στροφές.

Advertisement
Advertisement

Από τότε η τεχνολογία VTEC έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο. Το 2003 η Honda λανσάρει το σύστημα i-VTEC (Intelligent Variable Valve Timing and Lift Electronic Control), μέσω του οποίου ο εκκεντροφόρος εισαγωγής αλλάζει συνέχεια θέση, όπως και το άνοιγμα των βαλβίδων εισαγωγής, βελτιώνοντας ακόμα περισσότερο τη ροπή στις χαμηλές και μεσαίες στροφές. Το συγκεκριμένο σύστημα πλέον τοποθετείται είτε σε ατμοσφαιρικούς, είτε σε υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες.

Βέβαια, υπάρχουν και οι απαραίτητες βελτιώσεις των μοτέρ με τεχνολογία VTEC, που κυκλοφορούν ευρέως τόσο στην Ιαπωνία, όσο και στις ΗΠΑ, ακόμα και για μοντέλα όπως το προηγούμενης γενιάς NSX με τον ατμοσφαιρικό V6 κινητήρα των 3,5 λίτρων. Μία από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις είναι η τοποθέτηση κοντά στην εισαγωγή του κάθε κυλίνδρου μίας μικρής πεταλούδας (individual throttle bodies ή ITB). Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο χώρος μεταξύ πεταλούδας και βαλβίδας εισαγωγής με αποτέλεσμα την βέλτιστη απόκριση στο γκάζι, καθώς και τον πιο “άγριο” ήχο.

Advertisement