Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Kia δοκιμάζει ακόμα πιο εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης

Ελλάδα 4:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Kia δοκιμάζει ακόμα πιο εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης

ΝΕΑ

Η Kia δοκιμάζει ακόμα πιο εξελιγμένα συστήματα προειδοποίησης

ΝΕΑ

Τα νέα συστήματα που εξελίσσονται από την Kia θα χρησιμοποιούν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Advertisement
Advertisement

Η Kia διερευνά την ανάπτυξη και αξιολόγηση προηγμένων νέων συστημάτων υποβοήθησης που θα προειδοποιούν τους οδηγούς για κινδύνους χρησιμοποιώντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Τα συστήματα αυτά θα βασίζονται στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο συστημάτων προειδοποίησης, ενώ η δοκιμή αποτελεί μέρος του project Safety Priority Services.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε η Ολλανδική κυβέρνηση με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας, εν όψει της νέας νομοθεσίας της ΕΕ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το 2025.

Έτσι, σε συνεργασία με τις Hyundai, TomTom, ANWB, Inrix και Be-Mobile, η Kia διερευνά τη δυνατότητα προειδοποίησης των οδηγών για το ότι πλησιάζουν οχήματα έκτακτης ανάγκης. Με πολλούς οδηγούς να μην είναι βέβαιοι για την κατεύθυνση κίνησης τέτοιων οχημάτων όταν ακούσουν μια σειρήνα, το νέο σύστημα προειδοποίησης θα υποδεικνύει τον τύπο του οχήματος έκτακτης ανάγκης καθώς και την κατεύθυνση από την οποία πλησιάζει. Το νέο σύστημα θα λειτουργήσει αρχικά με ασθενοφόρα πριν προστεθούν άλλοι τύποι οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Advertisement
Advertisement

Η Kia προσπαθεί επίσης να αναπτύξει συστήματα και εφαρμογές που μπορούν να προειδοποιούν τους οδηγούς για πρόσθετους καθημερινούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων απροσδόκητων και δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων. Οι οδηγοί θα μπορούσαν να προειδοποιηθούν για την προσέγγιση οχημάτων που βρίσκονται σε λάθος δρόμο, για κλειστές λωρίδες κυκλοφορίας και για επερχόμενα μποτιλιαρίσματα που μπορεί να αποφευχθούν. Αυτό θα αυξήσει τις υπάρχουσες ειδοποιήσεις που είναι διαθέσιμες μέσω των συστημάτων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των οχημάτων Kia, όπως για εμπόδια στο δρόμο, οδικά έργα, ατυχήματα και αναμενόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ενώ τα ακριβή κριτήρια θα συμφωνηθούν εκ των προτέρων από την Ολλανδική κυβέρνηση, η Kia θα επιδιώξει να ενσωματώσει αυτές τις πρόσθετες προειδοποιήσεις στο υπάρχον σύστημα ψυχαγωγίας των οχημάτων της για την αποφυγή απόσπασης της προσοχής του οδηγού, με ηχητικές και οπτικές  προειδοποιήσεις που ενισχύουν την ασφάλεια. Οι προειδοποιήσεις δεν απαιτούν καμία εισαγωγή, διασφαλίζοντας ότι οι οδηγοί μπορούν να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δοκιμής, η Kia θα παρέχει ανατροφοδότηση σχετικά με την ποιότητα των δεδομένων NDW, ώστε να μπορεί να βελτιωθεί όπου χρειάζεται.

Advertisement

Ο Sjoerd Knipping, Vice-President Product and Marketing της Kia Europe, δήλωσε: «Πάντα αναζητούμε τρόπους για να βελτιώσουμε την ασφάλεια των οχημάτων για τους πελάτες μας και άλλους χρήστες του δρόμου αναπτύσσοντας τις πιο πρόσφατες λειτουργίες ενεργητικής ασφάλειας υψηλής τεχνολογίας για τα οχήματά μας. Με τη συμμετοχή μας στο project για τις Υπηρεσίες Προτεραιότητας Ασφάλειας, προσβλέπουμε στην ανάπτυξη μιας νέας σειράς καινοτόμων συστημάτων προειδοποίησης που θα κάνουν την οδήγηση στην Ευρώπη ακόμα πιο ασφαλή».

Advertisement

Ο Mark Harbers, υπουργός Υποδομών και Διαχείρισης Υδάτων της Ολλανδίας, δήλωσε: «Το 98% των αυτοκινητιστών χρησιμοποιούν πλέον ψηφιακές πληροφορίες κατά την οδήγηση. Επιπλέον, πιλοτικά συστήματα και projects  δείχνουν ότι η παροχή προειδοποιήσεων κατά την οδήγηση έχει θετική επίδραση στην οδική ασφάλεια. Θα ήθελα να αγκαλιάσουμε αυτές τις ενέργειες και εξελίξεις,  επειδή οι οδηγοί αυτοκινήτων και φορτηγών, για παράδειγμα, δηλώνουν ότι εκτιμούν ιδιαίτερα τέτοιες προειδοποιήσεις και βασίζονται όλο και περισσότερο σε αυτές. Γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε τώρα τη συνεργασία μας με έξι οργανισμούς και θα διασφαλίσουμε ότι παρέχουν με ασφάλεια τις σωστές πληροφορίες στους οδηγούς».

Το project Safety Priority Services θα διαρκέσει τρία χρόνια στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας αναμενόμενης νέας υποχρέωσης κοινής χρήσης δεδομένων που σχετίζονται με προειδοποιήσεις και η οποία αναμένεται να ενσωματωθεί στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οδηγούμε το νέο Kia Niro στη Γερμανία
Οι τιμές του ανανεωμένου Kia XCeed στην Ελλάδα!
Euro NCAP: Πέντε αστέρια στο Kia EV6 (+video)

Advertisement