Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το αύριο των ηλεκτρικών οχημάτων στις επιχειρήσεις… είναι σήμερα!

Ελλάδα 7:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το αύριο των ηλεκτρικών οχημάτων στις επιχειρήσεις… είναι σήμερα!

ΝΕΑ

Το αύριο των ηλεκτρικών οχημάτων στις επιχειρήσεις… είναι σήμερα!

ΝΕΑ

Η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής -αλλά και η προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη- είναι ο κανόνας για τα αυτοκίνητα που διαθέτουν οι εταιρείες.

Advertisement
Advertisement

Τα φορολογικά κίνητρα και τα πλεονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης στις επιχειρήσεις από την αρχή του 2024 συνοδεύονται και από έναν νέο νόμο που αφορά τον εξηλεκτρισμό των εταιρικών στόλων. Η Ελλάδα προσαρμόζεται με ταχύ ρυθμό στα νέα δεδομένα της ηλεκτροκίνησης, της αειφoρίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά ο Ν. 4936/2022 (ΦΕΚ 105/Α’, 27.05.2022), οι εταιρείες υποχρεούνται να εντάξουν στον στόλο των οχημάτων τους έναν ελάχιστο αριθμό οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2024 το ένα τέταρτο (¼) τουλάχιστον των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, που ταξινομούνται ανά εταιρεία σωρευτικά, είναι αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης ρύπων, έως πενήντα (50) γραμμαρίων διοξειδίου του άνθρακα, ανά χιλιόμετρο (CO2/χλμ.)».

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με το νόμο, λοιπόν, προκύπτουν νέα δεδομένα για τα εταιρικά αυτοκίνητα, τα οποία ισχύουν ήδη. Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης για κάθε οργανισμό απαιτεί την προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απλώς την απόκτηση ηλεκτροκίνητων νέων μοντέλων από αυτούς.

Η χρήση εταιρικών αυτοκινήτων μηδενικών εκπομπών αλλάζει αναγκαστικά τον τρόπο διαχείρισής τους συγκριτικά με ό,τι ισχύει με έναν αντίστοιχο στόλο οχημάτων μόνο με θερμικό κινητήρα. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος το οποίο έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις.

Παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την ένταξη των ηλεκτρικών -ή και των Plug-in Hybrid- καινούργιων αυτοκινήτων σε εταιρικούς στόλους είναι έντονες τα τελευταία χρόνια, πολλοί από τους ενδιαφερόμενους (ή από αυτούς που μπορούν να ωφεληθούν) δεν γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα που θα έχουν από την πρώτη στιγμή.

Advertisement

Αυτά δεν αφορούν μόνο στα οικονομικά οφέλη αλλά επεκτείνονται και στην ουσιαστική αναβάθμιση της εικόνας της εταιρείας προς το κοινό και τους συνεργάτες της, βάσει των ενεργειών βιωσιμότητας που θα πραγματοποιεί.

Βεβαίως, όσοι δεν γνωρίζουν ακόμα τα πλεονεκτήματα είναι λογικό να έχουν απορίες. Για παράδειγμα, που θα φορτίζουν τις μπαταρίες τους τα αυτοκίνητα, πώς θα δημιουργηθεί το κατάλληλο δίκτυο φορτιστών γι’ αυτό; Πώς θα υποστηρίζεται η υπηρεσία φόρτισης; Θα είναι εύκολη και πρακτική σε κάθε περίπτωση, ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις;

Advertisement

Τόσο αυτά όσο και πολλά άλλα ερωτήματα χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις. Κυρίως, οι εταιρείες χρειάζονται έναν εξειδικευμένο και αξιόπιστο συνεργάτη ο οποίος να είναι δίπλα τους κάθε στιγμή και για κάθε περίσταση.

Πού μπορούν να τον βρουν; Η απάντηση στο σχετικό βίντεο.