Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ford κάνει τα αυτοκίνητά της… πολύπριζα!

Ελλάδα 22:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ford κάνει τα αυτοκίνητά της… πολύπριζα!

ΝΕΑ

Η Ford κάνει τα αυτοκίνητά της… πολύπριζα!

ΝΕΑ

Βρισκόμαστε στις αρχές της ηλεκτροκίνησης και πολλές νέες ιδέες πέφτουν στο τραπέζι. Κάποιες από αυτές είναι και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Advertisement
Advertisement

Κάθε αρχή μιας νέας τεχνολογίας είναι δύσκολη αλλά αποτελεί και μία ευκαιρία για νέες ιδέες που ίσως να δημιουργήσουν νέα δεδομένα.

Στην περίπτωση της ηλεκτροκίνησης, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν είναι αυτό που σχετίζεται με την φόρτιση των αυτοκινήτων. Και στην γενικότερη δυσκολία που υπάρχει λόγω έλλειψης επαρκών σημείων φόρτισης.

Η Ford έρχεται να αντιμετωπίσει αυτή την δυστοκία με μία πολύ έξυπνη ιδέα με μία πατέντα που κατέθεσε στο αρμόδιο γραφείο στις ΗΠΑ.

Advertisement
Advertisement

Η πατέντα αυτή επιτρέπει σε πολλά αυτοκίνητα να φορτίζουν μαζί από μία παροχή σε ένα κεντρικό σημείο φόρτισης. Ουσιαστικά, το κάθε αυτοκίνητο της εταιρίας μπορεί να γίνει κάτι σαν “πολύμπριζο” ή μπαλαντέζα αν θέλετε, το οποίο μπορεί να δέχεται αλλά και να δίνει ρεύμα σε άλλα αυτοκίνητα.

Η πατέντα προβλέπει ότι τα μελλοντικά Ford θα διαθέτουν δύο σημεία φόρτισης, με την πρώτη να είναι η κλασική για την φόρτιση του ίδιου του οχήματος και την δεύτερη να αποτελεί μία έξτρα πρίζα πάνω στην οποία θα μπορεί να συνδεθεί ένα άλλο αυτοκίνητο για να φορτίσει και αυτό με την σειρά του.

Advertisement

Εναλλακτικά, ο ίδιος στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί με την τοποθέτηση ενός προσαρμογέα διαχωρισμού φόρτισης. H διπλή θύρα φόρτισης υπάρχει ήδη στο Ford F-150 Lightning, χάρη στην οποία μπορεί να παρέχει ρεύμα σε άλλες συσκευές. Η λύση του προσαρμογέα θα μπορούσε να είναι πιο φθηνή και να πωλείται ως αξεσουάρ.

Η Ford προτείνει διάφορες μορφές “παράλληλης” φόρτισης, όπως για παράδειγμα φόρτιση του πρώτου οχήματος και μετά κατά σειρά τα υπόλοιπα, η φόρτιση του πρώτου οχήματος μέχρι ένα επιλεγμένο σημείο και μετά παροχή ρεύματος στα υπόλοιπα ανάλογα με τη σειρά που θα έχει οριστεί.

Advertisement

Η ιδέα δείχνει αρκετά ενδιαφέρουσα αν και υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, πως θα μπορούσε κάποιος να βάλει να φορτίσει πάνω στο δικό σας αυτοκίνητο χωρίς την άδειά σας όταν εσείς ψωνίζετε στο σούπερ μάρκετ; Επίσης ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό, και αν το ποσό χρέωσης θα αφορά μόνο το πρώτο αυτοκίνητο και όλοι οι υπόλοιποι θα φορτίζουν τζάμπα.

Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος της υπερθέρμανσης της μπαταρίας του πρώτου οχήματος, η οποία θα είναι υπερφορτισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πιθανόν αυτό το θέμα θα μπορούσε να λυθεί μέσα από ένα σύστημα αυτόματης παράκαμψης του πρώτου οχήματος όταν φθάσει σε πλήρη φόρτιση.

Advertisement

Πάντως, η ιδέα αυτή έχει και αρκετά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, σε μεγάλους στόλους εταιρικών οχημάτων θα ήταν μία εξαιρετική λύση για την μείωση του κόστους. Η στρατηγική στοχευμένης φόρτισης φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη ως τρόπος διατήρησης μιας καλής συνολικής μέσης κατάστασης φόρτισης για οχήματα στόλων.

Το ίδιο πλεονέκτημα θα μπορούσε να ισχύει και για ιδιώτες χρήστες με έναν μόνο φορτιστή αλλά πολλά ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε μία οικογένεια. Ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει και πολλούς μαζί χρήστες σε δημόσια σημεία φόρτισης, ιδίως σε περιπτώσεις που κάποιος φορτιστής βρίσκεται εκτός λειτουργίας ή σε ώρες με μεγάλο φόρτο κίνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Άμεση διάθεση επιβατικών και επαγγελματικών Ford
Ford Kuga PHEV: Ξανά best-seller!
Η Ford Ευρώπης μετασχηματίζεται