Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ford επενδύει στην τετρακίνηση

Ελλάδα 3:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ford επενδύει στην τετρακίνηση

ΝΕΑ

Η Ford επενδύει στην τετρακίνηση

ΝΕΑ

Το 2016 θα είναι ένα σημαντικό έτος για τη Ford Ευρώπης, καθώς λανσάρει αρκετά νέα μοντέλα, όπως το Focus RS και το μεγάλο SUV, Edge. Η αμερικάνικη μάρκα δίνει έμφαση στις τετρακίνητες εκδόσεις, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για 8 από τα 17 μοντέλα της γκάμας της.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ

Πρόκειται για τα off road Edge και Kuga, τα οικογενειακά Galaxy, Mondeo και S-MAX, το σπορ hatchback Focus RS, το pick up Ranger και το βαν Transit. Η εκτίμηση της Ford είναι ότι εντός του νέου έτους θα διαθέσει στην ευρωπαϊκή αγορά 139.000 αυτοκίνητα με σύστημα 4×4, αριθμός που θα είναι κατά 120% αυξημένος σε σχέση με το 2014.

Βέβαια η τετρακίνηση έχει διαφορετική «αποστολή» σε ένα SUV όπως το Edge, σε ένα οικογενειακό όπως το Mondeo και σε ένα αυτοκίνητο επιδόσεων, όπως το Focus RS. Στην πρώτη περίπτωση στόχος είναι η αύξηση της δυνατότητας κίνησης εκτός δρόμου, στη δεύτερη η ασφαλής οδική συμπεριφορά σε επιφάνειες με μικρή πρόσφυση (π.χ. πάγος) και στην τρίτη η διατήρηση της ιδανικής τροχιάς σε μία γρήγορη στροφή.

Advertisement
Advertisement

Στον πίσω άξονα του Focus RS μπορεί να περάσει έως το 70% της διαθέσιμης ροπής και σε κάθε έναν από τους πίσω τροχούς έως το 100% της ροπής. Το σύστημα Intelligent All Wheel Drive της Ford στα Edge, Galaxy, Kuga, Mondeo και S-MAX «διαβάζει» την πρόσφυση των τροχών και κατανέμει ανάλογα τη ροπή, έως 50/50 στους δύο άξονες. Στο Transit υπάρχει η δυνατότητα κλειδώματος για ακραίες συνθήκες, ενώ ο οδηγός του Ranger μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε κίνηση στους πίσω ή σε όλους τους τροχούς (επιπλέον δυνατότητες δίνουν οι κοντές σχέσεις και το ηλεκτρονικό μπλοκέ διαφορικό στον πίσω άξονα).