Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να αναβαθμίσει τις διακοπές σας

Ελλάδα 12:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να αναβαθμίσει τις διακοπές σας

ΝΕΑ

Η ενοικίαση αυτοκινήτου μπορεί να αναβαθμίσει τις διακοπές σας

ΝΕΑ

Με τις τιμές των καυσίμων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων να έχουν ανέβει στα ύψη, αρκετοί από εμάς σκεφτόμαστε πως η μεταφορά του δικού μας αυτοκινήτου στον προορισμό των φετινών μας διακοπών είναι οικονομικά ασύμφορη.

Advertisement
Advertisement

Παρόλα αυτά, όσοι σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μία οικογενειακή απόδραση με πολλές αποσκευές ή επιθυμούμε να επισκεφθούμε έναν προορισμό που απαιτεί όχημα, η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου είναι η πρώτη μας σκέψη και η ιδανική λύση.

Ομολογουμένως, η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου στις διακοπές μας προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα. Αρχικά, δεν θα ταλαιπωρήσουμε το δικό μας αυτοκίνητο, θα εξοικονομήσουμε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από τη μετακίνησή του για να το διαθέσουμε στη διασκέδασή μας, ενώ θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μία άνετη και νέα οδηγική εμπειρία, με ένα διαφορετικό μοντέλο που θα εξυπηρετεί απόλυτα τις ανάγκες μας.

Σε κάθε περίπτωση, για να είμαστε σίγουροι πως η μίσθωση ενός αυτοκινήτου δεν θα γίνει η αιτία για να διαταραχθεί η ηρεμία των διακοπών μας, έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την ενοικίαση.

Advertisement
Advertisement

Τα απαραίτητα έγγραφα και οι προϋποθέσεις που μας εξασφαλίζουν μία ενοικίαση

Η σημαντικότερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μίσθωση ενός οχήματος είναι να διαθέτουμε δίπλωμα οδήγησης που είναι σε ισχύ, ταυτότητα ή διαβατήριο και να είμαστε άνω των 22 ετών. Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο δίπλωμα οδήγησης, είναι σημαντικό να έχει ημερομηνία έκδοσης τουλάχιστον ένα έτος πριν, ενώ, σε περίπτωση που ο οδηγός δεν είναι κάτοικος Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι απαραίτητο εκτός από το δίπλωμα οδήγησης να διαθέτει και την αντίστοιχη διεθνή άδεια. Η πιστωτική κάρτα θεωρείται απαραίτητη από τις περισσότερες εταιρίες ενοικιάσεων για την ολοκλήρωση της μίσθωσης, διότι μέσω αυτής δεσμεύεται το ποσό της απαλλαγής για την ασφάλεια του οχήματος. Όσο για την εξόφληση της μίσθωσης, αυτή μπορεί να γίνει με μετρητά (έως 500 ευρώ), με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, η οποία ανήκει στον οδηγό.

Advertisement

Ο τύπος του οχήματος αντιστοιχεί με τον αριθμό των επιβατών και τις αποσκευές

Τα βασικά κριτήρια που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη μας πριν επιλέξουμε το όχημα που θα μισθώσουμε, είναι ο αριθμός των επιβατών και ο όγκος των αποσκευών μας. Συνήθως, η προσφορά που μας δίνει μια εταιρεία ενοικιάσεων αφορά κατηγορία αυτοκινήτου και όχι κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο και περιλαμβάνει απεριόριστα χιλιόμετρα,όταν η ενοικίαση είναι για χρονικό διάστημα μικρότερο των 30 ημερών.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον πραγματοποιήσουμε έγκαιρα την κράτησή μας, έχουμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε ποια μοντέλα είναι διαθέσιμα στην κατηγορία που μας εξυπηρετεί, ώστε αν υπάρχει διαθεσιμότητα να εξασφαλίσουμε αυτό που επιθυμούμε να οδηγήσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, η ενοικίαση εξοφλείται από την αρχή της μίσθωσης, δηλαδή κατά την παράδοση του οχήματος, ενώ κατά την επιστροφή του αυτοκινήτου, εξοφλούνται οι πρόσθετες υπηρεσίες ή κάποιες επιπλέον χρεώσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της μίσθωσης και έπειτα από τον τελικό έλεγχο του οχήματος.

Advertisement

Οι σημαντικές λεπτομέρειες για την παράδοση και την παραλαβή του οχήματος

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όσο πιο ακριβείς είμαστε στην κράτηση που θα πραγματοποιήσουμε, τόσο καλύτερη θα είναι η εξυπηρέτηση που θα λάβουμε από την εταιρία ενοικιάσεων που θα επιλέξουμε. Εξίσου ακριβείς χρειάζεται να είμαστε με την ώρα παραλαβής και παράδοσης του αυτοκινήτου, καθώς και με τα στοιχεία επικοινωνίας που θα δηλώσουμε στην κράτησή μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα γλιτώσουμε άσκοπες καθυστερήσεις και πως θα έχουμε επιβιβαστεί στο όχημα την ώρα που επιθυμούμε.

Η ασφάλεια του οχήματος και όσα πρέπει να προσέξουμε κατά τον έλεγχό του

Είναι αλήθεια πως το κομμάτι της ασφάλειας είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί έντονα πριν προχωρήσουμε στην ενοικίαση κάποιου οχήματος. Οι περισσότερες εταιρίες προσφέρουν 24ωρη οδική βοήθεια και φροντίδα ατυχήματος, ωστόσο, οι τύποι των ασφαλειών που μπορούμε να επιλέξουμε ως οδηγοί είναι πολλές. Οι πιο δημοφιλείς είναι η βασική ασφάλεια που μας καθιστά υπεύθυνους για κάθε ζημιά έως ένα συγκεκριμένο ποσό και η πλήρης ασφάλεια, η οποία μας απαλλάσσει από κάθε ευθύνη, ανεξάρτητα από το μέγεθος της ζημιάς και σε συνάρτηση με την κατηγορία του οχήματος. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσο θα ελέγχουμε το όχημα μαζί με τον υπάλληλο της εταιρίας και να σημειώνουμε στο πρωτόκολλο παραλαβής τις ζημιές που υπάρχουν καθώς και να τις φωτογραφίσουμε με το κινητό μας, ώστε να είμαστε σίγουροι πως δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα στην επιστροφή του οχήματος.

Επίσης καλό είναι να έχουμε ενημερωθεί για τα επίπεδα καυσίμου που πρέπει να έχει το αυτοκίνητο κατά την παράδοση προκειμένου να αποφύγουμε πρόσθετες χρεώσεις που θα αυξήσουν το τελικό μας κόστος μίσθωσης.

Ενημερώνουμε την εταιρία έγκαιρα αν χρειαζόμαστε έξτρα εξοπλισμό

Επειδή η καλοκαιρινή περίοδος θεωρείται υψηλής ζήτησης για τις εταιρίες ενοικίασης οχημάτων, είναι σημαντικό να ενημερώσουμε έγκαιρα την εταιρία που θα επιλέξουμε για τη μίσθωση του αυτοκινήτου μας, αν χρειαζόμαστε κάποιον επιπλέον εξοπλισμό, όπως ένα GPS ή ένα baby booster τα οποία μας δίνονται με κάποια επιπλέον χρέωση, την οποία ορίζει η εταιρία. Βέβαια, εξίσου σημαντικό είναι να αφαιρέσουμε αυτόν τον εξοπλισμό από το όχημα κατά τις βραδινές ώρες, για να αποφύγουμε κάποια τυχόν κλοπή, η οποία θα μας επιβαρύνει οικονομικά κατά την παράδοση του αυτοκινήτου στην εταιρία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως αν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε μία ενοικίαση οχήματος που δεν θα μας προξενήσει δυσάρεστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια τη μίσθωσης, μπορούμε να επιλέξουμε μία αξιόπιστη εταιρία με ευρύ δίκτυο, όπως η Sixt. Πρόκειται για μία εταιρία, η οποία διαθέτει έναν «πλούσιο» και ολοκαίνουργιο στόλο αυτοκίνητων, καθώς και έμπειρο προσωπικό που είναι πάντα πρόθυμο να μας εξυπηρετήσει οτιδήποτε και αν συμβεί, όπου και αν βρισκόμαστε.