Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η αξία των κατασκευαστών αυτοκινήτου

Ελλάδα 14:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η αξία των κατασκευαστών αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Η αξία των κατασκευαστών αυτοκινήτου

ΝΕΑ

Η Toyota παραμένει και φέτος ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αυτοκινήτου στον κόσμο, τόσο σε παραγωγή όσο και σε αξία σαν μάρκα. Όμως από εκεί και πίσω συμβαίνουν πολλά περίεργα και ενδιαφέροντα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΕΜΠΕΡΙΔΗ (twitter.com/theworldoffroad)

Η ιαπωνική μάρκα παρήγαγε 9,98 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2013 κρατώντας την πρωτιά από τις GM και VW που έφτασαν τα 9,71 και 9,7 εκατομμύρια μονάδες αντίστοιχα.

Σύμφωνα μάλιστα με την ετήσια μελέτη του Λονδρέζικου οίκου Brand Finance, η Toyota παραμένει η πολυτιμότερη εταιρία αυτοκινήτου με αξία που φτάνει τα 34,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Advertisement
Advertisement

Ο ιαπωνικός κολοσσός είναι μάλιστα η 11η πολυτιμότερη εταιρία γενικότερα στον κόσμο, μία κατάταξη στην οποία προηγείται η Apple (με αξία 104,6 δις!) και ακολουθούν οι Samsung και Google.

Πίσω στην κατάταξη των «αυτοκινητάδων», η φετινή λίστα Global 500 της Brand Fi-nance έχει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά:

Η BMW είναι η 2η σε αξία εταιρία αυτοκινήτου (28,9 δισ. δολάρια) παρότι είναι μόλις 14η σε παραγωγή.

Advertisement

Στις 100 πιο πολύτιμες εταιρίες του κόσμου υπάρχουν μόνο 10 κατασκευαστές αυτοκινήτου με την ακόλουθη σειρά: Toyota (11η), BMW (17η), VW (19η), Mercedes (26η), Honda (31η), Nissan (32η), Ford (41η), Hyundai (52η) και Porsche (98η). Σκεφτείτε ότι το λιανεμπόριο έχει επίσης δέκα εταιρίες στο Top100 (Walmart, McDon-alds, Home Depot, IKEA, κ.α.)

VW και GM ενώ έχουν παραπλήσια παραγωγή, έχουν τεράστια διαφορά σε αξία: 27 δισεκατομμύρια η VW, μόλις 4,8 η General Motors. Λογικό μόνο αν σκεφτούμε ότι η GM ήταν στα πρόθυρα χρεωκοπίας το 2009.

Advertisement

Κάποιες θυγατρικές μάρκες έχουν εφάμιλλη αν όχι μεγαλύτερη αξία από τις μητρικές. Παράδειγμα η Nissan που έχει διπλάσια αξία (21,2 δισ.) από τη Renault (9 δισ.) στην οποία ανήκει. Η Ferrari από την άλλη έχει αξία 4 δισ. ενώ η Fiat (στην οποία ανήκει το Μαρανέλο) 5,2 δισ.

Οι 10 πιο ισχυρές μάρκες της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε αναγνωρισιμότητα, κύρος κτλ. είναι τα εξής: Ferrari – Νο1 όνομα στον κόσμο ανεξαρτήτως τομέα – BMW, Porsche, Toyota, Volskwagen, Mercedes, Ford, GM, Mini και Honda.

Advertisement