Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Audi ασχολείται με τα μικροσωματίδια των ελαστικών

Ελλάδα 21:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Audi ασχολείται με τα μικροσωματίδια των ελαστικών

ΝΕΑ

Η Audi ασχολείται με τα μικροσωματίδια των ελαστικών

ΝΕΑ

Τα μικρά υπολείμματα από τα φθαρμένα ελαστικά είναι πιο μεγάλο πρόβλημα από ότι νομίζουμε και η Audi ψάχνει λύση.

Advertisement
Advertisement

Μαζί θα συγκρατεί και άλλα βλαβερά μικροαντικείμενα όπως πλαστικά καπάκια και αποτσίγαρα πριν φθάσουν στους ωκεανούς.

Η μακροχρόνια φθορά των ελαστικών φαίνεται μικρή με μια πρόχειρη ματιά και οι απώλειες σε σχέση με την αρχική του μορφή μοιάζουν άνευ σημασίας. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς στην πραγματικότητα, αφού μία πρόσφατη μελέτη που πραγματοποίησε το περιβαλλοντικό ίδρυμα της Audi στη Γερμανία, αποκάλυψε την τεράστια ζημιά που προκαλούν τα κομμάτια από τα ελαστικά.

Συνολικά 110.000 τόνοι από καουτσούκ εκτιμάται ότι καταλήγουν στους ωκεανούς κάθε χρόνο, μονάχα από τα ελαστικά που φθείρονται στους γερμανικούς δρόμους. Το λάστιχο αφήνει πολύ μικρά τμήματα στην άσφαλτο μετά από «σπινάρισμα» ή μετά από απότομο φρενάρισμα και στη συνέχεια το νερό της δυνατής βροχής τα παρασύρει μέσω υδάτινων δρόμων καταρχήν στα ποτάμια και έπειτα στη θάλασσα.  

Advertisement
Advertisement

Το πανεπιστήμιο του Βερολίνου λοιπόν και η Audi αποφάσισαν να βρουν μία λύση σε αυτή την οικολογική καταστροφή. Σκέφτηκαν να δημιουργήσουν το Urbanfilter, ένα φίλτρο που θα τοποθετηθεί σε καίρια σημεία που καταλήγουν τα υδάτινα μονοπάτια και θα συγκρατούν τα περισσότερα επικίνδυνα μικροσωματίδια.

Τα φίλτρα θα μπορούσαν να καθαρίζονται πάντα πριν από ισχυρές βροχοπτώσεις και τα υπολείμματα να ανακυκλώνονται χωρίς να φθάσουν ποτέ στον ωκεανό ή το φυσικό περιβάλλον. Μαζί με το καουτσούκ, οι δοκιμές έδειξαν ότι μπορούν να συγκρατηθούν και άλλα «σκουπιδάκια» όπως πλαστικά ή αποτσίγαρα.

Advertisement

Το τμήμα διαχείρισης αστικών υδάτων της Γερμανίας βοηθά την Audi σε αυτή την προσπάθεια και έχει υποδείξει ήδη τρείς βασικές ζώνες υδάτων που καταλήγουν τα νερά πάνω από τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο του Βερολίνου. Σε αυτές έχουν τοποθετηθεί εννέα Urbanfiters που εξελίσσονται και μοιάζουν να αποτελούν λύση σε ένα πρόβλημα -κοινό για όλο τον πλανήτη- που οι περισσότεροι δεν γνωρίζαμε καν ότι υπάρχει.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
«Καραβιές» για Ελλάδα από παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα
Ποιοι και πως γλιτώνουν από το Περιβαλλοντικό Τέλος στα Euro 5b!
Σοκ! Φόρο Άνθρακα σε όλα τα παλαιά οχήματα θα επιβάλλει η ΕΕ