Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γνωρίστε τους νέους προβολείς AFL LED της Opel

Ελλάδα 10:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γνωρίστε τους νέους προβολείς AFL LED της Opel

ΝΕΑ

Γνωρίστε τους νέους προβολείς AFL LED της Opel

ΝΕΑ

Φανταστείτε βέλτιστη ορατότητα χωρίς να ενοχλούνται οι άλλοι οδηγοί! Με το σύστημα AFL LED, η Opel φέρνει τα οφέλη του προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού και των προβολέων πλήρους λειτουργικότητας LED σε συμπαγή πολυμορφικά και SUV μοντέλα.

Advertisement
Advertisement

Οι προαιρετικοί προβολείς AFL LED που διατίθενται με τα νέα Opel Zafira και Opel Mokka X παράγουν ένα λαμπερό λευκό φως που ‘κάνει τη νύχτα μέρα’ και προσαρμόζεται αυτόματα στην οδηγική κατάσταση. Το σύστημα AFL LED περιλαμβάνει εννέα διαφορετικές λειτουργίες ή σχέδια δέσμης όπως Town Light, Country Light και Stop Mode Light, που όχι μόνον βελτιστοποιούν την ορατότητα αλλά εξοικονομούν και ενέργεια.

Η νυχτερινή οδήγηση είναι από τις καταστάσεις που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τον άνθρωπο. Σύμφωνα με τη Γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC, σχεδόν το 30% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν τη νύχτα. Ως άνθρωποι είμαστε ημερόβια όντα, δηλαδή είμαστε ενεργοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και κοιμόμαστε τη νύχτα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την οδήγηση στο σκοτάδι.

Advertisement
Advertisement

Η Opel πριν από πολλά χρόνια αναγνώρισε τους κινδύνους της νυχτερινής οδήγησης για τους οδηγούς και άλλους χρήστες των δρόμων μιας και ήταν η πρώτη κατασκευάστρια εταιρία αυτοκινήτων που έφερε σύστημα προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού (AFL) με προβολείς bi-xenon στη μεσαία κατηγορία το 2003. Το Opel Astra ήταν το πρώτο συμπαγές μοντέλο με φωτισμό διασταυρώσεων το 2004, και ακολούθησε το Zafira το 2005. Πιστή στην παράδοση εκδημοκρατισμού της προηγμένης τεχνολογίας, η Opel προσέφερε για πρώτη φορά σύστημα AFL βασισμένο σε προβολείς αλογόνου με το Corsa το 2006. Τώρα, η Opel προσφέρει την τεχνολογία AFL σε όλα σχεδόν τα μοντέλα επιβατικών αυτοκινήτων και έχει ήδη ξεκινήσει το λανσάρισμα της επόμενης γενιάς: το σύστημα IntelliLux LED Matrix Light, που προάγει την τεχνολογία LED στο επόμενο επίπεδο, έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην κατηγορία των συμπαγών πέρσι στο Opel Astra.

Τα νέα Zafira και Mokka X, με προσαρμοζόμενο εμπρόσθιο φωτισμό και πλήρη λειτουργικότητα LED σηματοδοτούν το επόμενο ορόσημο για την επέκταση της τεχνολογίας LED στην Opel. Όπως το σύστημα matrix του Astra, το AFL LED προσφέρει τα πλεονεκτήματα του προσαρμοζόμενου εμπρόσθιου φωτισμού χωρίς τα κινούμενα μέρη. Ωστόσο για ενεργοποίηση / απενεργοποίηση των LEDs σε μία ποικιλία συνδυασμών, το AFL LED προσαρμόζεται στην οδηγική κατάσταση και την παρουσία άλλων χρηστών των δρόμων με αυτόματη αλλαγή του σχεδίου δέσμης των προβολέων.

Advertisement

Οι προαιρετικοί προβολείς AFL LED διαθέτουν εννέα λειτουργίες. Σε ταχύτητες πάνω από 55 km/h, η λειτουργία Country Light βελτιώνει το φωτισμό του δρόμου και των κράσπεδων σε επαρχιακές οδούς.  Το εύρος φωτισμού στη λωρίδα οδήγησης είναι μεγαλύτερο, ενώ η κατανομή φωτός στην έξω πλευρά είναι χαμηλότερη για να μην ενοχλούνται οι οδηγοί των αντίθετα ερχόμενων οχημάτων. Επιπλέον, ο βελτιωμένος φωτισμός των κράσπεδων στην άκρη του δρόμου επιτρέπει ταχύτερη αναγνώριση πιθανόν επικίνδυνων αντικειμένων ή ζώων.

Σε στροφές ή διασταυρώσεις, το σύστημα AFL LED ενεργοποιεί τη σχετική λειτουργία Cornering/ Curve Light, που ενεργοποιεί μία πρόσθετη LED στην αριστερή ή δεξιά πλευρά, η οποία φωτίζει το δρόμο προς την κατεύθυνση του ταξιδιού, ανάλογα με τη γωνία διεύθυνσης ή το φλας. Η λειτουργία Cornering/ Curve Light ενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες κάτω των 40 km/h όταν χρησιμοποιούνται τα φλας και/ ή η γωνία διεύθυνσης αλλάξει από θέση ευθείας πορείας και υπερβεί ένα ορισμένο όριο. Η λειτουργία Cornering/ Curve Light απενεργοποιείται όταν ο οδηγός δείξει ότι σταματά και το τιμόνι είναι σε θέση ευθείας πορείας και είναι ενεργή μέχρι 70 km/h το μέγιστο.

Advertisement

Σε ταχύτητες κάτω από 55 km/h, το AFL LED ενεργοποιεί αυτόματα τη λειτουργία Town Light. Συγκριτικά με τη λειτουργία Country Light, η δέσμη φωτίζει πιο έντονα την περιοχή κοντά στο αυτοκίνητο και έχει μεγαλύτερο εύρος στα πλαϊνά τμήματα, χάρη στα φώτα διασταυρώσεων που λειτουργούν με μειωμένη ένταση. Ο βελτιωμένος φωτισμός βοηθά τον οδηγό να βλέπει στα πλαϊνά τμήματα του δρόμου, ώστε να αποφεύγει πιθανά ατυχήματα, π.χ. με παιδιά ή πεζούς.

Η λειτουργία Maneuvering Light φωτίζει τη περιοχή γύρω από το όχημα κατά την οδήγηση ή οπισθοπορεία σε μία θέση στάθμευσης, ή όταν βγαίνει από ένα χώρο στάθμευσης. Σε αυτό το πρόγραμμα, τα φώτα διασταυρώσεων έχουν μειωμένη ένταση όταν ο οδηγός επιλέξει όπισθεν. Η λειτουργία Maneuvering Light παραμένει ενεργή για 20 δευτερόλεπτα μετά την αποσύμπλεξη της όπισθεν ή μέχρις ότου το αυτοκίνητο αναπτύξει ταχύτητα πάνω από 7.0 km/h με εμπρόσθια σχέση.

Advertisement

Τα Tourist Mode (για χώρες με σύστημα οδήγησης στην άλλη πλευρά του δρόμου), High Beam, Daytime Running Lights και High Beam Assist (αυτόματη ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση μεγάλης σκάλας ανάλογα με την παρουσία άλλων οχημάτων) ολοκληρώνουν το μενού λειτουργιών του AFL LED που βελτιώνουν την ορατότητα.

Οι προαιρετικοί προβολείς AFL LED των νέων Opel Zafira και Opel Mokka X δεν αυξάνουν μόνο την ασφάλεια. Συγκριτικά με άλλες τεχνολογίες φωτισμού, η τεχνολογία LED καταναλώνει και πολύ λιγότερη ενέργεια. Οι προβολείς Opel AFL LED αναβαθμίζουν αυτό το πλεονέκτημα, ενεργοποιώντας αυτόματα τοStop Mode Light όταν το σύστημα start/stop του αυτοκινήτου έχει σταματήσει τον κινητήρα. Στο πρόγραμμα αυτό, τα φώτα διασταυρώσεων απενεργοποιούνται, ενώ η μεσαία σκάλα παραμένει ανοιχτή, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας των προβολέων.