Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση newsautoEXECUTIVE | newsautoCHOICE

ΝΕΑ

GM: «Φρένο» στη δημιουργία στόλου Robotaxi

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Κυβερνητικές καθυστερήσεις και τεχνικά ζητήματα έχουν προκαλέσει προβλήματα στην υπηρεσία GM Cruise.

Έχοντας φτάσει στα μισά του 2019, η General Motors τρέχει για να επιτύχει να βγάλει στην κυκλοφορία έως το τέλος του έτους έναν μεγάλο στόλο αυτόνομων Ταξί.

Ο Dan Ammann, πρώην πρόεδρος της εταιρείας, ο οποίος τώρα ηγείται της μονάδας αυτόνομων οχημάτων στο Σαν Φρανσίσκο, με την ονομασία GM Cruise έχει βρεθεί αντιμέτωπος με κυβερνητικά εμπόδια και τεχνικά ζητήματα με αποτέλεσμα να καθυστερεί περαιτέρω η λειτουργία του στόλου αυτόνομων ταξί.

Η GM δεν έχει υποβάλει ακόμα αίτηση στην πολιτεία της Καλιφόρνιας για έγκριση της υπηρεσίας, διαδικασία που δεν έχει γίνει ποτέ και μπορεί να πάρει εβδομάδες, αν όχι μήνες.

«Εργαζόμαστε επιθετικά», δήλωσε η πρόεδρος της GM Mary Barra, τον περασμένο μήνα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το συγκεκριμένο πλάνο, συμπληρώνοντας πως «ανυπομονούμε να προωθήσουμε αυτή την τεχνολογία, διότι πιστεύουμε ότι θα σώσει ζωές».

Το όραμα GM, το οποίο εκπονήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, ήθελε να υπάρξει μια υπηρεσία παροχής κινητικότητας με αυτόνομα οχήματα στο πυκνό αστικό περιβάλλον. Ωστόσο και με δεδομένα τα εμπόδια που υπάρχουν, το πιο πιθανό είναι να υπάρξει σε περιορισμένη κλίμακα η υπηρεσία αυτή στην Καλιφόρνια και μάλιστα με οδηγό ασφαλείας στα αυτόνομα οχήματα.

Σίγουρα αν υλοποιηθεί θα είναι κάτι πρωτοποριακό , αλλά δεν θα είναι η επανάσταση όπως την οραματιζόταν η GM.

Ωστόσο, φαίνεται πως το όραμα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση και όλοι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα μελλοντικό σχέδιο που στην ολοκλήρωσή του θα αποδώσει τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τα διευθυντικά στελέχη της GM ξεκαθαρίζουν ότι η ασφάλεια θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας της για την έναρξη του στόλου, αλλά κανένας δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, η Waymo, θυγατρική εταιρείας της Google, είναι η πρωτοπόρος  εταιρεία που προσφέρει σήμερα μια περιορισμένης κλίμακας υπηρεσίες κινητικότητας στο κοινό.

Εν τω μεταξύ, αρκετές αναφορές επισημαίνουν πως τα οχήματα της GM είχαν απροσδόκητα προβλήματα και δυσλειτουργίες λογισμικού, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του αυτόνομου συστήματος ελέγχου.

Μάλιστα το Reuters είχε αναφέρει ότι τα αυτόνομα οχήματα της GM αντιμετώπιζαν προβλήματα στο να εντοπίσουν τους πεζούς και να προσδιορίσουν αν άλλα αντικείμενα στο δρόμο κινούνταν ή είχαν σταματήσει.

O φορέας NHTSA δήλωσε ότι αξιολογεί η βασιμότητα των αναφορών αυτών και έχει προχωρήσει σε εξέταση των δεδομένων σε βάθος.

Αν ξεπεραστεί το εν λόγο θέμα η GM θα μπορέσει να βάλει στους δρόμους μέχρι και 2.500 οχήματα ετησίως που θα χρησιμοποιηθούν ως αυτόνομα Ταξί τα οποία οι πολίτες θα μπορούν να καλούν μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής από τα smartphones τους.

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto