Menu
Live Κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων newsautoCHOICE | Τιμές Καυσίμων

ΝΕΑ

Γιατί δε θα πετύχει η απόσυρση μόνο για ηλεκτρικά ΙΧ

  • Τάκης Τρακουσέλλης

Έτοιμη δείχνει η Κυβέρνηση να εφαρμόσει κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων «μηδενικών ρύπων», όπως είπε ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.


Δεδομένου πως αυτοκίνητα μηδενικών ρύπων είναι μόνο τα ηλεκτρικά, το ρεπορτάζ μας αναφέρει πως έχει προκριθεί μία δέσμη φοροελαφρύνσεων, ως κίνητρα για την επιλογή και αγορά τέτοιων οχημάτων, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη εφόσον ο αγοραστής αποσύρει από την κυκλοφορία (για ανακύκλωση δηλαδή) το παλιό του αυτοκίνητο. Όλα δείχνουν πως σ’ αυτή την περίπτωση (της απόσυρσης) δε θα επιβάλλεται ΦΠΑ, (Τέλος Ταξινόμησης δεν υπάρχει στα ηλεκτρικά), ενώ αναζητούνται πόροι από την ΕΕ και τα προγράμματα για την κλιματική αλλαγή που τρέχουν, μήπως και βγει και ένα ποσό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Σημειώστε πως παράλληλα αναμένεται να εφαρμοστούν και αντικίνητρα για τα παλιά και πιο ρυπογόνα οχήματα, όπως πιθανότατα, αύξηση των Τελών κυκλοφορίας αλλά και των δασμών εισαγωγής.

Ήδη οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης μελετούν τέτοια προγράμματα (κινήτρων και αντικινήτρων), με την Ανγκελα Μέρκελ να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει ένα θηριώδες πρόγραμμα αντικατάστασης αυτοκινήτων (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Σκεφτείτε πως η Γερμανία έχει ένα στόλο με ηλικιακό μέσο όρο τα 4,5 χρόνια, όταν ο αντίστοιχος στην Ελλάδα είναι τα 15 χρόνια! Μαθαίνω πως αυτό ήταν και αντικείμενο συζήτησης και στη σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, με τον κ.Καραμανλή να δέχεται κριτική και πιέσεις…

Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως θα ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ηλεκτροκίνηση, με μόνο ερωτηματικό αυτή τη στιγμή να παραμένει το εάν θα περιλαμβάνει στα κίνητρα αυτά και την απόσυρση… η οποία πιστεύω τελικά πως θα αποτύχει…


Και εξηγούμαι:

Οι κάτοχοι παλιών αυτοκινήτων, κατά συντριπτική πλειοψηφία, είναι άνθρωποι που σήμερα δεν μπορούν να αλλάξουν αυτοκίνητο, για οικονομικούς λόγους. Ειδάλλως θα το είχαν αλλάξει ήδη.

Σήμερα, ένα από τα πιο οικονομικά ηλεκτρικά μικρομεσαία αυτοκίνητα που πωλούνται είναι το Nissan Leaf, το οποίο έχοντας ως φόρο μόνο το ΦΠΑ 24%, κοστίζει 34.000€. Έστω ότι η Κυβέρνηση δίνει κίνητρα με μηδενικό ΦΠΑ, το Nissan θα πέσει στα 27.400€.
Πείτε ότι η Κυβέρνηση καταφέρνει και παίρνει χρήματα από την ΕΕ και δίνει επιπλέον επιδότηση 3.000€ για την αγορά ηλεκτρικού. Το Leaf θα πέσει στα 23.400€. Θα μπορούσε, λοιπόν, σήμερα να δώσει τόσα χρήματα, ο άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να κρατήσει στην κατοχή του ένα αυτοκίνητο 12ετίας ή και παραπάνω;

Αυτός είναι, λοιπόν, ο βασικός λόγος που η απόσυρση παλαιών ΙΧ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, θα αποτύχει παταγωδώς.  Όμως, η προσπάθεια ανανέωσης του στόλου της χώρα μας, θα μπορούσε να πετύχει σε ικανοποιητικό βαθμό εφόσον η Κυβέρνηση βάλει στην εξίσωση και τα υβριδικά και plug in αυτοκίνητα, τα οποία είναι σαφώς πιο οικονομικά και «πράσινα». Ετσι με μόνο την αφαίρεση των φόρων -για παράδειγμα- ένα Suzuki Swift Hybrid, η τιμή του θα είναι στα 12.350€, τιμή σαφώς πιο δελεαστική. Σημειώστε πως το συγκεκριμένο αυτοκίνητο εκπέμπει μόλις 94 gr/km CΟ2 όταν το αντίστοιχο Swift του 2005 εκπέμπει 160 gr/km.

Ακόμα πιο μεγάλη θα είναι η επιτυχία της ανανέωσης του στόλου μας, εφόσον η Κυβέρνηση εφαρμόσει την απόσυρση σ’ όλα τα καινούργια αυτοκίνητα, τεχνολογίας EURO6.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί και ισχυρό κίνητρο να επιλέγονται αντιρρυπαντικής τεχνολογίας καινούργια αυτοκίνητα, αντί των εισαγόμενων μεταχειρισμένων (που σήμερα πωλούνται 70.000 το χρόνο), τα οποία αποδεδειγμένα πλέον είναι ταλαιπωρημένα, με πολλά χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, που πωλούνται στον κόσμο σαν καινούργια και με γυρισμένα χιλιόμετρα…

Ιδού λοιπόν τα δεδομένα. Απλά κάντε την κίνηση για να έχουμε πιο καθαρά και ασφαλή αυτοκίνητα…

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απίστευτο: Κυκλοφορούν ακόμα πάνω από 750.000 μη καταλυτικά ΙΧ

 

Δημοφιλή στο Protothema.gr