Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γαλλία: Χιλιάδες ατυχήματα έχουν προκαλέσει τα e-scooters

Ελλάδα 4:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γαλλία: Χιλιάδες ατυχήματα έχουν προκαλέσει τα e-scooters

ΝΕΑ

Γαλλία: Χιλιάδες ατυχήματα έχουν προκαλέσει τα e-scooters

ΝΕΑ

Φόβος και τρόμος για τους οδηγούς αλλά και τους πεζούς έχουν γίνει τα ηλεκτρικά πατίνια που κυκλοφορούν στις  γαλλικές πόλεις.

Advertisement
Advertisement

Τα e-scooters ξεκίνησαν ως μια εναλλακτική μορφή κίνησης, εξελίχθηκαν σε μόδα που λατρεύουν κυρίως οι οικολόγοι αλλά όπως αποδεικνύεται έχουν προκαλέσει πολλά ατυχήματα και πλέον τόσο οι οδηγοί όσο και οι πολίτες ζητούν από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.

Κυκλοφορούν παντού σε πεζοδρόμια ή δρόμους, σταθμεύουν όπου θέλουν, αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες έως και πάνω από τα 30 χλμ./ώρα με αποτέλεσμα να αποτελούν φόβο και τρόμο και για τους πολίτες που κινούνται με τα πόδια στα πεζοδρόμια.

Advertisement
Advertisement

«Να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το χάος» φωνάζουν τα θύματα στη DW, όπως ο Αρνώ που είδε τη γυναίκα του με το επτά μηνών μωρό στην αγκαλιά της να τραυματίζεται στο πεζοδρόμιο ή ο Ζαν Ρενέ σύζυγος της Ιζαμπέλ, επαγγελματίας πιανίστριας στην Όπερα, που πλέον δεν μπορεί να εργαστεί καθώς η σύγκρουση με το ηλεκτρικό πατίνι της προκάλεσε σπάσιμο στο χέρι.

Μαζί με άλλους αγανακτισμένους πολίτες συνέστησαν μια ένωση «προσφιλούς προς τον άνθρωπο δράσης, κατά της αστικής αναρχίας, φορέα της κοινωνικής αγένειας» (Apacauvi ), όπως την ονόμασαν και σήμερα συναντούν την αρμόδια υπουργό Μεταφορών ζητώντας την λήψη μέτρων άμεσα.

Advertisement

Με ρυθμούς χελώνας οι νομοθετικές ρυθμίσεις

Πριν από μερικές εβδομάδες η υπουργός Μεταφορών της Γαλλίας Ελιζαμπέθ Μπορν, έχοντας συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος, είχε δηλώσει ότι και τα πατίνια «θα ενταχθούν στον κώδικα οδικής κυκλοφορίας».

Advertisement

Οι ρυθμίσεις όμως καθυστερούν και με αφορμή το νομοθετικό κενό, όποιος θέλει σήμερα, φτιάχνει εταιρεία για ηλεκτρικά πατίνια.

Στο Παρίσι 12 είναι για την ώρα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται ενώ πρόσφατα ο Τζαμαϊκανός σταρ του στίβου Γιουσέιν Μπολτ παρουσίασε στο Παρίσι το δικό του ηλεκτρικό πατίνι που φέρει το λογότυπο «Bolt».

Η δήμαρχος Παρισίων όπως αναφέρει η DW, σκοπεύει να δώσει άδεια μόνο σε 2 ή 3 εταιρείες, σηκώνει τα χέρια ψηλά διότι δεσμεύεται για την ώρα νομικά και δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει, περιμένοντας να εγκριθεί η σχετική νομοθεσία…

Advertisement