Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φοβού τους Κινέζους και εταιρείες αγοράζοντες…

Ελλάδα 9:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Φοβού τους Κινέζους και εταιρείες αγοράζοντες…

ΝΕΑ

Φοβού τους Κινέζους και εταιρείες αγοράζοντες…

ΝΕΑ

Η Κίνα, όσο κι αν δυσκολεύεστε να το πιστέψετε, αποτελεί τον μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο για τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες. Είναι το μέγεθος της οικονομίας, είναι ο αριθμός του πληθυσμού της, αλλά κυρίως είναι το σαφές πλάνο, το ξεκάθαρο σχέδιο της κεντρικής εξουσίας. Ένα σχέδιο που εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η κινεζική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό περί το 10% για τα τελευταία 30 χρόνια. Και η εξωστρέφεια κατευθύνεται προς δεκάδες αντικειμενικούς στόχους. Το αυτοκίνητο είναι ένας από αυτούς. Και μάλιστα ένας από τους πιο σημαντικούς. Δείτε ένα απλό παράδειγμα.

Advertisement
Advertisement

Του ΝΤΙΝΟΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ 

Τα χρόνια που μας πέρασαν, η κομμουνιστική κεντρική διοίκηση κατέστησε υποχρεωτική τη σταδιακή συγχώνευση τεράστιων κρατικών εταιρειών: Χαλυβουργίες, εταιρείες κατασκευής σιδηροδρομικού εξοπλισμού και εταιρείες εξόρυξης άνθρακα, είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Η κεντρική ιδέα πίσω από αυτές τις συγχωνεύσεις ήταν ο περιορισμός του κόστους, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και η σταδιακή κερδοφορία τους. Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η σειρά της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Τον τελευταίο μήνα του 2017, τρεις κρατικές αυτοκινητοβιομηχανίες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να μοιραστούν τεχνολογία, κινητήριες μονάδες, πλαίσια αλλά και μελλοντικές εξαγορές (!). Ο απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί μία παγκόσμια γιγαντιαία αυτοκινητοβιομηχανία.

Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη Δεκεμβρίου 2017, οι China FAW Group, Dongfeng Motor και Chongqing Changan Automobile υπέγραψαν ένα συμφωνητικό συνεργασίας στην πόλη Wuhan, της κεντρικής Κίνας, όπου έχει την έδρα της η Dongfeng. Το συμφωνητικό είναι στην ουσία ένας οδικός χάρτης συντονισμένων ενεργειών. Σημαντικό είναι να ξέρετε ότι πρόκειται για τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Αρχικά, οι τρεις εταιρείες θα ιδρύσουν ένα κοινό κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης που θα αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, συστήματα συνδεσιμότητας και χρήση νέων, ελαφρών υλικών. Στη συνέχεια, θα εξελίξουν κοινές πλατφόρμες, θα συντονίζουν εξαγορές εταιρειών σε όλο τον κόσμο και θα μοιραστούν μονάδες παραγωγής. Οι τρεις ομοεθνείς αυτοκινητοβιομηχανίες θα συντονίσουν ακόμα την παραγωγή και τη διανομή των οχημάτων τους στο εξωτερικό καθώς και τις διεθνείς συμμαχίες που έχει αναπτύξει η καθεμιά. Επίσης, θα προσφέρουν από κοινού υπηρεσίες, όπως χρηματοδότηση δανείων και υπηρεσίες car-sharing.

Advertisement
Advertisement

Chinese Changan cars are parked inside a factory in Chongqing...

Αν λοιπόν συμποσώσει κανείς όλες τις από κοινού πρωτοβουλίες το άθροισμα δείχνει ότι οι FAW, Changan και Dongfeng «έσονται εις σάρκαν μίαν». Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύει το γεγονός ότι τη συμφωνία κλήθηκαν να υπογράψουν κορυφαία στελέχη και από τις τρεις εταιρείες. Παρόλα αυτά, ουδείς από τα παραπάνω στελέχη χρησιμοποίησε τη λέξη «συγχώνευση» στις ομιλίες που έγιναν αμέσως μετά. Το κοινό ανακοινωθέν επίσης δεν εμπεριείχε τη συγκεκριμένη λέξη. Η ουσία βέβαια παραμένει: η συνεργασία καλύπτει όλους τους κρίσιμους τομείς του κύκλου εργασιών και των τριών εταιρειών. Επιπλέον, αν και η λέξη «συγχώνευση» δεν αναφέρεται ρητώς, στην ουσία υπονοείται και διατρέχει όλο το κοινό ανακοινωθέν.

China-rising-tsiro-640-1

Advertisement

Τον περασμένο Οκτώβριο, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, κάλεσε, στο εθνικό συμβούλιο που συνεκλήθη, τις κρατικές εταιρείες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους ώστε να δημιουργήσουν «επιχειρήσεις με πολύ στενούς δεσμούς» στον κατασκευαστικό τομέα. Η «πρωτοβουλία του Wuhan» δείχνει να είναι η άμεση ανταπόκριση της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας σε αυτό το κάλεσμα. Στο κοινό ανακοινωθέν η συνεργασία περιγράφεται ως μια «μια νέα εξερεύνηση δυνατοτήτων» ώστε να  ευθυγραμμιστούν με το μακροπρόθεσμο σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης (το οποίο είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Απρίλιο) που στόχο έχει την περαιτέρω ανάπτυξη της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Στο εν λόγω στρατηγικό πλάνο η κυβέρνηση «παρότρυνε» μια σειρά από κρατικές αυτοκινητοβιομηχανίες να προβούν σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα τις κατέτασσαν ανάμεσα στους 10 πρώτους κατασκευαστές παγκοσμίως.

China-rising-tsiro-640-2

Advertisement

Δεν πρόκειται η συγχώνευση των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών να είναι μια απλή υπόθεση. Κάθε μια από αυτές έχει αλληλεπικαλυπτόμενα προϊόντα και εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Από την άλλη, φαίνεται ότι και οι τρεις δείχνουν να επείγονται. Αντικειμενικά, τα αυτοκίνητά τους δεν είναι ανταγωνιστικά και η προσπάθειά τους για επέκταση στο εξωτερικό μέχρι σήμερα δεν δείχνει ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά σημάδια. Επίσης, καμία από τις τρεις δεν έχει επιδείξει την πρέπουσα ετοιμότητα ώστε να πάρει σημαντικό μερίδιο στην καλπάζουσα εσωτερική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Ένα ακόμα ιδιαιτέρως κρίσιμο σημείο στην προσπάθεια συγχώνευσης των εν λόγω εταιρειών είναι ότι και οι τρεις ήδη έχουν joint ventures με ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες. Πιο συγκεκριμένα, Η FAW έχει συνέργειες με την Toyota Motors, το Volkswagen Group και τη Mazda Motor. Η Dongfeng είναι σύμμαχος με τις PSA Group Honda Motor, Nissan Motor, Renault και την Kia Motors. Τέλος, η Changan συνεργάζεται με τις Ford Motor, PSA, Mazda αλλά και τη Suzuki Motor.

CHINA-ECONOMY-AUTO

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει πλέον να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα βήματα της επερχόμενης συγχώνευσης, διότι υπάρχει ορατός κίνδυνος γι αυτές να βρεθούν αντιμέτωπες με το φαινόμενο της «λεμονόκουπας». Το ίδιο το αυτοκινητικό περιβάλλον της Κίνας άλλωστε αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον μέσα στην επόμενη πενταετία. Πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση της Κίνας εξέδωσε νέους κανονισμούς που υποχρεώνουν τις αυτοκινητοβιομηχανίες να πουλάνε περισσότερα αυτοκίνητα που κινούνται από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Ο απώτερος στόχος του Πεκίνου είναι να απαγορεύσει όλες τις πωλήσεις αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης μέχρι το 2030. Αυτός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που βλέπετε όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες να στρέφονται προς την εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων. Και ας κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, μιλώντας για περιβαλλοντική συνείδηση.

Advertisement

Θα αναρωτηθείτε ίσως γιατί. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον Κόσμου και όλοι θέλουν να είναι μέσα σε αυτή την αγορά, ακόμα και αν η φορολόγηση για τα εισαγόμενα αυτοκίνητα είναι δέκα φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη των ΗΠΑ. Από το επόμενο έτος, το 2019, η Κίνα υποχρεώνει άπαντες όπως το 10% των πωλήσεών τους στην αγορά της να είναι αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και αυτό το ποσοστό αυξάνεται σε 12% από το 2020. Αυτή τη στιγμή πωλούνται στην Κίνα τα περισσότερα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αφού την χρονιά που μας πέρασε η κινεζική αγορά ξεπέρασε για πρώτη φορά την αμερικάνικη. Οι Κινέζοι αγοραστές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε 75 διαφορετικά ηλεκτρικά μοντέλα, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο. Σκεφτείτε πως, μόνο το 2016, παρουσιάστηκαν στην κινεζική αγορά 25 νέα ηλεκτρικά μοντέλα. Το πλαίσιο άλλωστε το έχει θέσει το ίδιο του Υπουργείο Βιομηχανίας, Τεχνολογίας και Πληροφορικής, με στόχο τα αυτοκίνητα με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών και των υβριδικών, να αποτελούν το ένα πέμπτο των συνολικών πωλήσεων μέχρι το 2025.

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι εργάτες στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ουσιαστικά πληρώνονται –αμέσως ή εμμέσως- από κινεζικές εταιρείες. Οι επιχειρήσεις με βάση την Κίνα διοχετεύουν άφθονο χρήμα σε διάφορες εταιρείες που σχετίζονται με την αυτοκίνηση – από κατασκευαστές παρμπρίζ και παραθύρων μέχρι εταιρείες ελαστικών και εξέλιξης νέων τεχνολογιών, αλλά και των ίδιων των κατασκευαστών οχημάτων- εδώ και αρκετά χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στον στόχο της κεντρικής κυβέρνησης να κυριαρχήσει σταδιακά στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός ακριβώς ο εκπεφρασμένος στόχος φαίνεται να επιταχύνεται από τα μέσα του 2017. Πέρα λοιπόν από την πρόσφατη ανακοίνωση για σταδιακή συγχώνευση τριών εκ των μεγαλύτερων κινέζικων αυτοκινητοβιομηχανιών, μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 ανακοινώθηκαν από διάφορες κινέζικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, εμπορικές συμφωνίες με αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού που ξεπερνούν τα 5,5 δις δολάρια. Ολόκληρο το προηγούμενο έτος οι αντίστοιχες συμφωνίες ήταν εννέα. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνεται η εξαγορά της ταλαιπωρημένης και στα πρόθυρα χρεωκοπίας Ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής αερόσακων, Takata Corp., η απόκτηση μιας αμερικάνικης εταιρείας που εξελίσσει… ιπτάμενα αυτοκίνητα και η απόκτηση επίσης ενός σεβαστού μεριδίου μετοχών της Tesla.

Αν αναλύσει κανείς προσεκτικά τις εν λόγω κινήσεις θα διαπιστώσει ότι είναι προσεκτικές και εύστοχες. Οι κινεζικές εταιρείες επένδυσαν σοβαρά ποσά είτε σε προβληματικές -αλλά με τεράστιο τεχνολογικό υπόβαθρο- εταιρείες, είτε σε γρήγορα ανερχόμενες που επενδύουν σε νέες τεχνολογίες. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία έχει την αμέριστη κρατική υποστήριξη και κινείται με βάση έναν κοινό σχεδιασμό που έχει στόχο την κατάκτηση της πρωτιάς. Οι κυκλωτικές κινήσεις και η απόκτηση καίριων θέσεων είναι ξεκάθαρα μέρος μιας συνολικής στρατηγικής. Για παράδειγμα, βλέπουμε πολλές περιπτώσεις όπου οι κινεζικές εταιρείες εξαγοράζουν προμηθευτές ή μικρές αυτοκινητοβιομηχανίες ή ιδρύουν joint ventures με εταιρείες στο έδαφος του κράτους που έχουν την έδρα τους. Οι αμερικάνικες επιχειρήσεις είναι, προς το παρόν, στην κορυφή της λίστας των Κινέζων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Geelly Holding Group Co. Η οποία θα επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να χτίσει έναν νέο εργοστάσιο κατασκευής οχημάτων Volvo στο Ridgeville των ΗΠΑ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα δώσει δουλειά σε 2.000 ανθρώπους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η εταιρεία κατασκευής παρμπρίζ και παραθύρων Fuyao Glass Industry Group, η οποία επένδυσε ένα δις δολάρια για να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις αλλά και να επαναλειτουργήσει μια αντίστοιχη εγκαταλειμμένη μονάδα της General Motors, στο Ohio των ΗΠΑ. Στις νέες μονάδες αναμένεται να προσληφθούν 2.500 άνθρωποι.

Πάντως, η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση μέχρι σήμερα παραμένει η απόκτηση της ιταλικής κατασκευάστριας ελαστικών Pirelli από την China National Chemical Corp. αντί 7,86 δις δολαρίων, το 2015. Την ίδια στιγμή ωστόσο οι Κινέζοι αποδύονται σε έναν αγώνα δρόμου ώστε να κλείσουν την ψαλίδα και σε άλλους τομείς, όπως στην εξέλιξη ηλεκτρονικών βοηθημάτων. Οι παγκόσμιοι πρωτοπόροι σε αυτόν τον τομέα είναι η γερμανική Robert Bosch GmbH και η ιαπωνική Denso Corp. Οι εταιρείες αυτές προμηθεύουν πολλά εξαρτήματα σε κινεζικές εταιρείες, με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς καθώς οι τελευταίες μπαίνουν δυναμικά στους τομείς της συνδεσιμότητας και της αυτόνομης οδήγησης. Δείτε όμως τι γίνεται: Η Bosch τον Μάιο που μας πέρασε πούλησε στην κινεζική Coal Mining Machinery Group Co. το παρακλάδι της που ασχολούνταν με την εξέλιξη των μηχανισμών stop/start.

Αν και είναι μάλλον απίθανο να δούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια κινεζική εταιρεία αντίστοιχου μεγέθους και σημασίας με την Bosch, υπάρχει ωστόσο υπό εξέλιξη ένα ακόμα στρατηγικό σχέδιο, το «Made in China 2025». Ο στόχος που έχει θέσει είναι να αναβαθμίσει τη συνολική βιομηχανική παραγωγή της χώρα από τη χαμηλού κόστους μαζική παραγωγή  σε υψηλότερης ποιότητας και τεχνολογίας, με αυξημένη προστιθέμενη αξία. Σε αυτό το πλαίσιο έχει θέσει ως προτεραιότητα 10 σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς ανάμεσα στους οποίους, φυσικά, περιλαμβάνεται και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η πρωτοβουλία έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2020 να πωλούνται στην εγχώρια αγορά της Κίνας ένα εκατομμύριο αμιγώς ηλεκτρικών ή υβριδικών plug-in οχημάτων τα οποία θα κατασκευάζονται από εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Με άλλα λόγια, θέλουν το 70% της συνολικής αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων να ελέγχεται από τις κινεζικές εταιρείες. Επιπλέον, η ίδια πρωτοβουλία στοχεύει ώστε οι πωλήσεις κινεζικών ηλεκτρικών ή υβριδικών plug-in οχημάτων να φτάσει στα τρία εκατομμύρια μονάδες μέχρι το 2025, οπότε και θα αντιπροσωπεύει το 80% της συνολικής αγοράς τέτοιων οχημάτων.

Να σημειώσουμε εδώ ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα (και απολύτως άγνωστη στην Ευρώπη) κατηγορία των NEV αυτοκινήτων. Πρόκειται για τη συντομογραφία του Neighbourghood
Electric Vehicle και είναι (πολύ) μικρά ηλεκτρικά οχήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για αποκλειστική χρήση στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση βλέπει, μέσα από την ανάπτυξη των NEV και της συνδεσιμότητας, μια ευκαιρία για να καταλάβει ηγετική θέση και να κάνει ένα ποιοτικό και ποσοτικό άλμα στην εξέλιξη της αυτοκινητοβιομηχανίας της Κίνας.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι που αφορούν τη δημιουργία εταιρειών που να κάνουν πρωταθλητισμό ως προμηθευτές επιμέρους μερών, συστημάτων συνδεσιμότητας, οδηγικών ηλεκτρονικών βοηθημάτων και φυσικά συστημάτων αυτονομίας. Σκοπεύουν επίσης στη δημιουργία και μεγαλύτερων και πιο ανταγωνιστικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Μια πρόθεση που άλλωστε διαφαίνεται ξεκάθαρα με την σχεδιαζόμενη συγχώνευση που περιγράφουμε στην αρχή του άρθρου. Αλλά το σχέδιο δεν σταματά εκεί. Περιγράφει επίσης ενέργειες για περαιτέρω εμβάθυνση σε τεχνολογίες όπως τα ηλεκτρικά μοτέρ, οι υβριδικές plug-in μονάδες ισχύος, τα συστήματα με κυψέλες καυσίμων, οι μονάδες κατασκευής μπαταριών αλλά και η κατασκευή εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου όλων των παραπάνω.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να θεωρήσουμε σχεδόν βέβαιο (και αναπόφευκτο) ότι τα επόμενα χρόνια οι Κινέζοι θα επιχειρήσουν ένα σημαντικό ποιοτικό άλμα στην αυτοκινητοβιομηχανία τους, ταυτόχρονα με την εντατικοποίηση της παραγωγής στο εσωτερικό της χώρας. Η κατεύθυνση είναι σαφής: εξηλεκτρισμός. Η στρατηγική, ωστόσο, του κινεζικού σχεδιασμού φαίνεται ότι έχει δύο επιπλέον δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την «περικύκλωση» της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας με ολοένα και περισσότερες εξαγορές που είτε αφορούν μεγάλες (ή μεσαίου βεληνεκούς) μάρκες, είτε προμηθευτές. Ειδικά στους τελευταίους δίνεται μεγάλη έμφαση στην απόκτηση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Το δεύτερο στρέφεται προς τα μέσα, με την συγχώνευση κάποιων από τις μεγαλύτερες εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες. Στο πλευρό τους οι Κινέζοι έχουν τρία μεγάλα όπλα. Έχουν υπομονή, έχουν στρατηγική και κυρίως έχουν χρήματα. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τα αποθεματικά της Κίνας φτάνουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 3,14 τρις δολαρίων. Μην εκπλαγείτε καθόλου αν στο άμεσο μέλλον δούμε εξαγορές (ειδικά στις ΗΠΑ) που θα ανακατανείμουν όλη την τράπουλα της παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανίας. Και επειδή δεν αντέχω θα τελειώσω με ένα κλισέ: Ο κινεζικός δράκος δείχνει και στον αυτοκινητικό τομέα τα δόντια του.

[πηγές: automotive news, bloomberg]