Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φουτουριστικό πρωτότυπο από τη Renault

Ελλάδα 22:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φουτουριστικό πρωτότυπο από τη Renault

ΝΕΑ

Φουτουριστικό πρωτότυπο από τη Renault

ΝΕΑ

To Symbioz concept της Renault στο Motor Show της Φρανκφούρτης είναι ένα αυτόνομο, ηλεκτρικό τετράθυρο, το οποίο σχεδιάστηκε για να κατακτήσει μία σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας…στο μέλλον

Advertisement
Advertisement

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗ (twitter.com/vassilikigew)

H Renault θέλησε φέτος στην Φρανκφούρτη να αποκαλύψει το ολοκαίνουριο πρωτότυπο αυτοκίνητό της. Το όνομα αυτού Symbioz που προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “ζω μαζί”.

Advertisement
Advertisement

H γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία υποστηρίζει ότι το Symbioz είναι κάτι περισσότερο από μία απλή μεταφορά, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως “πρόσθετο δωμάτιο” για το σπίτι σας. Μπορεί να γίνει μέρος του σπιτιού, όπου με μία πλατφόρμα μπορεί να ανεβοκατεβαίνει τους ορόφους του σπιτιού.

renault-symbioz-frankfurt-a640 renault-symbioz-frankfurt-b640

Πρόκειται για ένα concept αυτοκίνητο σε μέγεθος ενός μεγάλου οικογενειακού αυτοκινήτου, αφού φτάνει τα 4,7 μέτρα. Το εξωτερικό φαινομενικά “μοιάζει με σπίτι σχεδιασμένο από αρχιτέκτονα”, με το πάνω μέρος του αυτοκινήτου να κατασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από γυαλί.

Advertisement

Το κάτω μέρος του σώματός του από ανθρακονήματα είναι πιο ενισχυμένο, με πολύ μεγάλους τροχούς κι ευρύ το μπροστινό του κομμάτι. Οι πόρτες είναι μοναδικές, χωρίς κεντρικό στύλο, ανοίγοντας αντίθετα μεταξύ τους με το επάνω τμήμα γυαλιού να ανυψώνεται.

renault-symbioz-frankfurt-g640

Advertisement

Η καμπίνα του Symbioz είναι ευρύχωρη με καθίσματα που περιστρέφονται αυτόματα για να επιτρέπουν στους επιβάτες να βυθίζονται εύκολα μέσα. Τα υλικά είναι κυρίως τσόχα, λεπτό μάρμαρο και πορσελάνη. Μια γιγαντιαία οθόνη OLED 80 εκ. με επικάλυψη σκληρού γυαλιού Gorilla βρίσκεται μπροστά από τον οδηγό και όταν ενεργοποιηθεί η αυτόνομη λειτουργία, ολόκληρο το ταμπλό (συμπεριλαμβανομένης της κολόνας τιμονιού και των πεντάλ) απομακρύνεται κατά 15 εκατοστά. Στη συνέχεια τα καθίσματα ανασύρονται σε θέση πολυθρόνας και μπορούν επίσης να περιστρέφονται γύρω από ένα τραπέζι που ανοίγει στο κέντρο της καμπίνας.

Επίσης, στην έκθεση θα υπάρχει ένα ξεχωριστό concept Symbioz, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια προεπισκόπηση της τεχνολογίας που θα δούμε από τη Renault το 2023. Δείχνει πώς ένα αυτόνομο αυτοκίνητο μπορεί να προσφέρει μία «αισθητική εμπειρία στο αυτοκίνητο». Το αυτοκίνητο αυτό της έκθεσης κάνει ντεμπούτο για μια ενημερωμένη έκδοση της τεχνολογίας του “Multi-Sense” που θα υπάρχει σε μελλοντικά μοντέλα παραγωγής.

renault-symbioz-frankfurt-d640
renault-symbioz-frankfurt-f640

Advertisement

Όπως ήταν αναμενόμενο, το αυτοκίνητο παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα συνδεδεμένων υπηρεσιών. Οι χρήστες εντοπίζονται μόλις μπαίνουν μέσα και μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ολόκληρο το «ψηφιακό περιβάλλον», ακριβώς όπως αν ήταν σε ένα γραφείο στο σπίτι. Μπορεί να επικοινωνεί με οικιακές συσκευές και να προειδοποιεί για συμβάντα στο δρόμο αρκετά χιλιόμετρα πριν.
renault-symbioz-frankfurt-c640

Και τα δύο αυτοκίνητα της έκθεσης τροφοδοτούνται από δύο ηλεκτρικούς κινητήρες που δίνουν δύναμη στους πίσω τροχούς.