Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford Puma Titanium X: Με έμφαση στην πολυτέλεια (+Video)

Ελλάδα 3:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford Puma Titanium X: Με έμφαση στην πολυτέλεια (+Video)

ΝΕΑ

Ford Puma Titanium X: Με έμφαση στην πολυτέλεια (+Video)

ΝΕΑ

Η Ford λίγο πριν την έκθεση στην Φρανκφούρτη παρουσιάζει μία έκδοση του νέου Puma, με πλούσιο εξοπλισμό άνεσης, το οποίο έχει την τεχνολογία EcoBoost Hybrid 48-volt που αυξάνει τις επιδόσεις και μειώνει κατανάλωση και ρύπους.

Advertisement
Advertisement

 

Μία εβδομάδα πριν την επίσημη πρεμιέρα του, στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, η Ford αποκάλυψε την έκδοση Titanium X του νέου Puma. Το νέο μοντέλο έχει χαρακτήρα crossover, τεχνολογίες άνεσης και εφαρμογές που τονίζουν την πρακτικότητα του. Το νέο Puma Titanium X είναι το πρώτο μοντέλο της Ford (στην κατηγορία του) που διαθέτει καθίσματα με λειτουργία οσφυϊκού μασάζ για περισσότερη άνεση στο ταξίδι, ενώ τα καλύμματα καθισμάτων του αφαιρούνται.

Advertisement
Advertisement

Τον βασικό του εξοπλισμό συμπληρώνουν: Η ασύρματη φόρτιση για συσκευές smartphone, η πίσω πόρτα με hands-free λειτουργία, καθώς και το ηχοσύστημα της B&O. Επιπρόσθετα την μεγάλη λίστα του εξοπλισμού ολοκληρώνουν οι σχεδιαστικές λεπτομέρειες στο εξωτερικό καθώς και πρόσθετα φινιρίσματα στην καμπίνα. Το νέο μοντέλο σύμφωνα με την Ford  συνδυάζει την εντυπωσιακή εξωτερική σχεδίαση, με τον μεγάλο ωφέλιμο χώρο αποσκευών και την προηγμένη ήπια υβριδική τεχνολογία στον τομέα των κινητήρων.

Στυλ, εξοπλισμός και… ευκολίες

Τα καλύμματα των καθισμάτων (πλένονται στο πλυντήριο) φέρουν ένα διακριτικό, ενσωματωμένο σύστημα φερμουάρ ώστε να αφαιρούνται εύκολα και γρήγορα με ένα χέρι. Καθαρίζονται ευκολότερα από ποτέ, σε περίπτωση που λερωθούν από χυμό ή κατοικίδια. Οι aftermarket επιλογές καλυμμάτων δίνουν στους αγοραστές περισσότερες δυνατότητες εξατομίκευσης.

Advertisement

Μία ακόμα διαφοροποίηση για το νέο μοντέλο της Ford είναι η λειτουργία οσφυϊκού μασάζ (στα εμπρός καθίσματα) που αναζωογονεί τους κουρασμένους μύες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυξάνοντας έτσι την ευεξία. Τα ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα καθίσματα, που λειτουργούν μέσω ενός διακόπτη, περιλαμβάνουν σύστημα μασάζ τριών αεροθαλάμων, με ρυθμιζόμενες κατευθύνσεις περιστροφής και τρία επίπεδα έντασης. Οι αεροθάλαμοι  επιτρέπουν επίσης τη σταδιακή ρύθμιση του πάνω, κεντρικού και κάτω μαξιλαριού της πλάτης του καθίσματος – για να μπορούν τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός να βρίσκουν την πιο ξεκούραστη  θέση.Το Puma Titanium X διαθέτει δερμάτινο τιμόνι και ξύλινες επενδύσεις γύρω από το ταμπλό και τον πίνακα οργάνων καθώς και υφασμάτινα ένθετα στα εσωτερικά πάνελ των θυρών.

Advertisement

Οι εφαρμογές της νέας τεχνολογίας βοηθούν οδηγό και επιβάτες να παραμένουν συνδεδεμένοι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Μία βάση ασύρματης φόρτισης κάτω από τον πίνακα οργάνων μπορεί να επαναφορτίζει συμβατά smartphones καταργώντας έτσι την ανάγκη για σύνδεση μέσω καλωδίων φόρτισης – κάτι που αφήνει ελεύθερες τις δύο θύρες USB του νέου Puma.

Οι συσκευές μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένες μέσω Bluetooth στο σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford, ενώ είναι σε εξέλιξη η ασύρματη φόρτιση, επιτρέποντας στους οδηγούς να ελέγχουν τα συστήματα ήχου, πλοήγησης και τα συνδεδεμένα smartphones χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές. Η άνεση μεγαλώνει με το στάνταρ ηχοσύστημα B&O Sound System 575-watt με 10 ηχεία.Στη λίστα του βασικού εξοπλισμού περιλαμβάνεται επίσης διζωνικός, ηλεκτρονικός αυτόματος έλεγχος της θερμοκρασίας (dual-zone Electronic Automatic Temperature Control), καθαριστήρες παρμπρίζ με αισθητήρα βροχής και πίσω αισθητήρες στάθμευσης.

Εξωτερικά η εμφάνιση του Puma Titanium X έχει στοιχεία χρωμίου (χρησιμοποιούνται και στις πλαϊνές ποδιές), ενώ ο πίσω διαχύτης και η προστατευτική ποδιά φέρουν μεταλλικά γκρι ένθετα. Οι θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες στο χρώμα του αμαξώματος περιλαμβάνουν ενσωματωμένα φλας και ειδικό φωτισμό υποδοχής  των επιβατών, που φωτίζουν το σημείο εισόδου στο έδαφος με το άνοιγμα της πόρτας.

Advertisement

Ήπια υβριδική τεχνολογία

Η τεχνολογία EcoBoost Hybrid αναβαθμίζει τον βενζινοκινητήρα 1.0 EcoBoost της Ford με μία ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια (BISG) 11.5 kW που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα. Αντικαθιστώντας τον στάνταρ εναλλάκτη, το σύστημα BISG επιτρέπει την ανάκτηση και αποθήκευση της ενέργειας που συνήθως χάνεται κατά το φρενάρισμα και το ρολάρισμα σε μία αερόψυκτη μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 Volt.

Το σύστημα BISG λειτουργεί και σαν μοτέρ, μέσω διαρκούς συνεργασίας με τον χαμηλών τριβών τρικύλινδρο κινητήρα, χρησιμοποιώντας την αποθηκευμένη ενέργεια τόσο για την παροχή πρόσθετης ροπής υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης και επιτάχυνσης, όσο και για τη λειτουργία των περιφερειακών ηλεκτρικών συστημάτων του οχήματος. Διαθέσιμο σε εκδόσεις με απόδοση 125 και 155 ίππων, το ήπιο υβριδικό σύστημα μπορεί να αξιοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια της μπαταρίας είτε ως «υποκατάσταση ροπής», (βελτίωση της απόδοσης έως 9% ), είτε ως υποβοήθηση ροπής, (αυξάνοντας την συνολική διαθέσιμη ροπή του κινητήρα ).

Εφαρμογές ασφαλείας

Οι στάνταρ τεχνολογίες υποστήριξης και υποβοήθησης του οδηγού, έχουν τον πρώτο λόγο στην κίνηση του Puma Titanium X. Σε αυτές νέα είναι η λειτουργία Road Edge Detection του συστήματος Lane-Keeping System της Ford. Το εν λόγω σύστημα είναι τώρα σε θέση να αναγνωρίζει πού τελειώνει ο δρόμος και αρχίζει το πεζοδρόμιο ή το γρασίδι και να εφαρμόζει ροπή στο τιμόνι για να αποτρέψει την έξοδο του οχήματος από το δρόμο.Επιπλέον, το στάνταρ Pre-Collision Assist με Pedestrian Detection μπορεί να ανιχνεύει πεζούς  που βρίσκονται ήδη ή ετοιμάζονται να διασχίσουν το δρόμο μπροστά από το όχημα. Το νέο Ford Puma διαθέτει μία αναβαθμισμένη έκδοση της τεχνολογίας με ευρυγώνια κάμερα που βοηθά στον καλύτερο εντοπισμό των κινήσεων των πεζών.

Επίσης, προσφέρονται τα συστήματα Adaptive Cruise Control με Stop & Go, Speed Sign Recognition και Lane Centring, καθώς και η λειτουργία Local Hazard Information. Υποστηριζόμενη από το ενσωματωμένο μόντεμ FordPass Connect, η τεχνολογία αυτή μπορεί να ενημερώνει τους οδηγούς για επικίνδυνες καταστάσεις στο δρόμο, ακόμα και αν αυτές δεν είναι ορατές, εξαιτίας της ύπαρξης στροφών ή παρουσίας άλλων οχημάτων.

Λειτουργικό και πρακτικό

Το νέο Puma έχει χώρο αποσκευών με χωρητικότητα 456 λίτρα με λύσεις αποθήκευσης σχεδιασμένες για την αντιμετώπιση των καθημερινών αναγκών στον τομέα της μεταφοράς αντικειμένων. Με τα πίσω καθίσματα πλήρως αναδιπλωμένα, το νέο Ford Puma μπορεί να φιλοξενήσει ένα κουτί μήκους 112 εκατ, πλάτους 97 και ύψους 43 εκατ. το οποίο προσφέρει ένα βαθύ και ευέλικτο αποθηκευτικό χώρο στον οποίο μπορούν άνετα να μεταφερθούν δύο τσάντες του γκολφ σε κάθετη θέση.

Εναλλακτικά, με το κάλυμμα κατεβασμένο, ο χώρος αυτός προσφέρεται για να μεταφέρουν οι πελάτες «βρώμικο» εξοπλισμό ή λασπωμένες γαλότσες. Η συνθετική επένδυση, καθώς και η τάπα αποστράγγισης του Ford MegaBox στο κάτω τμήμα, καθιστούν εύκολο το καθάρισμα του με νερό. Τέλος η φόρτωση των αποσκευών απλουστεύτηκε, χάρη στην hands-free λειτουργία της πίσω πόρτας, η οποία ανοίγει με μία απλή κίνηση του ποδιού κάτω από τον πίσω προφυλακτήρα, ενώ ενσωματώνει και μία εταζέρα που… εξαφανίζεται αυτόματα.