Menu
LIVE η κίνηση | Τιμές αυτοκινήτων newsautoCHOICE | Τιμές Καυσίμων

ΝΕΑ

Το Ford Focus σας βοηθά να ταξιδέψετε τη νύχτα (video)

  • Panos Seitanidis

Η νυχτερινή οδήγηση προκαλεί άγχος και ανησυχία σε πολλούς οδηγούς αλλά εδώ έρχονται προς βοήθεια οι σύγχρονες τεχνολογίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι νέες τεχνολογίες φωτισμού της Ford που είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας και άνεσης όταν πέφτει το σκοτάδι.

Με το νέο Focus η εταιρία με το οβάλ σήμα γίνεται η πρώτη στη βιομηχανία που χρησιμοποιεί σήματα οδικής κυκλοφορίας και σημάνσεις λωρίδων ως πρότυπο για προσαρμογή της δέσμης των προβολέων, ώστε να φωτίζεται καλύτερα ο δρόμος μπροστά. Αυτό σημαίνει, ότι η δέσμη μπορεί να διευρύνεται όταν το όχημα πλησιάζει σε μία κυκλική διασταύρωση, κάνοντας πιο ευδιάκριτους πεζούς και δικυκλιστές που κινούνται δίπλα στο κράσπεδο.

Αντί να βασίζεται σε χαρτογράφηση του GPS, που δεν περιλαμβάνει πάντα τις τελευταίες αλλαγές στους δρόμους, το νέο σύστημα προσφέρει προειδοποιήσεις σε πραγματικές συνθήκες για το τι υπάρχει μπροστά.

Αξιοποιώντας τεχνολογίες κάμερας και φωτισμού, το νέο Adaptive Front Lighting System της Ford παρακολουθεί τις σημάνσεις των λωρίδων για να κατευθύνει τις δέσμες των προβολέων στις στροφές, πριν καν ο οδηγός γυρίσει το τιμόνι.

ford-focus-AdaptiveFrontLighting-a640short

«Όνειρό μας είναι να κάνουμε τη νυχτερινή οδήγηση το ίδιο εύκολη με την οδήγηση στο φως της μέρας. Οι τελευταίες μας τεχνολογίες φωτισμού συντελούν στην υλοποίηση του σχεδίου μας. Σε όλη την Ευρώπη το 15% των δρόμων αλλάζουν κάθε χρόνο. Όσο χρήσιμο και αν είναι το GPS, η χρήση οδοσήμανσης για την ανάγνωση του δρόμου προσφέρει πιο ενημερωμένες πληροφορίες», δηλώνει σχετικά ο Michael Koherr, μηχανικός έρευνας φωτισμού της Ford Ευρώπης.

Η εμπρός κάμερα του Ford Focus ήδη υποστηρίζει τεχνολογίες που βοηθούν τους οδηγούς να  διατηρούν το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας καθώς και μία απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, ενώ τους προειδοποιούν εάν πρόκειται να εισέλθουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας στο αυτοκινητόδρομο.

Τοποθετημένη στην εσωτερική πλευρά του παρμπρίζ, κάτω από τον μεσαία καθρέπτη, παρακολουθεί οδικά σήματα και σημάνσεις σε απόσταση έως 65 m μπροστά, δίνοντας τη δυνατότητα ενεργοποίησης της λειτουργίας του δυναμικού φωτισμού στροφών, πολύ πριν ο οδηγός στρίψει το τιμόνι.

Σύμφωνα με έρευνα της Ford το 81% των οδηγών φοβούνται να οδηγούν αφού σκοτεινιάσει. Επίσης, σε ανεξάρτητη έρευνα με Γερμανούς οδηγούς, όταν ρωτήθηκαν τι είναι αυτό που τους φοβίζει όταν οδηγούν νύχτα, το 53% απάντησε «το να μην διακρίνουν έναν πεζό ή δικυκλιστή», το 43% «το να μην δουν έγκαιρα ένα εμπόδιο», και το 23% «το να μην παρατηρήσουν την κατεύθυνση του δρόμου μπροστά».

ford-focus-AdaptiveFrontLighting-b640short

Οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος να εμπλακείς σε μοιραία σύγκρουση είναι τριπλάσιος τη νύχτα. Στην Ε.Ε. μεταξύ 2006 και 2015, υπήρξε σημαντική αύξηση ατυχημάτων με δίκυκλα συγκριτικά με τους άλλους χρήστες των δρόμων – με το 1 στα 4 να σημειώνονται σε διασταυρώσεις. Υπάρχει επίσης αυξανόμενος αριθμός κυκλικών κόμβων, ο συνολικός αριθμός σε 19 Ευρωπαϊκές χώρες έχει αυξηθεί κατά 16% από το 2016 μέχρι το 2017 μόνο.

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα τεχνολογία του Adaptive Front Lighting System είναι η λειτουργία αντιθαμβωτικής μεγάλης σκάλας φώτων Glare-Free Highbeam, που εμποδίζει το θάμπωμα των άλλων οδηγών και παρέχει σε ορατότητα σε βάθος. Χάρη στην τεχνολογία αυτή, δεν χρειάζεται αλλαγή σε μεσαία σκάλα, αφού καλύπτεται το τμήμα της δέσμης που σε άλλη περίπτωση θα ενοχλούσε τους οδηγούς αντίθετα ερχόμενων ή προπορευόμενων οχημάτων.

ford-focus-AdaptiveFrontLighting-f640short

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι προβολείς με αυτοματοποιημένη λειτουργία μεγάλης σκάλας ενεργοποιούνται μέχρι 10 φορές περισσότερο, συγκριτικά με την ενεργοποίηση από τον ίδιο τον οδηγό.

Μεταξύ άλλων προηγμένων συστημάτων φωτισμού, ο Koherr και η ομάδα του εξελίσσουν τώρα μία νέα τεχνολογία αναγνώρισης που χρησιμοποιεί κάμερα υπερύθρων για να εντοπίζει και να παρακολουθεί ανθρώπους, δικυκλιστές και μεγαλύτερα ζώα σε απόσταση έως 120 m.

Δείτε περισσότερα στο video που ακολουθεί…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΠΑΝΟΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ (Instagram.com/SeitanF1)

Δημοφιλή στο Protothema.gr