Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford e-Transit: Η ηλεκτρική επανάσταση των επαγγελματικών van

Ελλάδα 21:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford e-Transit: Η ηλεκτρική επανάσταση των επαγγελματικών van

ΝΕΑ

Ford e-Transit: Η ηλεκτρική επανάσταση των επαγγελματικών van

ΝΕΑ

Χωρίς συμβιβασμούς, o αμιγώς ηλεκτρικός διάδοχος του van με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη έχει σχεδιαστεί εξ’ αρχής για να ταιριάζει στο οικοσύστημα λύσεων της Ford Pro που βελτιώνουν την παραγωγικότητα και προσθέτουν αξία.

Advertisement
Advertisement

Η νεότερη προσθήκη στην ηλεκτροκίνητη γκάμα της Ford Pro συμβάλλει αποφασιστικά στην τολμηρή δέσμευση της Ford για μηδενικές εκπομπές ρύπων για όλα τα οχήματά της που θα πωλούνται στην Ευρώπη και ουδετερότητα άνθρακα σε όλο το αποτύπωμα των ευρωπαϊκών της δραστηριοτήτων μέχρι το 2035.

Το E-Transit υποστηρίζεται από το λογισμικό, τις λύσεις φόρτισης, συντήρησης και χρηματοδότησης της Ford Pro μέσω μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας που συμβάλλει στην αύξηση του παραγωγικού χρόνου και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών.

Advertisement
Advertisement

Η «βιτρίνα» της επιχείρησης

Οι ανασχεδιασμένες αναλογίες και ο εξωτερικός φωτισμός full LED με τη χαρακτηριστική ράβδο φωτός δίνει ένα νέο σημείο αναφοράς σχεδιασμού για φορτηγά ενός τόνου της Ford. Για καλύτερη αυτονομία, το επίπεδο δάπεδο, η μοναδική κυψελοειδής γρίλια, το design των τροχών, ακόμη και τα σχήματα των πίσω φώτων δημιουργήθηκαν χρησιμοποιώντας περισσότερες από 800 διαφορετικές αεροδυναμικές προσομοιώσεις. Το πάτωμα φόρτωσης του νέου e-Transit είναι πιο χαμηλό σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, για να διευκολύνει τόσο η φόρτωση όσο και η πρόσβαση στην καμπίνα.

Advertisement

Πανίσχυρο και οικονομικό

Ως ηλεκτρικό το e-Transit είναι το πιο δυνατό μέλος της οικογένειας των επαγγελματικών της Ford, διαθέτει μπαταρία ωφέλιμης χωρητικότητας 68 kWh στάνταρ, που παρέχει ανταγωνιστική αυτονομία έως και 317 km (WLTP), ενώ υπάρχουν δύο εκδόσεις με τον ηλεκτροκινητήρα, που βρίσκεται στον πίσω άξονα και κινεί τους αντίστοιχους τροχούς, να αποδίδει 184 ίππους στη βασική έκδοση και 269 ίππους στην πιο ισχυρή.

Advertisement

Το ωφέλιμο φορτίο ξεκινά από τα 795 κιλά και φτάνει έως τα 1.685, ενώ η ροπή των 430 Nm είναι παρούσα από την στιγμή που ακουμπάς το δεξί πεντάλ. Ο (πιεζο) περιστροφικός επιλογέας κίνησης (πιέζοντας το L υπάρχει επιβράδυνση με έντονη ανάκτηση ενέργειας προσομοιώνοντας τη λειτουργία single-pedal) είναι εξαιρετικά βολικός και εύχρηστος, ενώ παρά το μέγεθός του το e-Transit ειναι ένα εξαιρετικά ευκολοδήγητο van.

Αυτό όμως που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η αυτονομία και η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, καθιστώντας το e-Transit ένα ιδανικό εργαλείο για τον επαγγελματία και τα δρομολόγια που εκτελεί καθημερινά μέσα στην πόλη. Έρευνες έχουν δείξει πως για προκαθορισμένες διαδρομές και παραδόσεις εμπορευμάτων δεν απαιτείται μεγαλύτερη μπαταρία από αυτή που διαθέτει το ηλεκτρικό βαν της Ford, η οποία μπορεί να φορτίζει μέσα σε 8,2 ώρες σε ρεύμα AC χάρη στον onboard φορτιστή των 11,3 kW. Σε ταχυφορτιστή DC ισχύος 115 kW το νέο e‑Transit μπορεί να φορτίσει τη μπαταρία του από το 15% μέχρι το 80% της χωρητικότητάς της σε περίπου 34 λεπτά.

Advertisement

Ένα χαρακτηριστικό του νέου e-Transit που υπάρχει και στα ηλεκτρικά επιβατικά της Ford, όπως είναι η Mustang Mach-E, είναι τα προφίλ οδήγησης, παραμετροποιημένα για επαγγελματική χρήση. Έτσι, το Eco Mode στοχεύει σε εξοικονόμηση ενέργειας από 8 έως και 10% στην περίπτωση που το E-Transit κινείται χωρίς φορτίο ή σε υψηλές ταχύτητες στον αυτοκινητόδρομο. Επιπρόσθετα, το Eco Mode περιορίζει την τελική ταχύτητα, ελέγχει τον ρυθμό επιτάχυνσης και βελτιστοποιεί την απόδοση του συστήματος κλιματισμού με στόχο τη μεγιστοποίηση της αυτονομίας.

Στη λίστα με τα προαιρετικά στοιχεία ξεχωρίζει το Pro Power Onboard, το οποίο προσφέρει παροχή ισχύος έως 2,3 kW για τη λειτουργία εργαλείων και σχετικού εξοπλισμού. Το στάνταρ FordPass Connect 5 προσφέρει συνδεσιμότητα έτσι ώστε οι πελάτες των επαγγελματικών οχημάτων να διαχειρίζονται και να βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα του στόλου τους. ​​

Γραφείο σε ρόδες

Tο εσωτερικό το e-Transit έχει ένα σύγχρονο ταμπλό με το σύστημα πολυμέσων SYNC 4 να συνδυάζεται με οθόνη αφής 12” και να υποστηρίζει over-the-air (ΟΤΑ) αναβαθμίσεις και ενημερώσεις και πλήρη συνδεσιμότητα σε Android Auto και Apple CarPlay. Οι έξυπνες υπηρεσίες του e-Transit συνδυάζονται και με το σύστημα πλοήγησης όπως και με τεχνολογίες υποβοήθησης οδηγού όπως τα Traffic Sign Recognition και Intelligent Speed Assist, που συνδυαστικά αναγνωρίζουν τα όρια ταχύτητας στον δρόμο.

Ο επαγγελματίας έχει επίσης στη διάθεσή του διάσπαρτες θήκες σχεδόν παντού που εξυπηρετούν την αποθήκευση διαφόρων μικροπραγμάτων, γραφικής ύλης και εργαλείων απαραίτητων για την καθημερινότητά του. Οι μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τις καμπίνες των φορτηγών τους ως γραφεία ή και ως χώρο φαγητού καθημερινά. Ένα πτυσσόμενο τιμόνι στο οποίο προσαρμόζεται ένα κομμάτι στο εσωτερικό του αποτελεί τη βάση του πακέτου επιλογών Mobile Office και μπορεί να γίνει μια εργονομική βάση για tablet και φορητούς υπολογιστές ή ένα τραπέζι με επίπεδο εσωτερικό για να κάνει πιο άνετα τα διαλείμματα το μεσημέρι. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης ρυθμιζόμενο φωτισμό LED για να φωτίζει την περιοχή του… γραφείου, ένα πρόσθετο φως στην οροφή και χώρο αποθήκευσης μεταξύ των καθισμάτων για έγγραφα και συσκευές.

Για κάθε ανάγκη του επαγγελματία

Η Ford διαθέτει 25 διαφορετικές εκδοχές του e-Transit, με αμάξωμα van, double-cab-in-van και chassis cab, πολλαπλές επιλογές μήκους (με μεσαίο L2, μακρύ L3 και πολύ μακρύ L4 μεταξόνιο), δύο ύψη οροφής, με ωφέλιμο βάρος από 1.616 έως 1.967 κιλά, με χώρο φόρτωσης έως 15,1 κ.μ., καθώς και διάφορα μικτά βάρη από 3,5 μέχρι 4,25 τόνους, για την κάλυψη πολυάριθμων αναγκών. Το E-Transit Custom, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 1.100 κιλά, έχει 3 εκατοστά χαμηλότερο δάπεδο φόρτωσης με ευκολότερη πρόσβαση και μέγιστη ικανότητα

Μία ακόμα πρωτιά για το ηλεκτρικό Transit είναι η αντλία θερμότητας με έγχυση ατμού, που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση και την ψύξη της καμπίνας και είναι στάνταρ σε όλα τα μοντέλα. Αυτό το νέο σύστημα προσφέρει βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση και καλύτερη αυτονομία.

Delivery Assist

Οι οδηγοί διανομών μπορούν να κάνουν έως και 200 ​​στάσεις και να παραδίδουν 500 είδη την ημέρα. Το Delivery Assist βοηθά στην απλοποίηση κάθε παράδοσης, αυτοματοποιώντας μέρος της διαδικασίας για εξοικονόμηση χρόνου και βελτίωση της ασφάλειας.

Το Delivery Assist ενεργοποιείται όταν ο οδηγός σταθμεύει. Το E-Transit Custom θα ανάψει αυτόματα τα φώτα αλάρμ, θα κλείσει τυχόν ανοιχτά παράθυρα και θα κλειδώσει την πόρτα μόλις ο οδηγός φύγει από το βαν. Κατά την επιστροφή, ο οδηγός μπορεί να μπει χωρίς κλειδί και να ξεκινήσει το όχημα. Τα αλάρμ θα σβήσουν και τα παράθυρα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη θέση τους.

Νέα πλατφόρμα

Το συνολικό ύψος του E-Transit Custom είναι πλέον κάτω από δύο μέτρα για να διευκολύνει την πρόσβαση σε περιοχές με περιορισμένο ύψος, όπως πολυώροφα πάρκινγκ, γκαράζ και υπόγειες θέσεις φόρτωσης. Ως πάνελ van, το E-Transit Custom προσφέρει όγκους φόρτωσης από 5,8 έως 9,0 m3, με ωφέλιμο φορτίο έως 1.100 kg  και μέγιστο μήκος φόρτωσης 3.450 mm. Διατίθενται επίσης στυλ αμαξώματος διπλής καμπίνας και kombi, όλα με επιλογή κοντού ή μακρύ μεταξόνιο και χαμηλή ή ψηλή οροφή.