Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Πράσινο» βραβείο για τη Fiat

Ελλάδα 8:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Πράσινο» βραβείο για τη Fiat

ΝΕΑ

«Πράσινο» βραβείο για τη Fiat

ΝΕΑ

Στη Fiat απονεμήθηκε το βραβείο «Ecobest 2013» για το  «πρόγραμμα μεθανίου». Η φετινή εκδήλωση για τα βραβεία που έχουν ήδη 12 χρόνια ύπαρξης, έγινε στην Πολωνία και συγκεκριμένα τη Βαρσοβία.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΠΑΝΟΥ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ (twitter.com/SeitanF1)

Είναι το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο αφιερωμένο στα «πράσινα» προϊόντα και τεχνολογίες στον τομέα του αυτοκινήτου. Απονέμεται από μία επιτροπή 15 ειδικών δημοσιογράφων που εκπροσωπούν ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες με πληθυσμό περίπου 300 εκατομμυρίων: τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ελλάδα, την ΠΔΓΜ, την Πολωνία, την Τσεχία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Τουρκία, την Ουκρανία και την Ουγγαρία.

Ο Gianluca Italia, επικεφαλής της Fiat EMEA, ήταν παρέλαβε το σημαντικό βραβείο, επιβράβευση για τις προσπάθειες της ιταλικής μάρκας που εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια έχει πουλήσει 600 χιλιάδες αυτοκίνητα που κινούνται με φυσικό αέριο.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με την κριτική επιτροπή του Autobest, το «πρόγραμμα μεθανίου» της Fiat είναι ανάμεσα στα καύσιμα που διατίθενται σήμερα η απλούστερη και πιο οικονομική λύση με τις χαμηλότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Οι κινητήρες φυσικού αερίου ελαχιστοποιούν τους πιο επιβλαβείς ρύπους, όπως τα σωματίδια (σχεδόν στο μηδέν), τα οξείδια του αζώτου και τους πιο δραστικούς υδρογονάνθρακες που προκαλούν τη δημιουργία άλλων ρύπων. Επίσης παράγουν 23% λιγότερο CO2 σε σύγκριση με τους βενζινοκινητήρες. Κατά συνέπεια, το φυσικό αέριο είναι το πιο «καθαρό» και πιο φτηνό καύσιμο που είναι διαθέσιμο σήμερα, ενώ είναι και μία πιθανή πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, στην περίπτωση του βιομεθανίου.

Εξέχουσα θέση στο πρόγραμμα έχει ο καινοτόμος κινητήρας διπλού καυσίμου (βενζίνης-φυσικού αερίου) 0.9 TwinAir Turbo των 80 ίππων, που πήρε το βραβείο «Best Green Engine of the Year 2013», συνδυάζοντας τις καινοτομίες MultiAir, αρχιτεκτονική τούρμπο, «downsizing» TwinAir και ειδικές τεχνολογίες καύσης μεθανίου (φυσικού αερίου). Η συγκεκριμένη μονάδα χρησιμοποιείται στα Fiat Panda και 500L.